×

A koronavírus miatt nincs esélyegyenlőség az olimpiai felkészülésben

Naponta szólalnak fel sportolók, sportvezetők az ügyben, de a NOB egyelőre hajthatatlannak bizonyul.

Koronavírus - Tokió 2020
Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétika Szövetség (WA) elnöke szerint a koronavírus-járvány miatt nincs esélyegyenlőség a sportolók között a tokiói nyári olimpiára való felkészülés tekintetében. A 63 éves sportvezető a The Times című napilap csütörtöki számában azt nyilatkozta, munkájuk nagy részét jelenleg arra fordítják, hogy megállapítsák, szerintük lehetséges lesz-e az eredeti időpontban megrendezni az ötkarikás eseményt.

"Minden tagszövetségünk ugyanazzal a kihívással néz szembe egy nagyon-nagyon nehéz szituációban" - jelentette ki Coe, hozzátéve, hogy miközben úgy tűnik, Kínában javul a járványügyi helyzet, Európában az éppen most válik egyre nehezebbé.

"Világos, hogy a világjárvány közben nem beszélhetünk esélyegyenlőségről a felkészülésben, mert például egy olasz hosszútávfutónak jelenleg otthon kell maradnia, ez pedig óriási hátrány" - mondta a WA elnöke, kiemelve, hogy a különböző országokban egymástól eltérő mértékű közegészségügyi korlátozások vannak érvényben.

"Ha a francia, spanyol, vagy olasz sportolókra gondolunk, jelenleg az ő helyzetük például nagyon nehéz" - nyilatkozta Coe. A tokiói nyári olimpiát a tervek szerint július 24. és augusztus 9. között rendezik meg.

A négyszeres olimpiai bajnok evezős kéri a játékok elhalasztását

A koronavírus-járvány terjedése miatt az idei nyári tokiói olimpia elhalasztására szólította fel a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot (NOB) Matthew Pinsent, a britek négyszeres olimpiai és tízszeres világbajnok evezőse.

A jelenleg televíziós közvetítőként és szakkommentátorként dolgozó 49 éves Pinsent szerint a NOB nem hallja meg a sportolók kérését, aggodalmát, és a rendezéssel kapcsolatos ragaszkodása mindennel szembe megy.

Thomas Bach, a NOB elnöke még szerdán "igazán nagyszerűnek" és "nagyon konstruktívnak" nevezte azt a konferenciabeszélgetést, amelyet 220 olimpikonnal folytatott az olimpia előkészületeiről és a koronavírus-járvány okozta válságról. A sportvezető szerdán kiemelte: a sportolók tisztában vannak vele, hogy még mindig négy hónap van hátra a játékokig, és az előkészületek során különös figyelmet fordítanak az ő egészségük védelmére.

"Sajnálom, Bach úr, de ez egyfajta süketség" - írta Pinsent, aki korábban a NOB sportolói bizottságának tagja is volt. Hozzátette: szerinte nincs összhangban az, hogy a sportolóknak változatlanul készülniük kellene az olimpiára és az, hogy az egészségügyi és biztonsági előírásokat hoztak, ezen kívül utazási tilalmakat léptettek életbe. Nem beszélve arról, hogy különböző kvalifikációs viadalokat töröltek, és felborult a versenynaptár. Így a legendás evezős szerint az olimpiát el kellene halasztani.

A szintén négyszeres olimpiai bajnok kanadai jégkorongozó, az orvosnak tanuló Hayley Wickenheiser NOB-tag nyilvánosan is szembement Bachhal, de ő nem szólított fel a játékok törlésére. Szerinte a NOB rendezéssel kapcsolatos ragaszkodása érzéketlen és felelőtlen az emberiséggel szemben, és másként kellene hozzáállnia az idei játékokhoz.

Ötven millió fontos támogatás az angol ligától az alacsonyabb osztályú kluboknak

Az Angol Labdarúgó Liga (EFL) 50 millió font (19,1 milliárd forint) összértékű azonnali támogatást nyújt azoknak a kluboknak, amelyek nem a Premier League-ben szerepelnek.

Az erről szóló döntést szerdán közölte az EFL, amelynek célja, hogy ezzel is segítsen az egyesületeknek, melyek gazdasági szempontból is megszenvedik a koronavírus-járvány hatásait.

Angliában az elmúlt héten minden osztályban leállították a bajnokságot annak érdekében, hogy lassítsák a járvány terjedését.

Az eredeti tervek szerint április elején folytatódnának a küzdelmek, de ez a koronavírus európai terjedése miatt most valószínűtlennek tűnik.