Élő Eredmények

Hogyan húzhatjuk le a skót szoknyát az utolsó fordulóban?

m4sport.hu | Szerző: Csernus Attlia
Vasárnap este Skóciával találkozik a magyar válogatott az Eb-csoportkörének utolsó fordulójában. A mérkőzésnek óriási tétje van, ugyanis csoportharmadikként tovább lehet jutni a legjobb tizenhat közé, amennyiben a másik öt csoportharmadikból kettőt megelőz egy csapat.

Mivel az A-csoportról van szó, napokat kell várni, mire kiderül, hogy az itteni harmadik folytathatja-e a tornát, addig fölösleges számolgatni, de egy biztos: a döntetlennel mindkét csapat kiesik.

Amióta 24 csapatos az Európa-bajnokság (2016), kétszer bonyolítottak le a most használatos kiírás alapján. A leggyengébb továbbjutó 2021-ben Ukrajna volt, amely 3 ponttal és -1-es gólkülönbséggel jutott tovább.

Mivel idén eddig több nagyarányú győzelem is született a csoportmérkőzések során, elképzelhető, hogy még rosszabb gólkülönbséggel is tovább lehet majd jutni. A döntetlennel Skócia csak 2 pontos lenne, nekünk pedig csak egy győzelem adna reményt, ezért sokkal nyíltsisakosabb játékra számíthatunk mindkét csapat részéről.

Támadás

Skót passztérkép

Skócia passztérképe elég rendhagyó. A németek ellen gyakorlatilag pályán sem volt, lövés nélkül fejezte be a mérkőzést. Ehhez hozzájárult, hogy több mint egy félidőt játszott emberhátrányban, ez is befolyásolja a passztérképet. Svájc ellen kiegyenlítettebb mérkőzést játszott, ám azon a mérkőzésen is reaktív futball játszott Steve Clarke együttese.

Három belső védős játékot játszanak a skótok szárnyvédőkkel, a pálya tengelyében játszó játékosok nagyon közel helyezkednek egymáshoz, hogy a tengelybe tömörülve akadályozzák meg az ellenfelek támadásépítését és a szélre kényszerítsék a játékot.

Skócia progresszív passzai az Európa-bajnokságon

Látszik, hogy a skótok a bal oldalon próbálnak támadást kezdeményezni. Ebben (a sérülés miatt a mérkőzést kihagyó) Kieran Tierney, Andy Robertson és John McGinn vállal nagy szerepet.

Scott McTominay a középpálya és a támadók között játszik. Elsősorban felívelt labdákkal próbálják megtalálni a támadások kibontakozása során, az ellenfél kapujának közelében pedig beadásokkal próbálják őt játékba hozni, ahogyan azt a Manchester United is teszi.

A skótok célja Tierneyn, Robertsonon és McGregoron keresztül építkezni.

A skótok támadásépítése nagyon gyenge, ugyanis a pálya felső részében nincsenek olyan képzett játékosaik, akik szűk területen meg tudnák tartani a labdát, lefordulnának emberükről, cseleznének, akiket ezen képességek megléte esetén megjátszhatna a Tierney-Robertson-McGregor trió.

A képen látható jelenet úgy zárul, hogy átkerül a labda Hendryhez, aki a jobb oldalon indít, hogy legalább az ellenfél térfelére juttassák a labdát.

Nyomás alatti gyenge skót labdakihozatal. A svájciak letámadnak, a létszámfölény ellenére Gilmour kirúgja a labdát a pályáról.

A magyar csapat számára fontos taktikai elem lehet a letámadás gyakori használata. A skót védők nem elég labdabiztosak, ezért nyomás esetén képesek technikai hibát véteni (Shaqiri gólja is ebből született). Szoboszlai, Sallai és Varga megzavarhatják és labdavesztésbe kergethetik a skót védőket, akár a labdás oldali szárnyvédő, illetve védekező középpályás is agresszívabb lehet és felléphet a labdaszerzés reményének érdekében.

Egyértelmű volt szerdán az is, hogy a svájciak egyik letámadási jele az volt, amikor Hendryhez került a labda.

Tierney sérülése véget vetett a rövid passzos labdakihozatalnak.

Tierneyt a 62. percben le kellett cserélni sérülés miatt, ezért nem játszhat vasárnap. A cserét követően Clarke hagyta a saját térfélen való építkezést védői hiányosságai miatt, ezért Hendry rendszeresen McTominayt és Che Adamst kereste indításokkal a svájci védők mögött létrejött területeken.

McTominay jelenléte problémát okozhat a magyar csapatnak, fontos, hogy ezeknél az íveléseknél valaki mindig ütközzön vele a talajon vagy a levegőben, illetve, egy másik játékos pedig gyűjtse be a lecsorgó labdát.

Skócia xT-hőtérképe az Európa-bajnokságon

A skótok Expected Threat (xT – veszélyességi mutató) hőtérképe mutatja, hogy a bal oldali félterületből és a bal szélről okoznak veszélyt, valamint a jobb oldalon a tizenhatoson belül. Utóbbi a balról érkező beadásokra való érkezést mutatja, egyértelmű, hogy ezekkel operálnak a támadóharmadban.

Nagyon fontos lesz a beadások levédekezése a magyar csapat számára, nem szabad engedni, hogy zavartalanul ívelhessék be a labdát a skótok a tizenhatoson belülre. Ez elsősorban a szárnyvédők feladata lesz, hogy rázárjanak a skót szárnyvédőkre, elsősorban Andy Robertsonra.

Tierney hiányában döntenie kell Clarke-nak. Amennyiben Robertson marad szárnyvédő, támadásban továbbra is veszélyes tud lenni, ám a skót támadásfelépítés a saját térfélről nagyon esetleges lesz, az ívelgetések után nagyon nehéz lesz számukra megtartani a labdát.

Ha viszont Robertsont teszi Tierney helyére, ugyan jó passzokkal javíthat ezen a gyengeségen, viszont az ellenfél térfelén Robertson oly értékes labdavezetéseire nem kerül sor, így akkor a támadóharmadban sínylik meg a skótot Tierney hiányát.

Skócia beadásai az idei Eb-n.

Védekezés

A skótok 3,2 várható gólt engedtek eddig az idei tornán az Opta adatai alapján. Ebbe belejátszik a németek elleni mérkőzés, ahol több mint a meccs felét emberhátrányban játszották és Havertz büntetője is benne van, ezért ez nem teljesen mutatja a skótok védekezési képességeit.

Ha kizárólag az egyenlő létszámnál engedett várható gól mutatót nézzük, 1,6-nyit engedtek.

Skót labdaszerzések az Eb-n

Leszámítva a bal szélen lévő területet a felező vonalnál, kizárólag a saját kapuja előtt szerez labdát Skócia, ami mutatja, hogy nagyon mélyen kellett eddig védekeznie. Letámadás gyakorlatilag egyáltalán nem jellemzi a skótok játékát, ezért a magyar védelem valószínűleg zavartalanul építkezhet saját térfelén.

Csapatunk beszoríthatja a skótokat a mérkőzés kezdetétől fogva, s mivel győzelmi kényszerben lép pályára Marco Rossi csapata, ez jelentősen növelné Magyarország győzelmi esélyeit.

Skócia engedett xT-hőtérképe

Az ellenfelek a bal oldali félterületből mélységből (Toni Kroos), illetve a jobb oldali félterületből szoktak veszélyt kialakítani a skótok ellen. Ez jó hír Szoboszlai és Sallai számára, akik ezeken a területeken szeretik felvenni a labdát.

Amennyiben ismét a labdához pozícionált játék elemeit fogjuk látni a magyar gárdától, ezen két játékos gyakori passzkapcsolataiban sok potenciál rejlene csapatunk számára. A bal szárnyon Kerkez Milosnak is lesz esélye veszélyeztetni, amint látható, az oldalvonal mellett is szeretnek veszélyeztetni Skócia ellenfelei.

Kerkez Milos beadásai az Eb-n

Kerkez támadásban az egyik leghasznosabb játékosa a magyar csapatnak. A németek ellen Szoboszlai elé tálalt kiválóan egy kontratámadás során, de a Liverpool játékosának lövését blokkolták. Ha a két támadóközéppályással gyakran össze tud játszani, akkor Varga Barnabásnak ismét lehet majd helyzete bal oldali beadást követően.

Szoboszlai és Sallai közös xT hőtérképe az Eb-n.

Szoboszlai Dominik és Sallai Roland közös xT hőtérképe is alátámasztja, hogy a bal oldalon mennyire veszélyes a két magyar támadó középpályás. Mivel ez a skótok gyengébb oldala védekezésben is, itt mindenképpen lesz keresnivalója a magyar csapatnak. Ellenben jó lenne, ha a pálya belsőbb részein is képesek lennének veszélyt kialakítani, az első két mérkőzésen ez nem sikerült a párosnak.

Aebischer beindulása elviszi a skót védőket eredeti zónájukból, így Vargas szabadon kaphatja a labdát a szélen. Rodríguez már indul is, hogy kívülről Vargast megkerülve labdát kapjon és beíveljen középre.

Ez a jelenet is mutatja, hogy a magyar csapat bal oldala hogyan bizonyulhat veszélyesnek a skótok számára. A megfelelő labdanélküli mozgások alkalmazásával megbontható a skót védelem. Kerkez és Szoboszlai összműködése a bal szárnyon nagyon fontos lesz.

Freuler visszalép létszámfölény kialakítása érdekében a labdakihozatal során. Ndoye mélységben visszalép, mögötte terület keletkezik, ahova Widmer indul be. Aebischer támogatójátékra helyezkedik, majd indítja Widmert.

Ezzel a megoldással átjátszható volt a skótok letámadása a svájciak számára. A mélységi és a támadóközéppályásaink rotációja és labdanélküli mozgása fontos lesz, amennyiben a skótok letámadnak.

Összességében elmondható, hogy a magyar válogatottnak minden esélye meglesz Skócia ellen a győzelem megszerzésére. A továbbjutás érdekében érdemes lenne minél több góllal nyerni, de a legfontosabb a győzelem. A skótok nyílt játékból nem valószínű, hogy meg tudnák bontani a magyar csapat védekezését, ezért a pontrúgások és egyéb beadások levédekezése és a labdás technikai hibák elkerülése nagyon fontos lesz, hogy a magyar kaput megóvja csapatunk a góltól.

A labdarúgó Európa-bajnokság mérkőzéseit az M4 Sport közvetíti.

A teljes menetrendet itt találja.

A csoportkör állását itt böngészheti.

A csoport: Németország, Skócia, Magyarország, Svájc

1. forduló

Németország-Skócia 5-1

Magyarország-Svájc 1-3

2. forduló:

Németország-Magyarország 2-0

Skócia-Svájc 1-1

3. forduló (június 23., vasárnap):

21.00: Svájc–Németország, Frankfurt (M4 Sport+)

21.00: Skócia–Magyarország, Stuttgart (M4 Sport)

Borítókép: EPA/FRIEDEMANN VOGEL & RONALD WITTEK

További tartalmak