Musorujsag
Élő Eredmények

Megvan Varga Csaba hatodik nyolcezrese: oxigénpalack és teherhordók nélkül felért a világ kilencedik legmagasabb hegycsúcsára

Megvan Varga Csaba hatodik nyolcezrese: oxigénpalack és teherhordók nélkül felért a világ kilencedik legmagasabb hegycsúcsára

MTI/m4sport.hu
Varga Csaba vasárnap pótlólagos oxigén használata és teherhordók segítsége nélkül felért a 8125 méter magasan fekvő Nanga Parbat hegycsúcsra, amely a világ 9. legmagasabbja.

A nagyváradi hegymászó sikeréről a Hazajáró Facebook-oldala számolt be, megjegyezve, még csak fél úton jár, hiszen éppen ereszkedés közben van.

Varga Csaba két sikeres akklimatizációs kör után június 29-én, csütörtökön helyi idő szerint hajnali 5 órakor vágott neki az alaptáborból a hegycsúcsnak.

A Kinshofer-fal kimászása után 13 órakor érte el a 6050 méteren fekvő 2-es tábort, ahol egy éjszakát töltött. Péntek reggel, 7 óra 30 perckor továbbindult, és viszontagságos időjárási körülmények között, hosszú és fárasztó mászás után 15 órakor már havazásban érte el a 3-as tábort, amely 6750 méter magasságban található.

A kitett és meredek emelkedőn ismét többórás nehéz munka volt a táborhely kialakítása, majd Varga Csaba elmondása szerint kegyetlen hidegben, de nyugodtan telt az éjszakája és a szombati napja. A hegymászó a 3-as táborból magyar idő szerint szombaton este indította meg a csúcstámadást, és a beszámoló szerint vasárnap délben ért a csúcsra.

A Nagyváradon élő hegymászó, építész június 6-án indult a Nanga Parbatra. Varga Csaba a ma élő, a legtöbb 8000 méternél magasabb hegycsúcsot elérő magyar hegymászó. Immár hat ilyet mászott meg pótlólagos oxigén használata és magashegyi teherhordók segítsége nélkül.

A hegymászó célja az volt, hogy a Nanga Parbat csúcsán meglobogtassa a Nagyvárad feliratú magyar zászlót és megemlékezzen az idén 150 éves Magyarországi Kárpát Egyesületről.

Borítókép: Facebook/Hazajáró

További tartalmak