Élő Eredmények

Nagy visszatérők, rekordok és történelmi tettek – lesz miért pozitívan emlékezni a 2024-es Eb-re

m4sport.hu | Szerző: Miklós Patrik
Az első két csoportkör óta igen erősödnek azok a hangok, melyek szerint egy gyenge Európa-bajnokság a 2024-es, egyesek szerint a legrosszabb valaha. Ezt sem megerősíteni, sem cáfolni nem fogjuk, csupán összeszedtünk pár emléket, melyek miatt biztosan nem szomorkodva fogunk visszaemlékezni a németországi tornára pár év múlva.

A nagy visszatérő

Valószínűleg senkit nem fog meglepni, ezt a képzeletbeli díjat a dán Christian Eriksen kapja meg tőlünk.

A középpályás 2021 nyarán, egy finnek elleni Eb-mérkőzésen a pályán összeesett, mint később kiderült megállt a szíve és még ott újra kellett éleszteni. A sokkoló jelenetek után 1100 nappal Eriksen ismét Európa-bajnokságon léphetett pályára, az pedig már-már sorsszerű volt, hogy gólt is szerez.

A szlovénok ellen az első félidőben egy jobb oldali dán bedobás után a tizenhatoson belül Wind sarkazó, gyors mozdulattal húzta elé a labdát, ő mellel levette, majd egy pattanást követően nyolc méterről laposan a jobb alsó sarokba lőtte azt.

A gól pillanata, az azt követő örömmámor és Eriksen arca miközben tudatosul benne pár másodperc alatt, mi minden is történt vele három éven belül – ez a jelenetsor nem csak az idei Eb legszebbjei között lesz említve a jövőben.

Christian Eriksen gólöröme a dán–szlovén Eb-csoportmeccsen (Fotó: EPA/Ronald Wittek)

A leggyorsabb

Ha valaki az olasz-albán első perceire tartogatta az aznapi Eb-maratonon saját szünetét, vagy épp vacsoráért, netalán ropogtatni valóért ment ki, nagy eséllyel lemaradt az albán vezető gólról, mely egyben a leggyorsabb is volt valaha egy Eb-n.

Bajrami az olasz tizenhatosnál egy elrontott bedobásra csapott le határozottan, majd a meccs 23. másodpercében kíméletlenül varrta be a labdát Donnarumma kapujának felsőléce alá.

Bár a hármas sípszó után Olaszország örülhetett, hisz Bastoni valamint Barella révén fordítani tudtak, ezt a rekordot nagy eséllyel sokáig senki nem fogja elvenni a játékostól és Albániától (elődje 2004-től, 20 éven át tartotta).

A végén kell vezetni

  1. június 23.-ától kezdődően a betörőkön kívül minden skótnak is rossz emlékei jönnek majd elő a Kevin név hallatán, nekünk már annál kellemesebb.

Bármi elfogultság nélkül lehet azt állítani, hogy Csoboth Kevin 100. perces gólja az idei Eb legemlékezetesebb pillanatai között ott van. Ahogy a filmeknél is megtanuljuk, nem elég feltétlen egy jó befejezés, ha annak előkészítése nem hozza lázba az embert, itt azonban minden adott volt.

Egy amúgy nem jó tempójú mérkőzés, egy sajnálatos sérülés mely mindent felborított (de erről majd később) majd egy elképesztő nagyjából 25 perc, melynek végén mi örülhettünk, a drámai végjáték pedig, ha önmagában nem lenne elegendő, Csoboth gólja az Eb-k történetben a legkésőbb szerzett gól rendes játékidőt figyelve.

Újoncként a nyolcaddöntőbe

Merész elképzelésnek tűnik, Georgia pedig valóságot csinált az alcímben leírt célkitűzésből egy olyan csoportban, melyben sok esély azért nem volt rá.

Első meccsükön Törökország ellen egy kicsit több szerencsével már összejöhetett volna a pontszerzés, ám két óriási góllal és egy meccsvégi üres kapussal Gülerék vitték el mindhárom pontot, aztán Csehország ellen már meglett az a bűvös egység, a legnagyobb csoda azonban ezután jött, hisz ha B csapattal is álltak ki, a bombaerős portugálokat sikerült 2-0-ra legyőzniük, ezzel pedig csoportharmadikként jutottak tovább Európa legjobb 16 csapata közé.

Bár a spanyolok ott már nagy falatnak bizonyultak, a georgiaiak így is az Eb legnagyobb meglepetését okozták, tettük hazájukban sem maradt szó nélkül, Szalome Zurabisvili elnök Becsületrenddel tüntette ki a georgiai válogatott játékosait, valamint az edzői stábot és a labdarúgó-szövetség vezetőit is.

Khvicha Kvarachelia gólöröme a Georgia-Portugália 2-0-ra végződő Európa-bajnoki csoportmeccsén (EPA/FRIEDEMANN VOGEL)

Újabb aranygeneráció?

Spanyolországban nagyon bizakodtak a torna előtt, ezt azonban máshol kevésbé vették komolyan az elmúlt versenyek spanyol szerepléseit figyelembe véve, ám úgy tűnik, a többség tévedett.

Sok szidalmat kap az Európa-bajnokság az unalmas meccsek miatt, ám a spanyolok eddig mind ellenpéldaként szolgáltak egy semleges, futballt szerető néző számára. Remek hátvédsor, erős, fiatalos középpálya, egy rutinos csatár és két olyan szélső, akikről muszáj volt hosszabb elemzést is készítenünk, ezt ITT olvashatják.

A teljes sportvilág összeállt Varga Barnabásért

Vannak olyan pillanatok, mikor bármennyire is szeretjük, a sport háttérbe szorul. Így történt ez Varga Barnabás skótok elleni, sajnálatos ütközésénél is. Akkor nem számított az eredmény, a továbbjutás és semmi más sem, csak az, hogy Barna jól legyen.

Az ijesztő jelenetek ellenére a történet vége boldogsággal fejeződött be, Varga bár komoly sérülésekkel, de stabil állapotban került kórházba, azóta már meg is műtötték és otthon lábadozik.

A történetben persze a legfontosabb a játékos jólléte, ám kiemelendő az az összefogás is, ami az aggódással teli percekben végigsöpört a futballvilágban, mindenki egy emberként imádkozott Varga Barnabásért.

Apja fia

Bármeddig is jussanak a korábban már említett spanyolok, Mikel Merinora már biztosan hősként fognak tekinteni, a Sociedad játékosa a 119. percben fejelte négy közé csapatát a házigazda németek ellen, majd gólörömével is adott egy sztorit, ami fennmaradhat az utókornak.

Merino fejese után egyből a legközelebbi szögletzászlóhoz futott, mely körül aztán tett egy tiszteletkört, akárcsak édesapja, Ángel Merino tette az Osasuna játékosaként a Stuttgart ellen ugyanebben a stadionban. Méghogy nem az élet a legjobb forgatókönyvíró.

Az angolok hőse

A sok Eb-kritika egyik fő kolomposa Anglia, tőlük játékban mindenképp többet vártak az emberek annál, mint amit mutatnak Németországban, bár a legjobb 4 közé így is bejutottak.

Ám közel voltak ahhoz, hogy ne így legyen, ilyenkor egy jó csapatnak viszont bármennyire is legyen rossz napja, hete vagy épp hónapja, vezére mindig előáll valamivel, ennek a válogatottnak az élén jelenleg Jude Bellingham áll, a szlovákok ellen pedig be is bizonyította.

A Real Madrid sztárja a 16 között egy angol szempontból akár cikinek is mondható meccsen, a 95. percben mentett hosszabbításra egy egészen káprázatos, ollózós mozdulattal Szlovákia ellen, a hosszabbításban aztán Harry Kane fejese a továbbjutás kérdését is eldöntötte.

Több ok miatt is döcög ez az angol gépezet, nem szerencsés például egészséges balhátvád nélkül tornát kezdeni, az sem a legjobb ötlet, hogy 3, nagyjából egy poszton bevethető játékost megpróbálsz egyszerre a pályára erőltetni, ám amig a csapat nem esik ki a tornáról, fölösleges is lenne Southgate-t elővenni bármiért is, az a taktikája, hogy játékosai csupán egyéni kvalitásaival meccseket nyerjenek, eddig bejött, a következő teszt a hollandok elleni elődöntő lesz, melyet szerdán 21 órától élőben követhetnek az M4 Sporton és az m4sport.hu-n.

Motiváció felsőfokon

Kicsit keretes szerkezetet adunk ennek az összeállításnak, nagy visszatérővel kezdtük, azzal is zárjuk. Ha van valaki, akinek személyére igaz ez az alcím, az a szlovén futball egyik legendás alakja.

Josip Ilicic a 2010-es évek végén élete formájában játszott, a koronavírus és az azt követő depresszió mégis hosszú időre úgy tűnt, teljesen tönkretette karrierjét: távozott klubcsapatától, az Atalantától és a válogatottat is elhagyta.

Szerencsére Ilicic vissza tudott térni a futballhoz, hazájában, a Mariborban olyannyira jó formába került, hogy végül a szlovén Eb-keretbe is behívót kapott, Németországban pedig nem egy meccsen pályára is lépett.

Igaz, inkább kisegítő szerepet osztottak neki, ráadásul a portugálok elleni meccsen a legfeszültebb pillanatokban tizenegyest is rontott, pusztán ottléte is már csodával határosnak nevezhető, visszatérése sok évig beszédtéma és hatalmas motiváció is lehet a futball világában.

Hosszú és nagyon nehéz utat járt Ilicic (Fotó: EPA/ANNA SZILAGYI)

A 2024-es Európa-bajnokságból három mérkőzés maradt még hátra, kedd este a spanyolok és a franciák, míg szerda este az angolok és a hollandok közül jut be egy-egy csapat a július 14-én rendezendő fináléba, a meccseket egyaránt 21 órától élőben követhetik az M4 Sporton és az m4sport.hu-n.

Borítókép: Fotó: EPA

További tartalmak