Élő Eredmények

Akik berobbanhatnak az Eb-n, 4. rész: Xavi Simons – felnőtt a feladathoz

m4sport.hu | Szerző: Csernus Attila

A 21 éves Xavi Simons azon fiatal tehetségek közé tartozik, akik meghatározó szerepet játszhatnak hazájuk válogatottjában az Európa-bajnokság során. Több érdeklődőről lehetett már hallani a nyári átigazolási időszakot megelőzően is. Münchenbe fogja áttenni a székhelyét a Bayern kedvéért vagy visszatér Barcelonába, ahol az akadémiai éveit töltötte? A folyamatosan kölcsönben játszó, első Európa-bajnokságára készülő játékos most bebizonyíthatja a PSG vezetőségének, hogy építhetnek rá és a stabil teljesítményére.

Akik berobbanhatnak az Eb-n sorozatunk korábbi részei:
Kobbie Mainoo (Anglia)
Florian Wirtz (Németország)
Lamine Yamal (Spanyolország)

A német Bundesligában a 2023/24-es szezonban mutatott játéka alapján világossá vált, hogy a top5 liga bármelyikében megvan a helye. Látható, hogy a holland válogatottban és az RB Leipzig-ben más-más szerepkörökben és poszton alkalmazták az idei évben.

Xavi Simons hőtérképe az RB Leipzigben…
…és a holland válogatottban

Közelebbről viszont a válogatott meccseken mutatott játékára fogunk összpontosítani. Az Eb-selejtező 8 mérkőzésén 611 játékpercet töltött a pályán, mely idő alatt több statisztikai mutatója is stabil teljesítményről tanúskodik.

A támadóharmadban mindenhol aktív, jelentős szerepet vállalva a támadásépítésben és a labdajáratásban. Ez a szerepkör alkalmassá teszi arra, hogy labda nélküli mozgásaival területeket nyisson társai számára, vagy ő maga váljon ideális passzopcióvá számukra. Túlnyomó részt a pálya centrális területein, illetve a jobb oldalon okoz problémát az ellenfél védelmének.

Xavi Simons játékperceinek területi eloszlása a válogatott selejtező mérkőzései során

Frenkie de Jong sajnálatos kiválása a középpályáról bizonyos értelemben hatással lesz Xavi Simons teljesítményére is, de az szinte borítékolható, hogy a holland válogatott a jobb oldalt vezetett támadásokban nagyobb szerepet fog szánni a fiatal tehetségnek. Marco Rose ősszel is kísérletezett azzal, hogy Simons a pálya közepén kapja a labdát, néha bal oldali középhátvédként vagy a visszamozgó hatos helyén. A válogatottban hasonló szituációban találhatja magát a támadásépítések, illetve a labdakihozatalok esetében.

Megfigyelhető-e valamilyen mintázat a passzaiban?

A pályán a mérkőzései alatt felfedezhető egy minta, ami rendkívül jól tükrözi a játékstílusát és azt, amit tőle elvárnak a válogatottban. Szemmel láthatóan a félterületekben mozog magabiztosan, mind a pálya jobb, mind a bal oldalán. Passzainak nagy része a központi területek felé irányul, azonban a jobb félterületből rendszeresen az oldalvonal mentén hozza játékba társait. Kihasználja a villámgyors szélsők (Frimpong és Dumfries) által megnyitott területeket, és ezekbe a zónákba magabiztosan továbbítja a labdákat a társaiknak.

Xavi Simons tipikus passzainak elhelyezkedése és iránya

Összesen 287 passzt osztott ki a társainak, amiből 238 sikeres volt. Ez 82,9%-os hatékonyság, ami a selejtező sorozatot figyelembe véve a poszt riválisaihoz képest jó teljesítménynek tekinthető. A progresszív passzok esetén ez a hatékonysági mutató 74%, ami jól megmutatja Xavi Simons erényeit a támadások során.

De minden éremnek két oldala van. Amennyiben az ellenfelek hibára szeretnék kényszeríteni akkor a statisztikai mutatókból arra a következtetésre juthatunk, hogy nyomás alatti hosszú passzok esetén zavarba hozható. A hosszú passzok hatékonysági mutatója 14,3% (7-ből 1 passz volt sikeres).

Labdaügyessége mellett nagyon jól fel tudja mérni a saját, az ellenfelei és játékostársai pozícióját a pályán. Ennek megfelelően tudja megválasztani a megfelelő helyet a támadási és védekezési fázisokban is.

Ha posztriválisaival összevetjük a statisztikai mutatóit akkor azt látjuk, hogy sok esetben vállalkozott lövésre ezeken a mérkőzéseken. Xavi Simons 2,65 lövést termelt 90 percenként, amivel átlag feletti eredményt ért el.

Xavi Simons (2,65) lövés / 90 perc összevetése az Eb-selejtezős posztriválisokkal szemben

Mindamellett, hogy sok lövéssel próbálta meg a csapata esélyeit növelni, sajnos a hatékonysága már nem volt ennyire kiemelkedő. 18 lövésből csak 2 találta el a kaput, de ezekből gólt nem sikerült szereznie. Ez egy 11,1%-os hatékonysági mutató, amely abból a tekintetből is érdemes megvizsgálni, hogy a lövései jelentős részét a 16-oson kívülről eresztette el.

Xavi Simons lövés térképe
  • Taktikai fegyelmezettségét az alábbi mérkőzés részleteken lehet a legjobban megfigyelni. Rendszerint az ellenfelek labdakihozatalánál nagy nyomást tud helyezni rájuk, valamint a fedezőárnyékát kihasználva lezárja a passzsávokat. (1. és 2. kép)
  • A labda nélküli mozgásaival rendszerint meg tudja bontani az ellenfél védelmét. Ha nem követik le a mozgását akkor a kapu felé fordulva könnyedén meg tud indulni, de ellenkező esetben is ki tud mozgatni védekező játékosokat, amivel szabad területeket generál a csapattársainak. (3.kép)
  • A félterületekben gyakorta a vonalak között próbálja felvenni a labdát vagy passzopciót biztosítani. (4.kép)
1. Nyomásgyakorlás az ellenfél támadásépítése során
2. Szélek biztosítása a védekezés során
3. Visszamozgások a támadásépítés alatt
4. Védelmi vonalak közötti területek keresése és bejátszása

A D-csoport mérkőzései fognak meglepetést tartogatni és korántsem lehetnek biztosak Xavi Simons-ék, hogy egyszerűen ki fognak jutni a csoportból Franciaország, Ausztria és Lengyelország mellől.

Az viszont biztos, hogy nagyon fontos szerep fog hárulni a fiatal tehetségre, aki stabil kezdőjévé vált az Oranje keretének.

A labdarúgó Európa-bajnokság mérkőzéseit az M4 Sport közvetíti.

A teljes menetrendet itt találja.

A csoportkör állását itt böngészheti.

C csoport: Szlovénia, Dánia, Szerbia, Anglia

1. forduló (június 16., vasárnap):

18.00: Szlovénia-Dánia, Stuttgart (M4 Sport)

21.00: Szerbia-Anglia, Gelsenkirchen (M4 Sport)

2. forduló (június 20., csütörtök):

15.00: Szlovénia-Szerbia, München (M4 Sport)

18.00: Dánia-Anglia, Frankfurt (M4 Sport)

3. forduló (június 25., kedd):

21.00: Anglia-Szlovénia, Köln (M4 Sport)

21.00: Dánia-Szerbia, München (M4 Sport+)

Borítókép: ROTTERDAM, NETHERLANDS - JUNE 10: Xavi Simons of the Netherlands scores the 1:0 and celebrates the goal during the International Friendly Match between Netherlands and Iceland at Stadion Feyenoord on June 10, 2024 in Rotterdam, Netherlands. (Photo by Marcel ter Bals/DeFodi Images via Getty Images)

További tartalmak