Musorujsag
Élő Eredmények

„Veled vagyunk és imádkozom, imádkozunk érted” – Suhajda Szilárd édesapja is üzent a hegymászónak

„Veled vagyunk és imádkozom, imádkozunk érted” – Suhajda Szilárd édesapja is üzent a hegymászónak

m4sport.hu
Suhajda Tibor, a hegymászó Suhajda Szilárd édesapja a közösségi oldalán üzent fiának.

 

A elmúlt napok történéseiről, információiról itt olvashat Suhajda Szilárddal kapcsolatban!

„Mit is élhetsz át most! Sikerek és kudarcok? Most engedd el és csak magadra, a túlélésre gondolj, koncentrálj! Összetartva az ország, barátok és rokonok – VELED VAGYUNK ÉS IMÁDKOZOM, IMÁDKOZUNK ÉRTED és, hogy a kis unokám, a fiad Soma, újra a tenyeredbe tudjon csapni, – hogy szia “édesapa” újra itthon… Könnyes szemmel aggódva, osztom meg én is, a jelenlegi, biztató friss híreket… Szeretünk és nagyon várunk HAZA! Tarts ki, erős vagy!” – olvasható Suhajda Tibor bejegyzésében.

Suhajda Szilárd vasárnap vágott neki a 8848 méteres Mount Everest (Csomolungma) megmászásának. A 40 éves békéscsabai születésű hegymászó oxigénpalack és serpák (teherhordók) nélkül, a legtermészetesebb és egyben legnehezebb módon vágott neki a világ legmagasabb pontjaként ismert csúcs meghódításának. Suhajda hétfőn elérte a hármas tábort, ekkor nagyjából 7200 méteres magasságban volt. Másnap a hegymászó elérte négyes, egyben utolsó táborát, nagyjából 8000 méter magasan.

Magyar idő szerint szerdán 9:30-kor beszélt utoljára feleségével, akkor azt mondta neki, tovább fog menni, egészen az Everest csúcsáig. Akkor határozottan felelt ara, hogy képesnek érzi magát a csúcstámadásra. Tudta, hogy későn fog felérni, de vállalhatónak tartja. 13:47-kor az utolsó előtti GPS-jelvétel, a békéscsabai hegymászó 8720 méteren került rögzítésre, 15:47-kor pedig 8795 méteres magasságban volt a GPS-jel szerint. Ebből arra lehet következtetni, hogy még javában a csúcs felé tartott, ám innentől további jelek nem érkeztek GPS-éről és semmilyen más módon sem.

Kapcsolódó tartalom

Magyar idő szerint szerda este két serpa elindult a 3-as táborból a 8000 méteres magasságban fekvő 4-es irányába azzal a céllal, hogy a bizonyára oda már lejutó mászót meleg folyadékkal lássák el. Csütörtök hajnalban az alaptábori logisztikai központ tájékoztatása szerint akadozott az adásvétel a 4-es tábor felé tartó (sőt, valószínűleg már azon is túlhaladó) csoport és az alaptábor között, a javítása ekkor megkezdődött, de kérdés volt, mikor áll helyre. Délelőttre a két serpa megérkezett a 4-es táborba, de nem találkozott Suhajdával, ahogyan a Mount Everestet megmászó 12 fős csapat sem.

Kapcsolódó tartalom

A magyar hegymászó felesége szerint ugyanakkor a (magyar idő szerint) délelőtti órákban a csúcs és a tábor láttak egy emberi alakot, akinek bizonyosan Suhajda Szilárdnak kellett lennie. Sikerült beazonosítani Suhajda pozícióját, a keresőcsapat nepáli idő szerint péntek reggel indul helikopterrel a magyar hegymászó után. Felesége szerint kicsi rá az esély, hogy élve találják meg a 40 éves Suhajda Szilárdot.

Kapcsolódó tartalom

 

További tartalmak