Élő Eredmények

Hogyan sikerült megmenekülnie az olaszoknak Horvátország ellen?

m4sport.hu | Szerző: Csernus Attila
Olaszország a 98. percben szerzett góllal biztosította be továbbjutását Horvátország ellen a B-csoportban, amellyel az is eldőlt, hogy Svájccal találkozik a nyolcaddöntőben, Berlinben.
A horvátok passzhálója (forrás: Opta)

A horvátok pozíciós játékot játszottak. Brozović helyezkedett legközelebb a belső védőkhöz, azonban nem alakultak ki gyakori passzkapcsolatok vele, Modrićcsal és Kovačićcsal. Kramarić és Pašalić szintén izolálva voltak a labdajáratás során, a támadásért felelős játékosok közül a jó tornát futó Luka Sučić volt a legaktívabb, akinek az ázsiója sokat emelkedett a tornán. Az ő beadása vezetett Modrić góljához is.

Az olaszok passzhálója (forrás: Opta)

Az olaszok passztérképe nagyon érdekes, mert inkább horizontális, mint vertikális a játékosok elhelyezkedése. A támadók, Raspadori és Scamacca nagyon ritkán avatkoztak játékba, elsősorban a védők járatták a labdát, amibe bekapcsolódott Jorginho és Barella. Egy ilyen passzétérképpel nagyon nehéz helyzetbe hoznák magukat Svájc ellen.

A horvát-olasz xG-alakulása (forrás: Opta)

Az xG alakulását jelző folyamatábrán látható, hogy a vezető gól megszerzése után a horvátok támadójátéka teljesen leállt. Ez a mérkőzés ismét bizonyította, hogy nem éri meg ráülni az egygólos vezetésre, ugyanis a játék természete miatt nagyon nagy a variancia (értsd: egygólos előnyt mindig le lehet dolgozni egy helyzet értékesítésével, egy szerencsés góllal, stb.). Az olaszok pont ezt használták ki a legutóbbi Eb-döntőben is, amikor Gareth Southgate a 2. perctől kezdve próbálta kibekkelni a döntőt.

A győzelmi valószínűség mindig sokkal nagyobb mértékben nő, amennyiben sikerül kétgólos előnyre szert tenni, mint amennyivel csökken, ha az ellenfél egygólos hátrányból kiegyenlít.

Az ábra másik tanulsága az, hogy érdemes megnézni, milyen helyzetekből alakul ki a végső xG érték. Ez alapján a horvátok közelebb álltak a győzelemhez, de ezen ábra a kihagyott büntetőt is mutatja, s mivel a gól gyakorlatilag a büntető után az első olasz labdavesztésből megszületett, felmerül, hogy mennyire kerül kétszer beszámolásra egy adott labdabirtoklási szekvencia.

Ha Modrić berúgja a tizenegyest, akkor nem születik meg az az akciógólja is (32 másodperc telt el Donnarumma védése és a gól között, Donnarumma védése után egy érintésből felszabadítottak az olaszok, többet nem is értek labdába).

A horvátok sem a tizenegyes előtt, sem a gól után nem tudtak veszélyeztetni, ezért ki voltak téve egyetlen olasz helyzet értékesítésének.

Sučić hőtérképe (forrás: Opta)

Luka Sučić a horvát csapat egyik legjobbja volt. A Red Bull Salzburg 21 éves játékosa tükörszélső pozíciójából sok veszélyt jelentett az olaszok számára, az előző fordulóban az albánok ellen is remekül teljesített. Hőtérképen látszik, hogy a szélről befelé indulva veszélyesen támadta az olasz védelem bal oldalát.

Calafiori passztérképe (forrás: Opta)

Riccardo Calafiori bizonyította, hogy nem véletlenül az egyik legkeresettebb védő az átigazolási piacon. A Bologna védője parádés teljesítményt nyújtott támadásban és védekezésben is, Zaccagni gólja nem születhetett volna meg a hátvéd megindulása, remek labdavezetése és kiváló ütemű, tempójú, sebességű és pontos passza nélkül.

Képes belső védőt és bal oldali védőt is játszani négyvédős játékrendszerben, valamint bal oldali belső védőt háromvédős játékrendszerben. Sokoldalúsága és kivételes tudása miatt igazi világsztár lehet belőle. Passzain látszik, hogy akármilyen irányba, akár vonalakat átszelő passzokat, akár egyszerű oldal passzokat, akár hosszabb indításokat is képes kiosztani csapattársainak.

Modrić passztérképe (forrás: Opta)

Modrić átadásain látszik, hogy ismét a jobb oldali félterületben helyezkedett elsősorban, magasabban, mint a Real Madridban szokott. Általában rövid passzokkal és súlypontáthelyezésekkel operált, nem sikerült vertikális, védelmi vonalat megbontó passzokat kiosztania.

A horvát-olasz meccsen a játékosok (sárgával a lövésekkel, naranccsal a helyzetteremtéssel, szürkével a gólszerzési próbálkozással végződő támadásokban részvétellel) hozzájárulása a támadásokhoz (forrás: Opta)

A lövéseket, lövést előkészítő passzokat és a lövéssel záruló labdabirtoklási fázisban való részvételt összegző mutatóban Raspadori teljesített a legjobban, a horvátoknál Modrić kiemelkedett. Ez az ábra is mutatja, hogy a horvátok közül egyedül ő és Sučić nyújtott jó teljesítményt támadásban, míg az olaszoknál többen is hozzájárultak a támadások felépítéséhez, előkészítéséhez, befejezéséhez.

Horvátország a kiesés szélére került, Olaszország pedig Svájc ellen folytatja az Európa-bajnokságot a nyolcaddöntőben.

Borítókép: Mattia Zaccagni egyenlítő gólja a Horvátország-Olaszország európa-bajnoki csoportmeccsen (EPA/ABEDIN TAHERKENAREH)

További tartalmak