Élő Eredmények

Milyen tanulságokat kell levonnia Southgate-nek a szerbek elleni mérkőzést követően?

m4sport.hu | Szerző: Csernus Attila
A végső győzelemre is esélyesnek tartott angol válogatott ugyan győzelemmel és kapott gól nélkül kezdte a 2024-es Európa-bajnokságot, Szerbia elleni teljesítménye közel sem volt annyira meggyőző, mint amit egy favorittól elvárnánk, játékuk messze nem volt annyira lehengerlő, mint a házigazda németeké vagy a horvátokat fölényesen legyőző spanyoloké. Persze hosszú még a torna, mindenesetre megvizsgáltuk, hol merülnek fel kérdések az angolok játékával kapcsolatban és milyen tanulságokat vonhatnak le az első csoportmérkőzés után.

Harry Kane elszigeteltsége komoly problémát jelentett Anglia számára.

Az egész támadójáték nehézkes volt, több okból is kifolyólag. Phil Foden sok mozgott a pálya közepe felé, emiatt nem volt szélessége Angliának a bal oldalon. A Manchester City játékosa ballábas, de nem igazi bal szélső, aki vertikálisan, direktben vezetné a labdát a védőre az alapvonal felé, inkább a pálya tengelyében és a félterületekben szeret játszani.

Mivel Kieran Trippier jobblábas, a bal oldalról csak befelé tudtak játszani, és ez csak fokozta a problémákat. A keret egyetlen ballábas védője Luke Shaw, aki jelenleg sérült. Amennyiben Shaw visszatér, az ő felfutásai sokat javíthatnak az angolok támadójátékán.

Foden és Saka (valamint Palmer) is a jobb oldalon érvényesülő játékosok, de túl jók ahhoz, hogy Southgate kihagyja őket egyelőre a kezdőből. Anthony Gordon bevetése érdekes lenne, ugyan ő is jobb lábas, de sokkal direktebb, szélességet megőrző játékos a társaihoz képest.

EPA/GEORGI LICOVSKI

Fodennek egyetlen cselezési kísérlete sem volt a mérkőzésen. Az angolok hozzáállását, főként a második félidőben látott passzív és reaktív futballját erősen befolyásolta a mérkőzés állása, ám egy egygólos előny nem lehet megfelelő indok arra, hogy nem voltak képesek hatékonyabb támadójátékot bemutatni (0,57 xG).

Nagyon sokan várták Trent Alexander-Arnold játékát a középpályán, az angol média attitűdje egyáltalán nem támogató a Liverpool játékosa irányába. Ez az ábra a passzai végpontjait mutatja.

Nem volt annyira expanzív és vertikális, kevesebbet kockáztatott a megszokottnál, a labdajáratásból biztonságosabb passzokkal vette ki a részét a jobb oldali félterületben és a jobb szélen. Csak három átadása volt akcióból a büntetőterületen belülre.

A Harry Kane-t megtalált átadások is mutatják, milyen keveset volt játékban a Bayern München klasszisa. Kane-t négyszer is Jordan Pickfordnak kellett játékba hoznia hosszú kirúgásokkal, mezőnyjátékos csapattársai ritkán találták meg.

Az ellenfél 16-osán belül egyetlen egy labdaérintése volt Szerbia ellen.

Jude Bellingham – szokásához híven – a pálya minden pontján feltűnt, hogy átadásokat kapjon. A mérkőzés elején többször is egy oldalra mozgott Alexander-Arnolddal, nem tudni, hogy ez terv- vagy véletlenszerű volt. Segédkezett a labdakihozatalban is az angolok térfelén, elsősorban viszont az ellenfél bal oldali félterületében vette fel a labdákat.

Jude Bellingham volt az angol válogatott motorja. Győztes gólt szerzett, passzokkal a pálya mindkét oldalán és a tengelyben is feltűnt, párharcokból pedig a letámadás és a saját térfélen való védekezés során is kivette a részét.

Az igazi sokoldalú angol középpályás mintapéldánya. Azonban nagy kérdés, hogy az a 10-es, akire az angol válogatottnak szüksége van?

Trent Alexander-Arnold végzett az élen (a szerbeket is figyelembe véve) a lövésekből, a lövést előkészítő passzokból és a lövéssel záruló labdabirtoklási fázisban való részvételből.

Sárga: összes lövés Narancs: lövéseket előkészítő passzok Szürke: lövéssel záruló támadásokban való részvétel

Mivel ezt úgy érte el, hogy csak 69 percet játszott, azt követően még silányabb volt az angolok támadójátéka és labdatartása. Utóbbi különösen probléma lehet a kieséses szakaszban, amikor az erősebb ellenfelek képesek lesznek folyamatosan helyzeteket kialakítani.

Southgate-nek megoldást kell találnia arra, hogy Bellinghamen kívül a többi támadásért felelős sztárja is hozzáadott értékkel tudjon szolgálni a csapat számára.

Az angolok 0,17 xG-t engedtek Szerbiának, ez volt számukra a legnagyobb pozitívum a mérkőzésen. Saját térfelükön uralták a félterületeket labdaszerzésekkel. Az ellenfél térfelén a bal oldalon sikerült néhány labdaszerzést eszközölni sikeres letámadás után.

Spanyolország négy 1–0-s győzelmet aratva nyert világbajnokságot 2010-ben, azonban az kuparendszerű lebonyolítást jellemző nagy variancia miatt ez nem tűnik fenntarthatónak Anglia számára, ezért a támadójáték javulása elengedhetetlen lesz a végső siker elérése érdekében.

A labdarúgó Európa-bajnokság mérkőzéseit az M4 Sport közvetíti.

A teljes menetrendet itt találja > > >

A csoportkör állását itt böngészheti > > >

C csoport: Szlovénia, Dánia, Szerbia, Anglia

1. forduló (június 16., vasárnap):

Szlovénia–Dánia 1–1

Szerbia–Anglia 0–1

2. forduló (június 20., csütörtök):

15.00: Szlovénia-Szerbia, München (M4 Sport)

18.00: Dánia-Anglia, Frankfurt (M4 Sport)

3. forduló (június 25., kedd):

21.00: Anglia-Szlovénia, Köln (M4 Sport)

21.00: Dánia-Szerbia, München (M4 Sport+)

Borítókép: EPA/FRIEDEMANN VOGEL

További tartalmak