Élő Eredmények

A nagy kérdés: hogyan juthat tovább innen a magyar válogatott?

m4sport.hu
A magyar labdarúgó-válogatott a Svájctól elszenvedett 3–1-es vereség után a házigazda Németország ellen is két góllal maradt alul (2–0), így két forduló után nulla ponttal áll az A csoportban. De a 24 csapatos Eb lebonyolításának különlegessége, hogy még így, innen is tovább lehet jutni.

Az Európa-bajnokságon – immáron harmadszor – 24 válogatott vesz részt, ennek kétharmada, azaz 16 csapat jut be a kieséses szakaszba.

Ez azt jelenti, hogy a hat csoport első és második helyezettjei (12), illetve a 4 legjobb csoportharmadik jut be a nyolcaddöntőbe.

A magyar csapat a legjobb esetben is már csak harmadik lehet az A csoportban, tehát a négy továbbjutó csoportharmadik helyére pályázhat. A további gond az, hogy a Rossi csapatnak a két vereség után mínusz 4-es a gólkülönbsége.

Ugye az alap, hogy a harmadik fordulóban (vasárnap, 21:00) Skócia ellen mindenképp három pontot kell szerezni, ha életben akarjuk tartani a reményt, valamint a gólkülönbségünket is meg kell próbálni nulla felé közelíteni.

A jelenlegi lebonyolítási rendszerben eddig két Eb-t rendeztek, így a minta nem túl nagy, de az eddigi nyolc harmadik helyen továbbjutó csapatból:
• ötnek volt 4 pontja és háromnak 3
• a hárompontos csapatok közül eddig csak egynek sikerült negatív gólkülönbséggel továbbjutni: Ukrajna, 2021

Tehát, ha a múltat nézzük, a jelenlegi -4-es gólkülönbségünkkel kimondottan nehéz helyzetben vagyunk.

Egy a torna előtt készített tanulmány szerint a következőképp alakulnak a továbbjutási esélyek adott pontszám, illetve gólkülönbség szerint.

forrás: opta

Eszerint a remény még egyértelműen él (25%, azaz ebben a helyzetben négyből egyszer jutunk tovább), persze nagyon sok múlik a többi csoportharmadik teljesítményén. Tehát, már nem csak a saját kezünkben van a sorsunk: Skóciát le kell győzni és utána reménykedni, hogy legyen nálunk legalább két gyengébb csoportharmadik.

Összességében elmondható, a magyar válogatott továbbjutási esélyeinek szempontjából az lenne ideális, ha a legtöbb csoportban két domináns, sok pontot gyűjtő, jó gólkülönbséggel záró együttes jutna tovább az első két helyen.

Borítókép: Stuttgart, 2024. június 19.Fiola Attila, Ádám Martin, Willi Orbán és Nagy Ádám (b-j) a labdarúgó Európa-bajnokság A csoportjának 2. fordulójában játszott Németország - Magyarország mérkõzés után a stuttgarti MHP Arénában 2024. június 19-én. Németország 2-0-ra gyõzött.MTI/Illyés Tibor

További tartalmak