Élő Eredmények

Hogyan állhat helyt a magyar válogatott a stuttgarti oroszlánbarlangban?

m4sport.hu | Szerző: Csernus Attila
Szerdán a házigazda Németország nemzeti csapatával csap össze Magyarország az Európa-bajnokság A-csoportjában. A németek az egész torna egyik legnagyobb esélyesei, az első fordulóban a torna legmeggyőzőbb teljesítményét nyújtották, ezért óriási kihívást jelentenek majd Marco Rossi legényeinek.

A németek kiválóan kezdték az Európa-bajnokságot, 5-1-es, fölényes győzelmet arattak Skócia felett. Julian Nagelsmann a legjobb edzők közé tartozik a kontinenstorna mezőnyében, ezért nem meglepő, hogy kreatív és szervezett német csapatról beszélhetünk.

A németek skótok elleni passztérképe

Támadás

A csapat szíve, ütőere, motorja Toni Kroos passzjátéka. Ő az alfája és az ómegája a németeknek, a labdabirtoklás számos fázisából hatékonyan veszi ki a részét.

A passztérképen egy pozícióorientált játékot játszó csapat rajzolódik ki, amelyben Mittelstädt balhátvédként, Kimmich jobbhátvédként biztosítják a játék szélességét, a labdajáratásért pedig a Kimmich-Rüdiger-Tah-Kroos kvartett felel. Musiala, Gündoğan, Wirtz és Havertz tengelyben helyezkednek, sokmozgásos játékot mutatnak be labda nélkül.

A tengelyben helyezkedés oka az, hogy a német futball egyik legfőbb jellemzője, a gegenpressing (visszatámadás) általi labdaszerzés, az ellenfél kapujához a lehető legközelebb valósulhasson meg.

Németország labdaszerzései Skócia ellen: a letámadás sikeressége a pálya tengelyében egyértelműen megmutatkozik.

Labdabirtoklás során is szeretik a pálya centrumát használni, hiszen egy sokak által nem hangoztatott, de kulcsfontosságú tényező az, hogy a kapu az alapvonal közepén helyezkedik el, ezért a középső zónák értékesebbek.

Amennyiben a pálya tengelyéből képes egy csapat helyzeteket kialakítani, akkor nagyon veszélyes lesz az ellenfél kapujára, ha pedig elveszítik itt a labdát, a visszatámadás lehetővé teszi, hogy egy esetleges labdaszerzés szintén veszélyes területen történjen meg.

Manuel Neuer aktív szerepet tölt be a labdajáratásban, a bal oldali mélységi középpályás, egyben a bal oldali félterületben játszó Toni Kroos folyamatosan összejátszik a belső védőkkel, Jonathan Tahhal és Antonio Rüdigerrel.

İlkay Gündoğan segíti a három támadó játékát, például második hullámban való érkezésekkel a tizenhatos területére. Gündoğan előtt játszik a két támadó középpályás, Wirtz a bal oldalon, Musiala a jobb oldalon.

Ők a csapat két legfontosabb játékosa Kroos mellett, akik remekül játszanak, amióta Nagelsmann átvette Hansi Flick helyét a kispadon.

Csatárként Kai Havertz kap lehetőséget, aki egész karrierjében bizonyította sokoldalúságát. Képes befejező csatárt, hamis kilencest, valamint támadó középpályást is játszani. Musialával, Wirtz-cel és Havertz-cel egy sokmozgásos, nagyon technikás támadósorral fogják veszélyeztetni kapunkat.

A tökéletes német gól: Kroos felveszi a labdát középen. Gündoğan a vonalak között kapja meg a labdát tőle. Wirtz és Musiala a félterületben, Havertz beindul, Kimmich előrehúzódik.
Gündoğan középről, szemben a kapuval bármelyik támadót indíthatja vagy Kimmichet is játékba hozhatja.
Havertz a bal oldalon visszahúzza a labdát. Wirtz érkezik a hosszú oldalon, Musiala a visszagurításra vár (cutback). 2-0

 

Passzok az ellenfél tizenhatosán belülre a skótok ellen. A jobb félterület és a bal szél volt a két veszélyforrása a német gárdának.

A 13-as és a 15-ös zónákban Wirtz és Musiala mozognak elsősorban. A jobb oldalon Kimmich, a bal oldalon Mittelstädt előretörései és beadásai is látszódnak.

Német labdaszerzések

Egyértelműen látszik a Kroos által elfoglalt terület a pályán (bal oldalon, közel a felezővonalhoz). A bal szélen látszik Mittelstädt szerepvállalása, míg a jobb oldalon Kimmich és Musiala alakította ki a legtöbb veszélyt.

Védekezés

A németek lesznek kezdeményezők a mérkőzés zömében, ezért a magyar csapatnak fegyelmezett védekezésre és labda nélküli játékra lesz szüksége. A skótok elleni mérkőzésből nem igazán lehet tanulságokat levonni, mert Steve Clarke csapata semmilyen veszélyt nem jelentett a németek kapujára.

A magyar válogatott lövései a 2022-2023-as Nemzetek Ligája-mérkőzéseken Németország ellen

A 2022-2023-as Nemzetek Ligájában egy 1-1-es döntetlen és egy 1-0-s magyar siker született. Ezeken a mérkőzéseken elsősorban a németek jobb oldalát sikerült megbontani, onnan helyzeteket kialakítani, amint lőtérképünkön is látszik (az egyik gól pontrúgást követően esett). Egy olyan mérkőzésen, amikor nagyon keveset van egy csapatnál a labda, a támadók jó döntéshozatala kulcsfontosságú a kevés adódó helyzet értékesítése érdekében.

Ezek a trendek jó összhangban vannak azzal a törekvéssel, hogy Szoboszlai és Sallai gyakran játszanak össze a labdához pozícionált játék kereteiben. Ha képes lesz a magyar csapat túltölteni a bal oldalt (a németek jobb oldalát), ott lesz keresnivalója Rossi játékosainak. Ebben Kerkez Milos is segíthet, mint bal oldali szárnyvédő, aki támadásban nagyon veszélyes.

Kerkez Milos labdavezetési hőtérképe Svájc ellen

Erre a három játékosra hárulhat a legnagyobb feladat támadásban, Varga Barnabás elsősorban a támadások befejezéséből veszi majd ki a részét.

Szoboszlai xT hőtérképe Svájc ellen

Szoboszlai Dominik veszélyességi mutatójának (xT) hőtérképe alapján Svájc ellen a bal oldalról alakította ki a legtöbb veszélyt, a Varga Barnabás gólját megelőző beadás is onnan érkezett a Liverpool játékosa részéről.

Ha a rest defence-t elég stabilnak ítéli meg egy esetleges labdavesztés esetén Marco Rossi és stábja, akkor a szárnyvédők, Milos Kerkez, Nagy Zsolt, Loic Nego és Bolla Bendegúz beadásaira is érdemes lesz figyelni támadásban.

Orbán indít a védelem mögötti területre, amire a szárnyvédő, Fiola startol. Sallai és Szalai azonnal mennek középre.
Fiola azonnali beadása után Sallai fejel kapura, a kipattanót a másik szárnyvédő, Nagy Zsolt vágja a kapuba.

Összességében elmondható, hogy nagyon nehéz feladata lesz a válogatottnak a németek ellen. Bizakodásra adhat okot a legutóbbi Európa-bajnokságon elért 2-2-es döntetlen, valamint a Nemzetek Ligájában elért 1-1-es döntetlen és az idegenben aratott 1-0-s győzelem.

Nem lehetetlen feltörni a németek védelmét, remek tervvel és bátor támadójátékkal ismét lehetséges a pontszerzés vagy egy bravúros győzelem.

A labdarúgó Európa-bajnokság mérkőzéseit az M4 Sport közvetíti.

A teljes menetrendet itt találja.

A csoportkör állását itt böngészheti.

A csoport: Németország, Skócia, Magyarország, Svájc

1. forduló

Németország–Skócia 5–1

Magyarország-Svájc 1–3

2. forduló (június 19., szerda):

18.00: Németország–Magyarország, Stuttgart (M4 Sport)

21.00: Skócia–Svájc, Köln (M4 Sport)

3. forduló (június 23., vasárnap):

21.00: Svájc–Németország, Frankfurt (M4 Sport+)

21.00: Skócia–Magyarország, Stuttgart (M4 Sport)

Borítókép: EPA/MOHAMED MESSARA

További tartalmak