Musorujsag
Élő Eredmények

Órák óta nem érkezett GPS-jel az Everestről, két serpa indult Suhajda Szilárd elé - cikkünk folyamatosan frissül

Órák óta nem érkezett GPS-jel az Everestről, két serpa indult Suhajda Szilárd elé - cikkünk folyamatosan frissül

hirado.hu
A Mount Everest csúcsát oxigénpalack nélkül, „tisztán” megmászni készülő Suhajda Szilárd szerdán, magyar idő szerint 9:40-kor élő műholdas kapcsolatban volt a feleségével. Ez alapján a fizikai és a mentális állapota is rendben volt, azt mondta, hogy képes teljesíteni a kitűzött célt. Viszont immár órák óta nem érkezett sem GPS-jel, sem újabb hír a békéscsabai hegymászóról – írja a hirado.hu.

Kapcsolódó tartalom

Suhajda Szilárd magyar idő szerint 15:47-kor 8795 méteres magasságban volt a GPS-jel szerint.

Az azt megelőző jelvétel 13:47 perckor történt, amely 8720 méteren kerül rögzítésre, ebből a két adatból az sejthető, hogy délután még a csúcs irányába tartott a békéscsabai hegymászó.

Jelen pillanatban arra várunk, hogy tényleges adatok érkezzenek, akár Szilárdtól, akár a GPS-jelekből.

Frissítés (21:45): Suhajda Szilárd utolsó biztosan ismert pozíciója továbbra is a 8795 méteren magyar idő szerint 15:47-kor rögzített GPS-jel. Figyelembe véve az idő előrehaladtát és a szokásostól eltérő csúcstámadási időpontot, a nepáli alaptábori logisztikai központ közreműködésével két serpa elindult a 3-as táborból a 8000 méteres magasságban fekvő 4-es irányába. A segítők nem mentőakció keretén belül startoltak el, céljuk az, hogy a minden bizonnyal kimerült magyar hegymászó elé menjenek, és a 4-es tábornál meleg folyadékkal lássák el, ezzel is megkönnyítve az alaptáborba való visszatérését.

Frissítés: (00:00): a Hóhatár Facebook-csoport bejegyzéséhez hozzászólva a másfél héttel ezelőtt az Everest csúcsán – egy erre szakosodott cég jóvoltából, pótlólagos oxigén használatával és serpák segítségével – járó Price Márton Péter reményteli hírekkel szolgált a mentést illetően.

„Beszéltem Mingma G serpával, az én csapatom, az Imagine Nepal vezetőjével. Két “kliens” (turista, mint én) indult ma este, nepáli idő szerint 10-kor a csúcsra, 2 nagyon erős Sherpával. Ha látják Szilárdot, segítik, lehozzák” – olvasható a hozzászólásban. Ez alapján magyar idő szerint 18:15-kor indult a csúcstámadás, és várhatóan reggelre érnek a mászók abba a magasságba, ahol legutóbb GPS-jelet fogtak Suhajdától.

Frissítés: (02:20): legfrissebb információink szerint 8 serpa és 4 mászó halad a Mount Everest felé ugyanazon az útvonalon, ahol Suhajda Szilárd is nekivágott a csúcstámadásnak. A Himalája felett 5:15-kor kelt fel a nap (magyar idő szerint 1:45-kor), így egyre javuló fényviszonyok mellett találkozhat a 4-es tábor felől érkező csapat a magyar sportemberrel. A serpák jelentése szerint a Déli-csúcsnál járnak (kb. 8750 méteren), de egyelőre nem láttak senkit.

Frissítés: (04:00): az alaptábori logisztikai központ tájékoztatása szerint jelenleg akadozik az adásvétel a 4-es tábor felé tartó (sőt, valószínűleg már azon is túlhaladó) csoport és az alaptábor között. A jel minőségét a jelentések alapján elfogadhatónak mondott időjárás nem befolyásolja jelentősen, ám a szél erőssége miatt az mégsem érkezik meg maradéktalanul. A probléma elhárításán már dolgoznak, de azt egyelőre nem tudni, ez mennyi időt vesz majd igénybe.

Suhajda Szilárd vasárnap vágott neki a 8848 méteres Mount Everest (Csomolungma) megmászásának. A 40 éves békéscsabai születésű hegymászó oxigénpalack és serpák (teherhordók) nélkül, a legtermészetesebb és egyben legnehezebb módon vágott neki a világ legmagasabb pontjaként ismert csúcs meghódításának.

Magyar hegymászónak korábban még nem sikerült így, „tiszta mászással” felelérni a Mount Everest csúcsára, de ez még világviszonylatban is ritkaságnak számít.

Suhajda Szilárd március 23-án utazott Nepálba, ahol az alaptábor elérése után három akklimatizációs kört teljesített a hegyen, amiről videós bejelentkezések formájában rendszeres beszámolt az m4sport.hu-nak, legutóbb még az alaptáborból.

További tartalmak