Élő Eredmények

A skót lapok egy meg nem adott büntetőt kérnek számon; és nem kímélik „gusztustalanul” viselkedő kapitányukat

m4sport.hu
A skót lapok más és más megközelítésből jellemzik a magyarok elleni Európa-bajnoki vereséget (1–0), akad azonban téma, ami mindegyiknél kiemelt: a szigetországiak az ismét leszereplő szövetségi kapitányukra, Steve Clarke-ra, valamint a játékvezetőre mutogatnak, s egy meg nem adott tizenegyest kérnek számon Facundo Tellón és a VAR-szobán.

 

Európa-bajnokság, A csoport, 3. forduló:
Skócia–Magyarország 0-1 (0-0)
Stuttgart, vezette: Tello (argentin)
gólszerző: Csoboth (100.)
sárga lap: Styles (18.), Orbán (26.), Schäfer (44.), Kleinheisler (75. – pályán kívül), Csoboth (102.), illetve McTominay (51.)

Magyarország:
Gulácsi – Botka, Orbán, Dárdai (Szalai, 75.) – Bolla (Csoboth, 87.), Styles (Nagy Á., 61.), Schäfer, Kerkez (Nagy Zs., 87.) – Szoboszlai, Sallai – Varga (Ádám, 75.)

Skócia:
Gunn – Ralston (McLean, 83.), Hendry, Hanley, McKenna, Robertson (Morgan, 89.) – McGinn (Armstrong, 76.), Gilmour (Christie, 83.), McGregor, McTominay – Adams (Shankland, 76.)


A mieink elképesztő hajrával, a 100. percben Csoboth Kevin révén szerezték meg a győztes találatot, s végül 1–0-ra meg is nyerték a továbbjutás szempontjából sorsdöntő találkozót.

Az összecsapás 79. percében lejátszódott egy jelenetsor, ami mellett a vesztes fél egyelőre nem tudott elmenni: Scott McTominay kiugratása után Willi Orbán ütközött a magyar tizenhatoson belül Stuart Armstronggal – noha az esetet a VAR visszanézte, végül nem ítélt büntetőt.

A kérdéses szituáció áll a skót sportsajtó a középpontban a válogatott Eb-kiesése után: a Daily Record többek között Steve Clarke szövetségi kapitányt idézi, aki egyértelműen a Facundo Tellóra mutogat.

„A gólt abból kaptuk, hogy a végén megpróbáltuk megnyerni a meccset, a kapott találat számomra nem mérvadó, a kulcspillanat a meg nem adott büntető volt. Száz százalékig tizenegyes volt. Valaki magyarázza el nekem, miért nem ítéltek büntetőt, másként úgy gondolom, valami nincs rendben. Nem értem, a VAR hogyan nézhette ezt meg, majd mondhatta rá, hogy nem volt szabálytalanság” – fakadt ki a szakember a vereséget követően.

A portál az egyik oldalról Alan Shearert, a BBC szakkomentátorát idézi, az angol ikon ugyanis felháborítónak tartja, hogy Skócia nem kapott büntetőt.

„Szerintem a bíró szörnyű döntést hozott, ez az eset bármikor tizenegyest ér. Bármikor. A védő térde a támadó combjához ért, számomra ez teljesen tiszta büntető” – vélekedett Shearer.

Az eset érdekessége, hogy a Daily Record a másik oldalról is hozott egy véleményt: Chris Sutton, a Celtic egykori támadója Armstrongot hibáztatja, hozzátéve, ő sem adott volna tizenegyest.

„Nem tudom, Armstrong miért nem is próbált meg kapura lőni, szerintem csak az járt a fejében, hogy faultolja őt a védő. Nem volt büntető, de tudom, hogy a skót szurkolók dühösek, mert szerintük kiszúrtak velük. Talán a csapat kissé már elfáradt, és hibáztak. Armstrongnak a szezon során voltak gondjai az erőnléttel, nem is próbált meg gólt szerezni, miért? Csakis arra gondolt, hogy a magyar védő rakja oda a lábát.”

Az oldal persze azért nem csupán a játékvezetéssel foglalkozott, Keith Jackson pedig nem is kertelt a helyszíni riportjában.

„Ébresszenek fel minket, ha vége az egésznek és a fájdalom alább hagyott. Ez a meccs az évek óta tartó csalódás ötvözete volt egyetlen, gyötrelmes, szívfájdalommal felérő éjszakában. Hivatalosan Csoboth késői gólja okozta a kárt, de az igazság az, hogy nehéz meggyőző érvet felhozni arra, Skócia vajon mit tudott volna nyújtani a kieséses szakaszban. Csupán annyi kellett volna a csapattól, hogy megtalálja a módját annak, hogy egy átlagos együttest legyőzzön, amely az első két fordulóban pontot sem szerzett. Az eredmény és a teljesítmény egyszerűen nem volt méltó egy ilyen fontosságú találkozóhoz. A játékosok ígérgettek, kiemelték, hogy tanultak a múlt hibáiból és készen állnak a nagy feladatra, de a merész ígéretek és a nagy kijelentések közben elérték az út végét.”

S Jackson az írása folytatásában sem kertel: „Skócia a mezőnyben dominált, de ez semmit sem ért. Az egész meccs borzasztóan bizonytalannak tűnt, a magyar helyzetek láttán a skót futballisták önbizalma is megingott.”

A Scottish Sun igen kritikusan fogalmaz kapitányával szemben.

„No Skócia, no party? Nincs lövés, nincs helyzet – kezdi Robert Grieve. – Clarke a meccs előtt jó találkozót említett, de a válogatott nem tudott ilyet produkálni. Magyarország a 110. percben hazaküldte Clarkot, hogy újra elgondolkodjon. A kapitány azt mondta, a legutóbbi blamákból levonták a tanulságot, de ez még mindig ugyanannak tűnt, mint ami eddig volt: ugyanaz a taktika, mint Svájc ellen volt – az, ami teljesen felemésztette a játékosokat és tulajdonképpen egy teljes rizikó volt. Semmi trükközés sem volt a felállást illetően, pedig sokan más formációt vártak. De Clark jobban tudta, legalábbis azt gondolta, tudja. Ám amikor a játék elkezdődött, úgy tűnt, inkább Marco Rossi van tisztában a dolgokkal. Skócia többet birtokolta a labdát, de ennek az oka csupán az volt, hogy a magyarok tudatosan engedték ezt, amikor viszont gyorsan kellett volna megjátszani a labdát, a skót csapat lassú és kiszámítható volt. Fájdalmas volt nézni. Volt egy Schäfer András-belépő, ami piros is lehetett volna, egyszerűen úgy éreztem, semmi sem akar összejönni nekünk. Clarke-nak a szünetben valamit lépnie kellett volna, bármit, hogy változtasson a játék képén, de szokásához híven semmit sem tett, hogy keverjen a lapokon. A 70. percben jártunk, de még mindig nincs csere, Clarke pedig csak állt az oldalvonal mellett, bízva a kezdőjében, miközben friss lábakra és ötletekre lett volna szükség. Aztán jött Varga Barnabás drámája – borzalmas érzés volt nézni az egészet, emlékeztetett Christian Eriksen esetére. Aztán a meg nem adott büntető már csak egy újabb kín volt a csapások erdejében. A magyarok erősebbek voltak végül, kapufát lőttek, támadtak, rohamoztak. Mindent megtettek, amit a skót szurkolók vártak volna a csapatuktól.”

A The Herald sem kertelt, ami a kérdőjeleket illeti.

„Hogyan fognak emlékezni a szurkolók erre a csapatra? Csak egy másik majdnem? A csoportkörből való továbbjutás lehetősége ismét elúszott, korábban ráadásul sosem volt még ennyire nagy esély előttünk. Régóta mondják, hogy Skócia a dicsőséges kudarc szinonímája, és ez ismét egy példa volt erre. De mi ebben a dicsőséges?”

Tom English, a BBC skót tudósítója Clarke játékvezető-szidalmazásába szállt bele.

„A meccs végén Clarke a technikai területnél állt, mintha egy roncsot vizsgálna, és bizonyos értelemben ez is történt. Aztán dühös volt a sajtótájékoztatón, akadt néhány megjegyzése a játékvezetőről, ami egészen furcsa volt: nem volt bölcs dolog belekeverni Tello nemzetiségét az egészbe. A VAR-szobában ülő asszisztens például spanyol volt, de mégsem kritizálta Clark Alejandro Hernándezt – ez az egész gusztustalan volt. Az egyetlen dolog, ami változott Skóciánál, az év és a város, amelyben a horror épp kibontakozott.”

A labdarúgó Európa-bajnokság mérkőzéseit az M4 Sport közvetíti.

A teljes menetrendet itt találja.

A csoportkör állását itt böngészheti.

A csoport: Németország, Skócia, Magyarország, Svájc

1. forduló

Németország–Skócia 5–1

Magyarország-Svájc 1-3

2. forduló:

Németország–Magyarország 2–0

Skócia–Svájc 1–1

3. forduló:

Svájc-Németország 1-1

Skócia-Magyarország 0-1

 

 

Borítókép: Stuttgart, 2024. június 24. Steve Clarke, a skót válogatott szövetségi kapitánya a labdarúgó Európa-bajnokság A csoportjának harmadik, utolsó fordulójában játszott Skócia - Magyarország mérkõzés kezdete elõtt a stuttgarti MHP Arénában 2024. június 23-án. A magyar csapat a 101. percben szerzett góllal 1-0-ra legyõzte Skóciát, ezzel megõrizte esélyét a nyolcaddöntõbe jutásra. MTI/Illyés Tibor

További tartalmak