Élő Eredmények

A hollandok bemutatták, milyen a minden ízében tökéletes csere

m4sport.hu | Szerző: PA
Vasárnap az Európa-bajnoki felhozatalt két ellentétes edzői iskola mellett egy tökéletes csere befolyásolta leginkább.

A fenti tételmondat első felét Matjaž Kek és Gareth Southgate munkásságára értettük. Egyikük egy behatárolt képességű állományból gazdálkodott, ezáltal arra is támaszkodott, hogy csapata abból főzzön, ami testhez áll. Ezt tették le a szlovének és kapitányuk: kőegyszerű 1-4-4-2 labda ellen, a pálya centrális zónáira koncentrálva, és nem a dánok játékelképzeléséből fakadó pozíciós különbségekre. Miután olcsón megúszták, sőt Christian Eriksen meséje a szempontjukból öngól kategóriás, feljavuló kontrajátékukkal (a földön vívott párharcokat hetven százalékos mutatóval vitték a második félidőben), átlövéseikkel kiküzdöttek egy pontot.

Southgate ehhez képest őrületes potenciált zaboláz az angoloknál. Az első negyedórát elnézve a szerbeknek nem feltétlen adott volna nagyobb esélyt, ha a továbbiakban is letolják őket a pályáról, mégis maradt a kontroll, a minimummal a maximumot, ami nem éppen az állományban rejlő minőség kiaknázása (Harry Kane két labdaérintése a szünetig már-már parodisztikus). Mivel nincs kontrollcsoport, sosem derül ki, azzal mire mennének.

A holland válogatott győztes bemutatkozása ennél is neccsebben alakult, a fordításhoz a kispadról jött a segítség.

Mert addig úgy nézett ki a meccs képe: lengyelek a pálya közepét lezárták, míg a hollandok Cody Gakpót próbálták helyzetbe hozni. Ehhez három védővel építkeztek: Nathan Aké nem klasszikus balbekként viselkedett. Denzel Dumfriest viszont felküldték a vonal mellett, Memphis Depay és Xavi Simons a labda felé (a rombusz-játékszervezés és a pozíciós elveknek megfelelően) adott támogatást, így a hosszún a Gakpónak előnyös egy-az-egy alakulhatott ki, amit Przemysław Frankowski ellensúlyozhatott, de akkor meg Aké jöhetett szabadon.

 

Az az Aké, aki végül két assziszttal zárt. Csakhogy amíg az elsőt inkább véshetjük be labdaszerzésnek, ahogy Nicola Zalewski óvodás hibáját, középre emelt labdáját olvasta remekül, a másik mestermunka volt. És nem csak tőle, vagy a betaláló Wout Weghorsttól, hanem Ronald Koemantól is. A 81. percben nemcsak centert cserélt Depay helyett, hanem Gakpót is Jeremie Frimpongra. Innentől két echte szélsővel húzták szét a lengyelek hátsó sorát (korábban már beküldte Malent), a védelem két szélső tagja, Aké és Dumfries pedig a szűk lengyel középpályás egységet megfeszítve szabadon léphetett be (ekkor Jerdy Schouten segítette a gördülékeny előrejutást), ami szinte azonnal meghozta a gyümölcsét.

Mivel – érdemes csak erre is fókuszálni – a parádés csatármozgást bemutató Weghorst is hozzátette a magáét – két percen belül minden ült.

Ilyen egy minden ízében tökéletes csere.

A labdarúgó Európa-bajnokság mérkőzéseit élőben követheti az M4 Sporton, és az m4sport.hu oldalon.

A teljes menetrendet itt találja > > >

A csoportkör állását itt böngészheti > > >

Borítókép: Ronald Koeman és Wout Weghorst (Fotó: EPA/ROBERT GHEMENT)

További tartalmak