Musorujsag
Élő Eredmények

Beazonosították Suhajda Szilárd pozícióját, hajnalban indul a helikopteres keresőcsapat

Beazonosították Suhajda Szilárd pozícióját, hajnalban indul a helikopteres keresőcsapat

m4sport.hu
Sikerült beazonosítani Suhajda Szilárd pozícióját, a keresőcsapat nepáli idő szerint péntek reggel indul helikopterrel a magyar hegymászó után. Felesége szerint kicsi rá az esély, hogy élve találják meg a 40 éves Suhajda Szilárdot.

A Mount Everest oxigénpalack és teherhordó segítsége nélkül történő meghódítására induló Suhajda Szilárd magyarországi csapatának csütörtökön esti közleménye szerint május 25-én reggel értesültek arról, hogy a hegymászó körülbelül 8780 méteres magasságban, a Hillary-lépcső aljában van. Az őt észlelő csapat elmondta: ruházata alapján egyértelműen beazonosítható volt. „Amikor elhaladtak mellette, életjeleket mutatott, de fagyási sérülések nyomai és a magashegyi agyödéma jelei látszottak rajta” – áll a közleményben.

Az m4sport.hu úgy tudja, hogy Suhajdát a kiépített kötélpályától kicsit messzebb, kicsúszva látták, majd lefelé tartva szintén észlelték őt, de a pozíciója az előzőhöz képest kicsit módosult. Ez a pozíció egyébként megegyezik a május 24-én magyar idő szerint 15:45-kor észlelt utolsó GPS-jellel. Beazonosítása a ruhája és a NoO2 (oxigén nélküli hegymászó) matricák alapján megtörtént. Egy korábbi beszámoló szerint a 4-es tábor felett egy alakra lett figyelmes néhány hegymászó, mostanra kiderült, hogy az említett alak a május 24-én este startoló, 8 serpából és 4 mászóból álló (egyébként Szilárdot is megtaláló) csapat legutolsó segítője volt.

Magyar idő szerint csütörtökön délután a közelben, valamivel a 4-es tábor alatt tartózkodott egy mentőcsapat, amelyik egy kínai holttestet vitt le a hegyről. Suhajda Szilárd csapata megpróbálta felvenni a kapcsolatot a mentőalakulattal, hogy a holttestet hátrahagyva induljon vissza a magyar sportemberért, de mire létrejött a kapcsolat, a mentőcsapat valamennyi tagja már a 3-as tábor alatt tartózkodott, így senki nem vállalta a visszaindulást.

A háttércsapat az esti órákban megállapodott a Suhajda Szilárd alaptábori hátterét biztosító nepáli ügynökséggel abban, hogy 26-án reggel megkísérelnek helikopterrel felrepülni olyan magasságba, ahonnan láthatják a hegymászót. Ezzel egy időben három serpát elindítanak érte, akik optimális esetben már május 26-án, a késői órákban felérhetnek hozzá.

„A realitást nézve már nagyon kis esélye van annak, hogy Szilárdot életben találják abban a magasságban, azonban én teljes mértékig bízom Szilárdban és hiszek a csodákban” – mondta Legindi Tímea, Suhajda Szilárd felesége, aki az expedíció kommunikációs munkatársa.

Suhajda Szilárd 2023. május 20-ról 21-re virradó éjjel indult el csúcsmászó körére. A csúcsmászás napját a legkedvezőbb időjárás-előrejelzés ismeretében május 24-ére tűzte ki. Május 21-én elérte a 6400 méteres magasságban lévő 2-es tábort, majd 22-én a 7200 méteren lévő 3-as táborban éjszakázott. Innen május 23-án kora hajnalban mászott fel a 7950 méteren lévő 4-es táborba, ahol felállította egyszemélyes sátrát, és a késő délutánt hóolvasztással, folyadékpótlással töltötte.

A csúcsra 23-án este, nepáli idő szerint 21:05-kor indult el, tökéletes időjárási körülmények között. Rajta kívül még több tucatnyi, pótlólagos oxigénnel mozgó, serpa hegyivezetők segítségére támaszkodó mászó mozgott a hegyen. A hegymászó GPS nyomkövetője a beállított tízperces intervallumok helyett csak szórványosan küldött jeleket, esetenként akár négy órán át nem érkezett friss pozíció-meghatározás. Műholdas telefonján azonban kétszer is bejelentkezett.

Először nepáli idő szerint 24-én 08:00 órakor, az úgynevezett Balcony tetejéről, 8450 méterről hívta az itthoni háttércsapatot. Lassan, de stabilan haladt. Másodszor a Déli-csúcs lábától, 8630 méterről telefonált, nepáli idő szerint 13:30-kor. Itt elmondta, hogy fizikailag jól van, de a mászás nehéz, és hogy elég késő van. Ugyanakkor határozottan teljesíthetőnek tartotta a csúcs elérését és a 4-es táborba történő biztonságos visszatérést. Hangkapcsolat ezután már nem jött létre a mászóval.

Grafika: hirado.hu

Négy órával később a nyomkövetője 8720 méterről küldött jelet, a következő jel két órával később, nepáli idő szerint 19:30-kor, 8795 méterről érkezett. Ez a Hillary-lépcső magassága. A csúcs innen mindössze 53 méter szintkülönbségre, Suhajda addigi mozgása alapján körülbelül másfél órányi mászásra van. Ez volt az utolsó lokáció, a jeladó több pozíciót nem küldött. A műholdas jeladója alapján a legnagyobb elért magassága 8795 méter volt.

A közleményben jelezték: azt nem tudni, hogy a hegymászó elérte-e a csúcsot, de az egyértelműen kimondható, hogy ő az a hegymászó, aki „tiszta mászással” eddig a magyarok közül a legmagasabbra jutott a Mount Everesten. Teljesítménye ilyen értelemben egyedülálló.

Borítókép: Suhajda Szilárd a Mount Everesten (fotó: Suhajda Szilárd Facebook-oldala)

További tartalmak