Élő Eredmények

Így nehéz lesz – a belgák megint bizonyították, xG-vel nem lehet meccset nyerni

m4sport.hu | Szerző: Csernus Attila
Hétfő délután kaptuk a 2024-es Európa-bajnokság első igazi meglepetését, miután a világsztárokkal teletűzdelt belga válogatott 1–0-s vereséget szenvedett a szlovákoktól az E csoport nyitófordulójában.

Pedig jól kezdtek a belgák: a harmadik percben két óriási lehetőség is adódott előttük, az elsőt Kevin De Bruyne, a másodikat Romelu Lukaku hagyta ki. A két lövés együttes xG-értéke 0,75 volt. Ezután mégis a szlovákok szereztek vezetést (egy 0,08-as xG-jű helyzetből…), az egygólos előnyük pedig egészen a meccs végéig kitartott.

A meccs összefoglalója:

A belgák összesen 16-szor lőttek kapura és négy nagy gólhelyzetet alakítottak ki. A helyzeteik minősége alapján 1,91 gólt kellett volna lőniük, miközben ugyanez a szám a szlovákok esetében 0,59 volt. 

A jelenség nem szokatlan, de kissé érthetetlen. Belgium egy közel sem gyenge csoportot nyert meg veretlenül a selejtező-sorozatban (Ausztria és Svédország előtt), és összesen 22 gólt szerzett. Ennél több gólt csak a portugálok, a spanyolok és a franciák lőttek.

Anno a 2022-es labdarúgó-világbajnokság selejtezőit szintén veretlenül nyerték, nyolc meccsen 25 gólt rúgva. Katarban aztán csúnya leégés lett a vége, Belgium még a csoportból sem jutott tovább, és Marokkó, Horvátország és Kanada ellen összesen egy (!) gólra futotta az erejéből. Pedig nem arról volt szó, hogy nem voltak meg a helyzeteik: a belgák a három meccsen összesen 35-ször lőttek kapura, az xG-jük pedig 4,8 volt – kb. ennyi gólt kellett volna tehát szerezniük, ehhez képest egyet sikerült.

Bár a 2024-es Európa-bajnokságnak még csak az elején vagyunk, a belgák máris nehéz helyzetbe kerültek – és megint csak saját magukat okolhatják. A szlovákok ellen is majdnem kétgólnyi helyzetet szórakoztak el, aminek vereség lett a vége. Lukakuék a románok és az ukránok ellen is toronymagas esélyesek lesznek, de többet már aligha hibázhatnak, és ez a plusz teher csak még görcsösebbé teheti őket a kapu előtt. 

Az alábbi ábra a belgák kapura lövéseit mutatja a 2022-es világbajnokságról és a hétfői, szlovákok elleni találkozóról. Összesen 51 lövés, 6,71-es xG, mégis csak egyetlen szerzett gól. Nem egy favorithoz méltó helyzetkihasználás. 

Belgium a románok ellen folytatja szombaton 21 órától, a szlovákok pénteken 15 órától Ukrajna ellen lépnek pályára a második fordulóban.

A labdarúgó-Európa-bajnokság mérkőzéseit az M4 Sport közvetíti.

A teljes menetrendet itt találja.

A csoportkör állását itt böngészheti.

E csoport: Belgium, Szlovákia, Románia, Ukrajna

1. forduló (június 17., hétfő):

Románia–Ukrajna 3–0

Belgium–Szlovákia 1–0

2. forduló:

június 21., péntek:

15.00: Szlovákia–Ukrajna, Düsseldorf (M4 Sport)

június 22., szombat:

21.00: Belgium–Románia, Köln (M4 Sport)

3. forduló (június 26., szerda):

18.00: Ukrajna–Belgium, Stuttgart (M4 Sport)

18.00: Szlovákia–Románia, Frankfurt (M4 Sport+)

Borítókép: EPA/ROBERT GHEMENT

További tartalmak