Musorujsag
Élő Eredmények

„Biztonságos ereszkedést!” – korábbi mászótársa, Klein Dávid üzent Suhajda Szilárdnak

„Biztonságos ereszkedést!” – korábbi mászótársa, Klein Dávid üzent Suhajda Szilárdnak

m4sport.hu
Közel 24 órája nincs információ Suhajda Szilárdról, aki május 24-én, szerdán a Kyocera Everest Expedíció 2023 keretében tervezett felérni a Mount Everest 8848 méter magasan fekvő csúcsára. Felesége, Legindi Tímea a bizonytalanság ellenére bizakodó, míg több hazai hegymászótársa is üzent Suhajdának.

Suhajda több mint 36 órája, oxigénpalack és teherhordók nélkül kezdte meg a csúcstámadást, legutóbb 8795 méteres magasságból érkezett róla GPS-jel, ez szerdán 15.47-kor volt.

Azóta két serpa is elindult a négyes alaptáborba, hogy az esetlegesen bajba került hegymászó segítségére siessen.

“Egy másik ügynökség, akik klienseket visznek fel – 4 kliens, 8 serpa mozog – szintén figyelik a környezetet. Vélhetően láttak egy emberi alakot a 4-es tábor felett, ennek kapcsán mozgósítottak újabb serpákat, akik felmennek a 4-es táborba, illetve elindulnak az alak irányába, hogy bebizonyosodjanak, valóban ő az. Azért bizakodnak, mert Szilárdon kívül nincs senki aki egyedül indult útnak” – mondta Legindi Tímea, a magyar hegymászó felesége az M1-nek.

Kapcsolódó tartalom

“Később azt gondoltuk, hogy megállt a GPS-jeladója, de nem, még magasabban volt 53 vertikális méterre a csúcstól. Akkor végeztünk egy számítást Klein Dáviddal és abból az jött ki, este 9-re ér a csúcsra. De az utolsó GPS-jel óta nem érkezett újabb jel, nem tudjuk elérte e a csúcsot vagy vissza kellett fordulnia. Ezeket mind akkor fogjuk megtudni, ha ő elmondta” – tette hozzá.

„Biztonságos ereszkedést, kitartást kívánok Suhajda Szilárdnak az Everest déli oldalán. Szeretném, ha hamarosan újból olyan képet posztolna, amin havat gyűjtöget a reggeli teához” – írta Facebook-oldalán Klein Dávid, Suhajda barátja és korábbi hegymászótársa, közösen mászták meg a világ második legmagasabb hegyét, a K2-t.

A 29 éves Price Márton Péter május közepén hódította meg a Mount Everestet, oxigénpalack és teherhordók segítségével, az eddigi legfiatalabb, összesen hatodik magyarként.

Útja során találkozott Suhajda Szilárddal, az ekkor készült közös képet meg is osztotta Facebook-oldalán. „Gyere le, Szilárd” – írta a képhez.

A Hóhatár Facebook-csoport egyik bejegyzéséhez kommentben tette hozzá, ő is szólt, akinek tudott, hogy ha látják, segítsék lehozni Suhajda Szilárdot.

„Beszéltem Mingma G Sherpával, csapatom, az Imagine Nepal vezetőjével. Nekünk két kliens, (turista, mint én) indult ma este Nepáli idő szerint 10-kor a csúcsra, két nagyon erős Sherpával. Ha látják Szilárdot, segítik, le hozzák” – írta Price Márton Péter.

Kapcsolódó tartalom

Borítókép: Márton Peter Price és Klein Dávid

További tartalmak