Élő Eredmények

Most vagy soha, Gareth Southgate!

m4sport.hu | Szerző: Csernus Attila

A fogadóirodáknál legnagyobb favorit Anglia számos kérdőjellel érkezik az Európa-bajnokságra. Gareth Southgate csapata három éve nagyon közel volt az ország történetének első kontinensdiadalához, ám végül tizenegyesekkel hazai pályán kikapott Olaszországtól.

Southgate alatt nagy fejlődésen esett át a válogatott, egy Eb-ezüstérem és egy világbajnoki negyedik hely az eddigi legjobb eredmények, 2022-ben a negyeddöntőben estek ki a világbajnokságon a későbbi döntős Franciaország ellen.

A játékoskeret sokkal erősebb, mint Southgate érkezésekor volt, azonban most az utóbbi tornákhoz képest több helyen is változtatott (szakmai meglátás vagy sérülések miatt), ez pedig megnehezíti az angolok teljesítményének prognosztizálását.

A huszonhat fős keretből csak tizenkét játékos szerepelt a legutóbbi Eb-n, és tizenhárom szerepelt a két éve rendezett vb-n.

Keret

Támadás

Az angol válogatott Eb-selejtezők alapján készült passztérképén látható, hogy egy pozícióorientált csapatról beszélünk, amely 4-3-3-as játékrendszert alkalmazott. A jobb hátvéd (Kyle Walker) beljebb húzódik, hogy a rest defence stabilabb lábakon álljon a labdabirtoklási fázis során.

A balhátvéd ideális esetben Luke Shaw lenne, de ő sérülten utazik a tornára, ezért a jobblábas Kieran Trippier léphet pályára kezdőként, amíg Shaw nem bevethető. Látható, hogy a passzkapcsolatok nagyon gyakoriak a védők között, azok gyakorisága is nagyjából megegyezik. A labdakihozatalból Jordan Pickford is kiveszi a részét, aki emellett hosszú kirúgásokkal akár közvetlenül is meg szokta játszani Harry Kane-t.

Látszik, hogy a három középpályás elhelyezkedése mennyire szimmetrikus, a távolságok hasonlóak. A védekező középpályás Declan Rice, akitől balra Jude Bellingham, jobbra Jordan Henderson, Conor Gallagher, és Trent Alexander-Arnold is játszott a selejtezők során.

Utóbbi posztra Gallagher, Kobbie Mainoo, Adam Wharton és Alexander-Arnold a legesélyesebbek.

A szélsővédők, a szélsők és a szélső középpályások közötti háromszögek egyértelműen kirajzolódnak.

A támadósorban a labdajáratás során izolált, a bal oldalhoz kicsit közelebb helyezkedő Harry Kane helye biztos, a két szélső posztra viszont három szenzációs szezont futó játékos pályázik Phil Foden, Bukayo Saka és Cole Palmer személyében.

A szélsők helyezkedéséből látszik, hogy a jobb szélső előrébb helyezkedik, gyakrabban vezeti rá a védőre a labdát, hogy cselezzen, míg a bal szélső többször veszi ki a részét az összjátékban (ez Jack Grealishre jellemző, aki viszont nem került a keretbe, ezért érdekes lesz látni, hogy a bal oldalon játszó Foden szerepe hogyan változik Grealish-éhez képest).

Gyakori passzok a támadóharmadba, Eb-selejtezők

Erről a hőtérképéről leszűrhető, hogy az ellenfél térfelén horizontálisan nézve ugyanabból a sávból küldenek átadásokat a támadóharmadba. A félterületből a szélsőket, a szélső védőket és a középcsatárt is játékba hozzák, a passzok gyakoriságában nincs eltolódás valamelyik irányba.

Ezzel a módszerrel biztosítják, hogy a csapat bármelyik oldalon minőségi fölényt tudjon kialakítani, nem terhel egyik vagy másik oldalára. A passzok kicsit gyakrabban indulnak a bal oldali félterületből, Shaw, Bellingham és Grealish játszottak ezen a területen a selejtezők során. Látható két, saját térfélről induló nyíl is, ezek Alexander-Arnold indításait mutatják.

Toney mélységi visszalépésével kihúzza Vertonghent a védelmi vonalból, a kialakult területre Bowen és Foden beindulnak, Bellingham pedig a kapuval szemben kéri a labdát. Ez Kane visszalépésével is indítási képességével különösen alkalmazható.
Rice felpasszolja a labdát a vonalak közé mélységben visszalépő Bellinghamnek, aki Kane-hez passzol, miközben Acerbi követi a Real Madrid játékosának mozgását.
Kane megtartja a labdát, majd Bellingham átveszi azt tőle a saját maga által kialakított üres területre betörve. Bellinghamet csak szabálytalanul tudják megállítani, tizenegyes.

Védekezés

Ground challenges, Eb-selejtezők

Az angolok magasan kezdik a letámadást, a pálya teljes szélességében igyekeznek megszerezni a labdát az ellenfél térfelén. Mivel a selejtezők során a csapatok zöme gyengébb képességű volt, érdemes lesz figyelni, hogyan fog ez változni a torna során, különösen erősebb ellenfelek ellen, de a szándék egyértelmű, labdát szerezni minél előbb, ahogyan azt az itt játszó játékosok a klubcsapataikban (Arsenal, Manchester City, Bayern München, Chelsea) is teszik.

Labdaszerzések, Eb-selejtezők

Ez az ábra alátámasztja, hogy az ellenfél térfelén is hatékonyan szerez labdát Anglia, különösen a bal szél dominál Bellingham és Shaw révén. Ehhez a proaktív védekezéshez mindenképpen magas védelmi vonallal kell játszani, különben a védelem és a középpálya között megnyíló túlságosan nagy területeket bejátszhatná az ellenfél a pálya közepén.
Ha viszont nincs nyomás a labdás játékoson, akkor szabadon indíthat az ellenfél az angolok feltolt védelmi vonala mögötti területekre, vagyis a csapategységek közötti összhang és kommunikáció nagyon fontos.

Ahogy hátrálni kényszerül a csapat, tengelyben továbbra is hatékony a védekezése, némi gyengeséget a jobb oldalon lehet észlelni.

Tielemans egy testcsellel lerázta Bellinghamet, így nyomás nélkül, szabadon indíthatja a feltolt angol védelem mögötti területre mozgó Dokut. Trossardot is választhatná a kép alján, mivel Chilwell fent ragadt, ezért a rest defence rendezetlen. A védők még vonalban sem védekeznek, így nem lehetséges a lesre állítás sem.

Nagy kérdés, hogy John Stones mellett ki kap majd lehetőséget középső védőként, mivel megszokott partnere, Harry Maguire helye megüresedett a Manchester United játékosának sérülése miatt.

Stones mellett Marc Guéhi, Joe Gomez vagy Lewis Dunk kaphat játéklehetőséget. Az összeszokottság hiánya a védelem tengelyében problémát okozhat az angoloknak.

Kimaradók

A nevesebb kimaradók közé tartozik Maguire (sérülés), Jordan Henderson, Marcus Rashford, James Maddison és Jack Grealish (edzői döntés). Maddison és Grealish kihagyása bizonyul a legérdekesebbnek, ugyanis a két kreatív játékos helyzeteket kialakító képességére szüksége lenne Angliának, ugyanis ellenfeleik mélyen be fognak húzódni, az ilyen védelmi vonalat átszelő passzoknak, kiugratásoknak nagy szerepe van a védelem feltörésében.

Ugyan van néhány támadó, akik képesek lehetnek ezen feladatok ellátására (Eberechi Eze, Foden), a legnagyobb szerep Trent Alexander-Arnoldra hárulhat.

Trent Alexander-Arnold

EPA/TOLGA AKMEN

Southgate középpályásként számol a Liverpool játékosával, aki eddig egyetlen nagy tornán sem volt kezdőember a szakvezető alatt.

Az angolok kapitánya többször nem találta Alexander-Arnold helyét a csapatban, volt, hogy kihagyta a keretből is, azonban a liverpooli születésű az egyik legkreatívabb játékos az egész világon, ezt klubszinten és válogatott szinten is érdemes kiaknázni.

Trent Alexander-Arnold progresszív passzai, Premier League 2023/2024

Képes bármilyen irányban és szögben veszélyt teremtő passzokat kiosztani. Megjátszhatja a balszélen játszó Fodent vagy Gordont, indíthatja a jobb oldalon lévő Sakát, vagy megcélozhatja a két belső védő közti területen mozgó Kane-t is. Ami különösen fontos, hogy legtöbb progresszív passzkísérletét a középcsatár felé küldi, amely értelemszerűen veszélyesebb helyzetet jelent egy sikeres átadás esetén.

Trent Alexander-Arnold xT hőtérkép, Eb-selejtezők

Látszik, hogy a válogatottban nem jobb hátvédként mozog a pálya belseje felé, hanem jobb oldali középpályást játszik 4-3-3-ban, vagy duplaszűrős felállás esetén Declan Rice mellett mélységi irányító.

Ebből kifolyólag látható, hogy a jobb oldali félterület Alexander-Arnold felségterülete, innen alakít ki veszélyt az ellenfél kapujára. Ugyan képes a labda megtartása céljából biztonságosabb passzok kiosztására is, első szándéka mindig vertikális átadások küldése a támadók irányába, ezért annyira különleges játékos.

Amint megkapja a labdát Alexander-Arnold Lewis Dunktól, azonnal indítja a középcsatárt, Ollie Watkinst
Alexander-Arnold szabadon kapott labdát a jobb oldali félterületben, rögtön indítja Darwin Núñezt. Christopher Nkunku jelzi Enzo Fernándeznek, hogy még időben zárjon rá a játékmesterre.

Nagy kérdés, hogy Rice és Alexander-Arnold lesznek-e a duplaszűrők és előttük Bellingham támadó középpályásként támogatja majd Kane-t, vagy 4-3-3-as felállás mellett dönt Southgate, ebben az esetben Bellingham és Alexander-Arnold körülbelül egy vonalban játszanak, így a Real Madrid játékosa többet segíthet be a védekezésbe, de távolabb kerül az ellenfél kapujától.

Jude Bellingham

Bellingham káprázatos szezont futott a Real Madridnál, a válogatottban pedig először a világbajnokságon bizonyította, hogy a legmagasabb szinten is megállja a helyét. Mivel kiválóan érkezik a második hullámban a tizenhatoson belülre, hogy lövéssel fejezze be a támadásokat, ezen kvalitását érdemes lenne kamatoztatnia az angol csapatnak.

Jude Bellingham, lövések, La Liga, 2023/2024

Bellingham kapura veszélyes játékát elősegítheti a szélsők vagy az előretörő szélső hátvédek védelem mögé kerülése, hogy cutback beadásokkal az öt és feles és a tizenegyes pont környékén kapjon labdát a stourbridge-i születésű klasszis.

Az angol válogatott kulcspasszai a selejtezők során.

Elsősorban a bal oldalról érkeztek ezek a második hullámra visszagurított labdák, ezt érdemes erőltetnie az angol válogatottnak.

Azért nehéz levédekezni ezeket a helyzeteket, mert a védők a kapujuk felé rohannak, amikor egy szélen labdát vezető játékos a kapu felé tör, hogy megállítsák a középen érkező támadót.

Amennyiben a labdás a védők mozgásával ellentétes irányba képes passzolni egy kapuval szemben szabadon, a második hullámban érkező csapattársa számára, annak van helye és ideje felmérni, hogy hova rúgja a labdát.

Összességében elmondható, hogy az angol válogatott a torna egyik legerősebb keretével érkezik az Európa-bajnokságra. Elképzelhető, hogy Gareth Southgate távozik a torna után, az év végén ugyanis lejár a szerződése.

1970 óta Franciaország, Németország, Olaszország, Spanyolország, Hollandia és Portugália közül valamelyik csapat minden nagy tornán bejutott a döntőbe. Ezek ellen a csapatok ellen Anglia egy győzelmet aratott (2021-ben a németek ellen a Wembley-ben), háromszor kikapott, hétszer döntetlent játszott. A hét döntetlenből hatszor kikaptak tizenegyesekkel, az egyetlen büntetőpárbajt a spanyolok ellen nyerték szintén a Wembley-ben 1996-ban.

A hagyományos labdarúgó kultúrákkal rendelkező nemzetek ellen tehát szenvednek az angolok, ezen javítaniuk kell, ha meg akarják nyerni az ország történetének első Európa-bajnoki címét.

A labdarúgó Európa-bajnokság mérkőzéseit az M4 Sport közvetíti.

A teljes menetrendet itt találja.

A csoportkör állását itt böngészheti.

C csoport: Szlovénia, Dánia, Szerbia, Anglia

1. forduló (június 16., vasárnap):

18.00: Szlovénia-Dánia, Stuttgart (M4 Sport)

21.00: Szerbia-Anglia, Gelsenkirchen (M4 Sport)

2. forduló (június 20., csütörtök):

15.00: Szlovénia-Szerbia, München (M4 Sport)

18.00: Dánia-Anglia, Frankfurt (M4 Sport)

3. forduló (június 25., kedd):

21.00: Anglia-Szlovénia, Köln (M4 Sport)

21.00: Dánia-Szerbia, München (M4 Sport+)

Borítókép: LONDON, ENGLAND - JUNE 07: Gareth Southgate, manager of England, during the international friendly match between England and Iceland at Wembley Stadium on June 07, 2024 in London, England. (Photo by James Gill - Danehouse/Getty Images)

További tartalmak