Élő Eredmények

Szoboszlai sérülten is kiemelkedett – erről árulkodnak a hősies magyar győzelem adatai

m4sport.hu | Szerző: Csernus Attila
A magyar válogatott felkészültségének, tudásának, elhivatottságának, küzdeni tudásának és elszántságának köszönhetően kiharcolta az esélyt, hogy bizonyos eredmények megszületése esetén továbbjusson az Európa-bajnokság nyolcaddöntőjébe Skócia 1-0-s legyőzésével.

A magyar válogatott passztérképen látszik, hogy kevésbé érvényesült a labdához pozicionált játék a megszokotthoz képest. Egyes pillanatokban így is kombinált egymás közelében például Sallai és Szoboszlai, de összességében látható az eltérés a korábbi két mérkőzéshez képest. Schäfer és Szoboszlai viszont nagyon gyakran játszottak össze. 

A skótoknál Andy Robertson kevesebbet volt játékban a megszokottnál, Callum McGregor és Billy Gilmour ritkán tudták vertikális passzokkal megjátszani Scott McTominay-t, Che Adamst és John McGinnt. Ralston agresszív pozíciót vett fel a jobb oldali szárnyvédő pozícióban, kihívás elé állítva ezzel a magyar csapat bal oldali védekezését. 

Az xG-trendvonalak alakulása is jól mutatja, hogy a skótok támadójátékát szinte a nullára sikerült redukálnia Magyarországnak. Annak ellenére, hogy Skócia számára a döntetlen nem lett volna jó eredmény, képtelen volt javítani támadójátékán, a magyar csapat dicséretet érdemel, hogy a stabil védekezés mellett egyéni, technikai hibákkal sem adott nagy lehetőséget Skócia számára. A helyzetek minősége alapján megérdemelt magyar győzelem született. 

Schäfer András nagyon aktív volt az egész mérkőzés során. Két lövése mellett elsősorban a pálya jobb oldali félterületében osztott ki passzokat, de feltűnt a tengelyben, illetve a bal oldalon is. Utóbbi megállapítás párharcai helyeire is igaz, nagy mezőnymunkát végzett az Union Berlin középpályása. A labdajáratásban a saját térfelén vette ki a részét elsősorban, de a támadóharmad közelében is kiosztott átadásokat. 

Sallai Roland térképe jól mutatja, hogy nagy területet játszott be a bal szélről átlósan befelé húzódva a bal oldali félterületben és a pálya tengelyében. Az ellenfél térfelén különösen aktív volt. Nagy segítséget jelent Szoboszlai számára, hogy a csapat másik támadóközéppályása is nagy munkabírású, akivel jó összhangra lelt a pályán. 

A magyar csapat labdaszerzéseiből látszik, hogy a skótok a jobb oldalunkat próbálták elsősorban támadni. A tizenhatoson belül csupán egy labdaszerzés esett és figyelembe véve, hogy a skótok alig tudtak lövésekkel veszélyeztetni, elmondható, hogy a saját térfélen bemutatott védekezésünk remekül működött. 

Szoboszlai Dominik volt az egyetlen játékos a mezőnyben, aki több lövést előkészítő, úgynevezett kulcspasszt osztott ki. Négyszer annyit, mint bárki más. A magyar válogatott csapatkapitánya a hátára vette a csapatot és felemelte csapata teljesítményének padlóját. 

Szoboszlai több mint kétszer annyi passzt osztott ki a tizenhatoson belülre, mint bárki más a pályán lévők közül. Mivel lövésekben is ő végzett az élen (hárommal, Sallaival holtversenyben), egy igazi univerzális, átfogó, komplett teljesítményt láttunk tőle. 

A támadóharmadba is ő osztotta ki a legtöbb átadást. A támadójáték minden szegmensében jelen volt és aktívan közreműködött. 

A támadásokban való aktív részvételt leíró aggregált értékek alapján is messze ő volt a legjobb. A lövéseket, lövést előkészítő passzokat és a lövéssel záruló labdabirtoklási fázisban való részvételt összegző mutatóban úgy zárt az élen, hogy a mutató tényezőiben külön-külön is ő termelte a legtöbbet. Sallai Roland is megérdemli a dicséretet, aki szinte minden mutatóban második helyen végzett a Liverpool középpályása mögött. 

Szoboszlai védekezésben nyújtott munkabírása teszi fel a pontot az i-re. Hét labdaszerzésével ő mutatta be a legtöbbet a mezőnyben. A skótok elleni mérkőzés megmutatta Szoboszlai játékának kvintesszenciáját. A játék számos különböző eleméből magas szinten kiveszi a részét, nehéz helyzetben vállalja a felelősséget a pályán a Marco Rossi által bevallott sérülésének elviselése közben, ami nagy mentális erőről tesz tanúbizonyságot. Mindezt a 68. tétmérkőzésén ebben a szezonban, 3835 játékperc után (amibe nem tartoznak bele a hosszabbítások) produkálta. Fantasztikus Kapitány.

Összességében elmondható, hogy a magyar csapat „megfogyva bár, sőt, törve is(Jobbulást, Varga Barnabás!) remekül semlegesítette Skócia támadójátékát, támadásban pedig eleget tett le az asztalra ahhoz, hogy egy helyzet kihasználásával teljesen megérdemelt győzelmet arasson, amivel a nyolcaddöntőbe jutás esélye reálissá vált.

A cikkben felhasznált adatok forrása: Opta.

Borítókép: Miklós Patrik

További tartalmak