Musorujsag
Élő Eredmények

Az immár hat nyolcezrest megmászó Varga Csaba épségben visszaért az alaptáborba

Az immár hat nyolcezrest megmászó Varga Csaba épségben visszaért az alaptáborba

m4sport.hu/MTI
Varga Csaba az alaptáborban, sikerrel zárult a Nanga Parbat expedíció - közölte hétfőn a nagyváradi hegymászó expedíciójának kommunikációjáért felelős Hazajáró Facebook-oldal.

A civilben építész Varga vasárnap pótlólagos oxigén használata és teherhordók segítsége nélkül ért fel a 8125 méter magasan fekvő Nanga Parbat hegycsúcsra, amely a világ 9. legmagasabbja.

A Nagyváradon élő hegymászó június 6-án indult a Nanga Parbatra, majd két sikeres akklimatizációs kör után június 29-én, csütörtökön helyi idő szerint hajnali 5 órakor vágott neki az alaptáborból a hegycsúcsnak.

A Kinshofer-fal kimászása után 13 órakor érte el a 6050 méteren fekvő 2-es tábort, ahol egy éjszakát töltött. Péntek reggel, 7 óra 30 perckor továbbindult, és viszontagságos időjárási körülmények között, hosszú és fárasztó mászás után 15 órakor már havazásban érte el a 3-as tábort, amely 6750 méter magasságban található.

A kitett és meredek emelkedőn ismét többórás nehéz munka volt a táborhely kialakítása, majd Varga Csaba elmondása szerint kegyetlen hidegben, de nyugodtan telt az éjszakája és a szombati napja. A hegymászó a 3-as táborból magyar idő szerint szombaton este indította meg a csúcstámadást, és a beszámoló szerint vasárnap délben ért a csúcsra.

Kapcsolódó tartalom

„Onnan 7 óra ereszkedést követően, a rögtönzött 4-es táborban eltöltött rövid pihenő után, este 22 órakor ért le a 3-as táborba. Az összesen 24 órás szakadatlan hegymászás után az éjszakát a 3-as táborban töltötte, majd hétfőn visszaereszkedett az alaptábora” – írja a Hazajáró közösségi oldala, amely hozzáteszi: „Varga Csaba teljesítette kettős célját: egyrészt a Nagyvárad feliratú magyar nemzeti zászló meglobogtatásával kifejezte a partiumi, nagyváradi magyarok élni akarását, másrészt a világ hetedik és Magyarország első turista szervezete, a Magyarországi Kárpát Egyesület (MKE) 150 éves jubileumára is méltón megemlékezett”.

Varga Csaba a ma élő, a legtöbb 8000 méternél magasabb hegycsúcsot elérő magyar hegymászó. Immár hat ilyet mászott meg pótlólagos oxigén használata és magashegyi teherhordók segítsége nélkül: 2013-ban a Gasherbrum II-t (8035 m), 2014-ben a Broad Peaket (8051 m), 2017-ben a Manaszlut (8163 m), 2019ben a Gasherbrum I-et (8080 m), 2021-ben a Dhaulagirit (8167 m), most, 2023-ban pedig Nanga Parbatot (8125 m).

Borítókép: Facebook/Hazajáró

További tartalmak