Élő Eredmények

Multifunkciós svájci bicska – erről beszélt utólag Rossi, de nem erre számított

m4sport.hu | Szerző: PA
Bár a döntetlen illúziója felcsillant első Európa-bajnoki csoportmeccsén, a magyar válogatott nem játszott jól, a svájciak azonban nemcsak hogy megérdemelten nyertek, még taktikailag is meglepetést okoztak.

A stílus előbbre való bármely formációnál, és a válogatott fejlődéstörténetével elérte azt – aminél nagyobb elismerést nehéz kiváltani egy kihalt futballkultúra poraiban –, vita övezze, hogy a repertoárt egyaránt bővítő, bátran alkalmazott, egymáshoz hangolt pozíciós, vagy a labdához pozícionált (vagy inkább a labdáshoz pozícionált?) taktikai elem határozza-e meg jobban a játékszervezését.

Miután ezt leszögeztük, tegyük meg azt is, az első Európa-bajnoki meccsét, bár a szépítés reményt adott a pontmentésre a semmiből, nem az egyik, vagy a másik, hanem az ellenfél elképzelése határozta meg.

A rajt előtt a jobb szárnyvédő azon kevés poszt egyike volt, amelyiket nyitottnak tekinthettük, de Loïc Nego sérülése ellenére mégsem Bolla Bendegúz került a kezdőbe. Amint Marco Rossi meccset megelőző nyilatkozatából kiderült, Fiola Attila azért kaphatott szerepet, mert arra számított, a svájciaknál az egyébként támadóvénájú Dan Ndoye rángatja majd a szélét, és tanácsosabbnak vélte megelőzni a bajt. Murat Yakin azonban azt a Michel Aebischert rendelte a védelem bal oldalára (Ndoye maradt elöl), aki jobb lábas és általában a pálya tengelyében húzza az igát. De Thiago Motta Bolognájában, amelynél a posztok közti forgás oly természetes, akár a svájci bicskán a dugóhúzó.

Aebischer el is kezdett befelé kacsingatni, ez pedig elindította a dominót. Kwadwo Duah góljáig 22 átadás vezetet, és ha passztérképet végigvesszük, Aebischer (20-assal) csak a tizenhatos előtt találkozott a labdával, onnan osztotta ki a gólpasszát.

A támadásra azonban a közvetett hatása is végig tetten érhető.

Miután a keresztmozgása a magyar védelem előtt lyukra futott, elfoglalta a védősorban labdát kérő, Nagy Ádám által eleinte elkísért Granit Xhaka hűlt helyét. Lang Ádám amíg tehette, szemmel tartotta Aebischert, de amikor nem hagyhatta Fiola Attilát egy-az-egyben, visszazárt. Ettől kezdve Nagy két tűz közé ragadt, hisz figyelnie kellett a hátába kerüléstől, de Xhakától sem távolodhatott el. Sallai Rolandtól kapott ugyan segítséget a blokkolásához, ekkor azonban jött a forgatás, ahol a védővonal mögé induló Silvan Widmer pozíciójába kicsúszó Remo Freuler Varga Barnabást szólította hátrébb. A saját térfelére szoruló magyar csapatból végül Schäfer András és Nagy között a Sallaitól nyomást sem kapó Manuel Akanji megtalálta Aebischert, akinek ideje és helye is volt, hogy tökéletesen kiugrathassa Duaht.

A bal oldali szárnyvédő középső szerepével a sorok közt mindig akadt szabad játékosuk a pozíciós játékhoz illdomosan építkező svájciaknak, míg a mieink nem értek oda sehova.

Aebischerrel lényegében nyertek egy szabad embert.

Ezért fogalmazhatot úgy Rossi a végén, hogy az ellenfél öt középpályással játszott (Widmer és Vargas tartotta szélességet, Aebischer meg csatlakozott a két fedezethez), amely létszám- és pozíciós fölényt eredményezett és egyben egyértelmű svájci akaratérvényesítést. Az ismét labilis Szalai Attila labdavesztése után – mégsem múlhatott el nyomtalanul a hányattatott szezon – Aebischer olyat tett, mint svájci előtte még soha, góllal és gólpasszal zárt egy Eb-meccsen. Méghozzá egyetlen félidő alatt, amelyben az aknamunkája nagyban hozzájárult, miért élhettük már meg azt is pozitívumként, hogy Varga fejesei visszahozták a meccsbe a válogatottat, pedig a szünetet követően is Gulácsi Péter kapuja forgott többször veszélyben.

Aebischer fogadott passzai a magyar válogatott ellen:

(forrás: Opta)

A szünetig egyénileg is sorjáztak a gyengébb teljesítmények, de a svájciak labda elleni játéka is hozzátett, hogy a magyar labdabirtoklási fázisok alig jussanak túl a felezőn. A labdához pozícionált szervezésnek ezúttal csak nyomait kaptuk, hatékonyságából még annyit sem, azaz ezúttal bizony le lett meccselve a válogatott minden szinten.

A labdarúgó Európa-bajnokság mérkőzéseit az M4 Sport közvetíti

A teljes menetrendjét itt találja.

A csoportkör állását itt böngészheti.

Borítókép: Marco Rossi és Michel Aebischer (Fotó: MTI/Illyés Tibor és MTI/Koszticsák Szilárd)

További tartalmak