Galambos aranyérmes az evezős Eb-n

Galambos Péter aranyérmet nyert vasárnap könnyűsúlyú egypárban a luzerni evezős Európa-bajnokság zárónapján.

A 32 éves váci versenyző már a pénteki előfutamok, majd a szombati elődöntők során is bizonyította, hogy jó formában van. Előbbiben második lett, utóbbiban első. Az előfutamban az a lengyel Artur Mikolajczewski előzte meg, akinek az elődöntőkben egyedül volt jobb ideje Galambosnál. Ezek után várható volt, hogy a döntő is az ő csatájukról szól.

Galambos a fináléban a rajt után gyorsan az élre állt, Mikolajczewski tartotta vele a lépést, majd feljött melléjük az olasz Martino Goretti. A táv egynegyedénél Galambos vezetett, miközben másik két társával egyre jobban elszakadtak a többi riválistól. Ezer méternél Galambos őrizte a vezető pozíciót, de csökkent az előnye a lengyel és az olasz versenyzővel szemben.

A táv második felében Goretti kezdett lemaradni, Mikolajczewski viszont növelte a tempót, és 1500 m-nél az élen volt. Galambos azonban óriási hajrába kezdett, esélyt sem adott a lengyelnek, és 6:57 perces eredménnyel egy hajóval az ezüstérmes Mikolajczewski (6:58.980 p) előtt ért célba. Goretti (7:02.270 p) bronzérmes lett.

Galambos Péter (Fotó: Magyar Evezős Szövetség/Czucz Bálint) Galambos Péter (Fotó: Magyar Evezős Szövetség/Czucz Bálint)Galambosnak a felnőttek mezőnyében nagy világversenyen ez az első aranyérme.

Ugyanebben a versenyszámban – ami nem szerepel az olimpiai programban – Eb-n korábban egy második helyezése (2017) volt, míg a világbajnokságon két ezüst- (2012, 2016) és két bronzérmet (2010, 2013) szerzett.

„A döntőben minden a terveim szerint alakult: az elején megléptem, és maradt erőm a hajára” – nyilatkozta Galambos. A váci evezős hozzátette: a pénteki és szombati futamok eredményeit tekintve a lengyel és az olasz riválist tekintette legnagyobb vetélytársainak, a finálé ebből a szempontból beváltotta a papírformát. A jövőt illetően Galambos elárulta: idén mindenképpen marad az olimpiai programban nem szereplő könnyűsúlyú egypárban, de tervei szerint jövőre, az olimpiai pótkvalifikációs időszakban megpróbálja normálysúlyban kiharcolni a tokiói részvételt. „Az viszont most még nem alakult ki, hogy egyesben vagy csapathajóban teszek próbát” – tette hozzá.

Pétervári-Molnár Bendegúz egypárban végül a 21. helyen zárt a kontinensbajnokságon, miután a D döntőben 7:13.360 perces eredménnyel a harmadikként ért célba.

A harmadik magyar egység, a Juhász Adrián és Simon Béla kettes szombaton a 14. helyen végzett.

Az evezősök fő eseménye idén az augusztus végi olimpiai kvalifikációs világbajnokság lesz Linzben, ahol a tokiói helyek többsége gazdára talál.