Élő Eredmények

Portugália vár: újabb utolsó perces dráma kedvezett, már csak egy csoportharmadikat kell megelőznie a magyar válogatottnak a továbbjutásért

m4sport.hu
Mivel Horvátország nem tudta megtartani vezetését Olaszország ellen és az utolsó pillanatban kicsúszott a kezéből a győzelem, eldőlt, az Európa-bajnokság csoportharmadikjainak összevetésében a magyar válogatott mögött végez, amely ha továbbjut, majdhogynem biztos, Portugáliával találkozik a 16 között.

A magyar csapat az A csoportban három ponttal és 2-5-ös gólkülönbséggel végzett a harmadikként, így a 100. percben elért Csoboth Kevin-gól óta adott volt a képlet: a legjobb 16-ba jutáshoz arra van szüksége, hogy legyen legalább két olyan csoportharmadik, amelynek nincs három pontja, vagy van, de rosszabb a gólkülönbsége, mint –3.

Sokáig úgy nézett ki a B csoportban nem alakul ideálisan az utolsó forduló, mert ugyan Spanyolország teljesítette azt a kívánalmat, hogy nem kapott ki Albániától  – le is győzte 1-0-ra –, ám az olasz csapat a 97. percig vesztésre állt Horvátország ellen, amivel kedvezőbb csoportharmadikként zárt volna. Azonban jött az egyenlítés, amely azt jelenti, ebben a négyesben Horvátország két ponttal a magyarnál rosszabb eredménnyel végzett.

A továbbiakban két olyan csoport van, a C és az F, amelyben teljesen reális az a forgatókönyv, amely kedvez Marco Rossi csapatának, a D és az E inkább csak matematikai esélyt kínál.

Ha az alábbi két feltételből egy is megvalósul, a magyar válogatott nyolcaddöntős:
• Az eredmények alakulásával biztos továbbjutóvá váló Anglia legyőzi Szlovéniát (C Csoport)
• Csehország és Georgia nem nyer. Vagy ha Csehország legalább három gólos különbséggel nyer Törökország ellen (F csoport)

Ami már szinte biztos – valójában a szlovének és/vagy a dánok összeomlása, minimum háromgólos veresége tartaná versenyben a horvátokat –, ha a magyar válogatott továbbjut, aminek az esélye 87 százalék, hétfőn az F csoportot megnyerő Portugáliával találkozik a 16 között. 

A csoportkör harmadik fordulójában kedden a C és a D, szerdán az E és az F csoport meccsei kerülnek sorra. Az Eb teljes menetrendjét itt böngészheti.

A magyar válogatott továbbjutásának kedvező forgatókönyvek csoportonként:

C csoport

D csoport

E csoport

F csoport

A labdarúgó Európa-bajnokság mérkőzéseit az M4 Sport közvetíti.

A teljes menetrendet itt találja.

A csoportkör állását itt böngészheti.

Borítókép: Marco Rossi (EPA/YOAN VALAT)

További tartalmak