Élő Eredmények

Egyszer elmúlik a lázas ifjúság: lehet-e gyerekből is futballvilágsztár?

m4sport.hu | Szerző: Csernus Attila, Szepes Viktor
Múlnak a gyermekévek, nincs visszaút: Lamine Yamal menthetetlenül közeledik a 17. születésnapjához. Csak épp addigra már egy rakás rekordot megdöntött, az Eb mezőnyéből kiemelkedő Spanyolország egyik (?) legjobbja.

Rögzítsük: amit mostanában Lamine Yamal produkál, az finoman szólva sem normális. Pláne nem megszokott. Mert ugyan rendre előbukkannak „csodatinik”, akikre rácsodálkozunk, s meg-megdöntögetnek „a legfiatalabb” kezdetű rekordokat, jön egy-egy sérülés, formahanyatlás, meg egyébként is, nem csak Messik és Pelék igazolhatnak tehetséget, mi pedig automatikusan ezt várjuk, ha valaki 16-17 évesen már kiemelkedik a mezőnyből.

A Barcelona szélsőjéről nem is érdemes most ebben a kontextusban beszélni, várhat még az Aranylabda, BL-győzelem és társai, „szegénynek” pont elég most a hétvégéig előre tekinteni: szombaton 17. születésnap, vasárnap Európa-bajnoki döntő.

A kontinenstornán mutatott remeklése persze nem a semmiből jött, az még hagyján, hogy egy éve, a felcsúti Pancho Arénában lőtt csodagólt szintén a franciáknak, a La Ligában konkrétan minden meccsen játszott (a szezonban több mint háromezer játékpercet pakolt a lábába), és mielőtt megérkezett az Eb-re, már

  • a spanyol bajnokság legfiatalabb gólszerzője
  • a spanyol válogatott legfiatalabb játékosa és gólszerzője
  • a Barcelona legfiatalabb játékosa és gólszerzője

lett (mindezt egy olyan futballnemzetben, ahol nem félnek úgy a fiatalok szerepeltetésétől, mint mondjuk nálunk), plusz még sebtiben le is érettségizett.

S hát lássuk be, amit az Eb-n művel, az maga a csoda, persze leginkább életkora miatt. Ha mindezt 25 évesen produkálná, csak rálegyintenénk, hogy világklasszis, a kölyökfaktor viszont tényleg kihagyhatatlan, mert ez így valami olyan, amit nagyon rég, vagy talán még soha nem láttunk. Ne feledjük: a franciák ellen Yamal mögött az a Jesús Navas játszott a jobb oldalon, aki a csodatini édesapjánál négy évvel idősebb!

Yamal egész Eb-s teljesítményének megkoronázása volt a franciáknak lőtt csodagólja. Nem most játszotta a legjobb meccsét, de fontos találatot szerzett, amivel ő lett a világ- és Európa-bajnokságok történetének legfiatalabb gólszerzője 16 évesen és 362 naposan (a korábbi rekordot Pelé tartotta 17 évvel és 239 nappal). A Barcelona tinijének ez volt az első találata a tornán, ezenkívül 15-ször próbálkozott kapura lövéssel – többnyire a tizenhatoson kívülről. Gólpasszból már hármat osztott ki, ami nemcsak a spanyol válogatottban a legtöbb, de az Eb mezőnyében is, Yamalon kívül csak a holland Xavi Simonsnak van még ennyi.

S ha túltekintünk a befelé csel + lövés alkotta „arjenrobbenizmuson”, akkor is kirívó a teljesítménye, hiszen az egyébként is kiemelkedően játszó spanyol válogatottban az alábbi teljesítményleíró mutatókban első:

  • 1.7 xG
  • 16 kapura lövés (1.)
  • 27 lövést eredményező akció (1.)
  • 27 labdaérintés az ellenfél tizenhatosán belül (1.)
  • 32 csel (1. – Nico Williamsszel párban)
  • 29 progresszív labdavezetés (1.)

Mindemellett a labda elleni játékból is kiveszi a részét, védekező akciókban csak a klasszikus hátvédek és a szűrő Rodri előzi meg a csapaton belül. Mindezt egy olyan spanyol válogatottban, amely taktikailag, mentálisan, cakumpakk futballt nézve kiemelkedik az Eb mezőnyéből, legyőzte már a címvédőt, a házigazdát, az elmúlt vb ezüst- és bronzérmesét.

Nem kizárt, hogy a döntő eredményétől függetlenül Lamine Yamalt választják az Európa-bajnokság legjobb játékosának, aminél biztosan nyomna a latban az életkora, mégsem gondolnánk jogtalan döntésnek, ajándék cukorkának. Mint az Adrien Rabiot számára is kiderült, a szélső elképesztő mentális erő birtokosa, amit kiválóan fordít át motivációba, teljesítménybe, s mivel még a pályája elején jár, fel sem merülhet, hogy jóllakott lenne.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

M4 Sport (@m4sportofficial) által megosztott bejegyzés

Kétségtelen, elképesztően magasra rakta a lécet a folytatásra, pedig biztosan az ő útját is kísérik majd hullámvölgyek. De azt már egy szezon és pláne egy Eb alatt bizonyította, hogy nincs nagyon szituáció, ami képes őt a futballpályán eltaposni. Ő lehet Spanyolország nagy hőse, s nem kérdés, hogy teljesen abszurd és hihetetlen, amit látunk tőle, de a világsztár-kategória még a következő lépés. Aztán majd vasárnap este – amikor már 17 éves és talán Európa-bajnok lesz – visszatérünk rá.

Borítókép: Fotó: EPA

További tartalmak