Musorujsag
Élő Eredmények

Szétlövés után vált véglegessé az evezősök belgrádi vk-kerete

Szétlövés után vált véglegessé az evezősök belgrádi vk-kerete

MTI
Szombaton Csepelen két számban, normál-, valamint könnyűsúlyú kétpárban tartottak szétlövést az evezősök, azt követően pedig véglegessé vált a magyar keret a szezon első világkupájára, amelyet a hónap végén Belgrádban rendeznek.

Mindkét távon három egység indult – miután a válogatókon betegség miatt nem lehetett teljes a mezőny -, a normálsúlyúaknál Bácskai Máté és Szabó Márton, míg könnyűsúlyban Tamás Bence és Bridge Henry hajója ért célba elsőként, meggyőző különbséggel.

Molnár Dezső szövetségi kapitány az MTI-nek elmondta: a korábban tervezett csapathajókat illetően annyi változás történt a két héttel ezelőtti válogató óta, hogy Ács Kristóf és Gerei Tamás mégsem négyesben, hanem kétpárban evez majd, így a belgrádi vk-n nemcsak a nemzetközi mezőnnyel, hanem a Bácskai, Szabó hajóval is meg kell küzdenie.

„A belgrádi eredmény dönt a kétpárok további sorsáról, a tervezett négyes másik két tagja, Juhász Adrián és Simon Béla pedig eredeti számában, kettesben marad” – mondta.

A könnyűsúlyról a mostani szezonra normálra váltó, egypárban tavaly előbbiben Európa-bajnok Galambos Péter, valamint Szklenka Bence számára kétpárban a szétlövést követően befejeződött a házi küzdelem, miként a Nagyszokolyai Áron, Kerekes Krisztián egységnek is. Galambos a belgrádi vk-n normálsúlyú egypárban indul, a riói és tokiói olimpikon Pétervári-Molnár Bendegúzzal együtt, aki felmentést kapott a válogató alól. Viszont vk-versenyen szintidőt kell teljesítenie ahhoz, hogy a jövőben is fő számára, az egypárra készüljön.

Könnyűsúlyban sem lefutott még a válogatottban való részvétel a szezon hátralévő részére, Molnár Dezső kiemelte: júniusban a bledi nemzetközi versenyen újabb szétlövést tervez, ahol biztos lesz kihívója a Csepelen győztes Tamás, Bridge egységnek.

„Elméletben ugyanis a szétlövés során harmadik Szabó Bence, Furkó Kálmán hajónk a legjobb összeállítás, de utóbbi a válogatóról betegség miatt esett ki, és erőnlétben azóta sem érte utol magát teljesen, csak hétfőn kezdhette el az edzéseket. Ez a szombati verseny közöttük így nem a valós erőviszonyokat tükrözte, hanem csak egy pillanatnyi állapotot. Ezért szeretnénk még számukra újabb lehetőséget biztosítani, illetve látókörön belül tartani még az ezúttal második helyezett egységében lévő Szigeti Rolandot és Szőllősi Balázst is” – nyilatkozta.

A nőknél a válogatón elért eredmények alapján két versenyszámban indulnak a magyarok a belgrádi vk-n, női normálsúlyú kétpárban Preil Vivien és Krémer Eszter, míg a könnyűsúlyúaknál a Fehérvári Eszter, Szili Dorina egység. Utóbbi tagjai U23-as korosztályban eveznek még, de a szakember az olimpiai kvalifikációt illetően már számít a két sportolóra.

A belgrádit követően még két vk-versenyt rendeznek idén: Poznan június 18-19., míg Luzern július 9-10. között lesz házigazda. A kontinensbajnokság – a müncheni multisport Eb keretében – augusztus közepén, a vb egy hónappal később Racicében lesz.

Borítókép: EPA/LAURENT GILLIERON

További tartalmak