2018-as Labdarúgó-Világbajnokság

Vissza az

-ra

Élő stream csatornák X
×

20 érdekesség, amit érdemes tudni a 2018-as világbajnokságról

m4sport.hu
Június 14-én útjára indul a labda a 2018-as oroszországi labdarúgó-világbajnokságon, amely számos érdekességet tartogat a nézők számára. Cikkünkből kiderül, mely válogatottakra és játékosokra, valamint milyen összefüggésekre lehet érdemes kiemelten figyelni a tornán, melynek mind a 64 meccsét élőben közvetíti az M4 Sport és az m4sport.hu.
 

– A világbajnokság 32 csapata közül Panama és Izland most szerepel majd először Mundialon. Utóbbi a legkisebb lélekszámú ország (334 ezer lakossal), amely valaha kiharcolta a vb-részvételt.

– Mint minden torna előtt, most is sokan találgatják, vajon melyik csapat emelheti a magasba július 15-én a vb-trófeát. Nos, a statisztikák szerint legkésőbb a csoportkör végére 8 fősre szűkül a lehetséges világbajnokok listája, ugyanis 1986-tól (azt a tornát is beleértve) a tornagyőztes mindig csoportelsőként jutott az egyenes kieséses szakaszba.

– Az eddigi világbajnokságokat mindig olyan válogatott nyerte, amelynek szövetségi kapitánya az adott nemzetből való volt.

– Vajon a házigazda oroszok továbbjutnak a csoportból (Oroszország, Szaúd-Arábia, Egyiptom, Uruguay)? A vb-k történelme alapján nagyon jó esélyük van rá, ugyanis Dél-Afrikát (a 2010-es viadal házigazdája) kivéve minden rendező ország továbblépett az egyenes kieséses szakaszba. Sőt, az esetek 30%-ban a házigazda meg is nyerte a tornát. Ez utoljára a franciáknak sikerült 1998-ban.

Fotó: reuters A többek közt Zinédine Zidane fémjelezte 1998-as francia válogatott volt az utolsó, amely rendezőként tudott világbajnok lenni (Fotó: reuters)

– Az oroszországi már a 21. labdarúgó-világbajnokság lesz, de olyan csak négyszer fordult elő, hogy egy válogatott százszázalékos teljesítménnyel nyerjen meg egy Mundialt. Ez a bravúr csak az 1930-as uruguayi (4/4), az 1938-as olasz (4/4), valamint az 1970-es (6/6) és 2002-es (7/7) brazil csapatnak sikerült.

– Brazília 1962-es vb-győzelme óta Németország lehet az első, amely megvédi címét, s ha így tenne, akkor beérné az 5-szörös világbajnok brazilokat (a németek eddig 4-szer hódították el a vb-trófeát).

-Érdekesség, hogy a legutóbbi két világbajnokságon pórul járt a címvédő: 2010-ben az olasz, 2014-ben pedig a spanyol válogatott nem jutott tovább csoportjából. De megesett ez a szégyen 2002-ben a franciákkal is, akiknél hiába volt ott a csapatban az angol, a francia és az olasz bajnokság gólkirálya (Thierry Henry, Djibril Cissé és David Trezeguet), szerzett gól nélkül búcsúztak a tornától.

– A vb-k történetében Anglia játszotta a legtöbb gól nélküli döntetlent. A háromoroszlánosok 62 világbajnoki meccsükből 11-szer értek el 0–0-s eredményt.

Fotó: sports.ndtv.com A tiki-taka csődje! A címvédő spanyol válogatott szégyenszemre nem élte túl a csoportkört (1 győzelmével és 2 vereségével a csoport 3. helyén zárt) a 2014-es világbajnokságon (Fotó: sports.ndtv.com)

– Brazília a szemet gyönyörködtető, technikás játékáról híres, ezért lehet meglepő, hogy a Selecao kapta a legtöbb sárga lapot a világbajnokságokon (11-et). A képzeletbeli dobogó másik két fokán is dél-amerikai együttest találunk, Argentína 10-szer, Uruguay 9-szer kapott sárgát.

– Amióta 32 csapattal (64 meccs) rendezik meg a világbajnokságokat, az 1998-as és a 2014-es torna volt a leggólgazdagabb, mindkettőn 171-szer zörrentek meg a hálók, míg a legkevesebb találat (145) a 2010-es Mundialon esett.

– A legutóbbi 3 világbajnokságon Németország szerezte a legtöbb gólt: 2006-ban 14-et, 2010-ben 16-ot, 2014-ben 18-at.

– A leggólgazdagabb vb-meccset az 1954-es tornán játszották, mikor ausztria 7–5-re verte svájcot.

– Az egy vb-n elért legtöbb gól a francia Just Fontaine nevéhez fűződik, aki 13-szor volt eredményes az 1958-as viadalon. Az egy meccsen elért legtöbb találattal viszont Oleg Salenko büszkélkedhet, az orosz az1994-es vb-n 5-ször vette be Kamerun kapuját.

Lille, 2016. június 26. A német Thomas Müller a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság nyolcaddöntőjének Németország - Szlovákia mérkőzésén a lille-i Pierre-Mauroy Stadionban 2016. június 26-án. (MTI/EPA/Mohamed Messara) Vajon Thomas Müller beírja magát a rekordok könyvébe a 2018-as világbajnokságon? (Fotó: MTI/EPA/Mohamed Messara)

– A 2018-as vb-n résztvevő játékosok közül a németek támadója, Thomas Müller jegyzi a legtöbb világbajnoki gólt, szám szerint 10-et (utóbbi két vb-jén 5-5 gólt ért el), így 6-al van lemaradva honfitársától, minden idők legeredményesebb vb-gólszerzőjétől, a 16 gólos Miroslav Klosétól. A legtöbb gólpassza (6) is Müllernek van a mezőnyben.

– Pelé, Uwe Seeler és Miroslav Klose négy világbajnokságon is betalált, a két nap múlva kezdődő oroszországi tornán három játékos érheti el ezt a mérföldkövet: a portugálok csapatkapitánya, Cristiano Ronaldo, az ausztrálok csatára, Tim Cahill és a mexikóiak 39 éves (a vb legidősebb mezőnyjátékosa) veterán hátvédje, Rafael Márquez.

– Márquez szereplése azért is érdekes, mert az oroszországi már az 5. vb-je lesz, így harmadikként csatlakozott az eddigi két csúcstartóhoz, a szintén mexikói Antonio Carbajalhoz és a németek világbajnok aranylabdásához, Lothar Matthäushoz.

Csoda lenne, ha Cristiano Ronaldo nem csatlakozna a Pelé, Seeler, Klose hármashoz (Fotó: EPA/ANTONIO PEDRO SANTOS)

– Az urugayiak szövetségi kapitánya, Óscar Washington Tabárez már a negyedik világbajnokságára készül, amivel a trénerek közt rekorder a 2018-as vb-mezőnyben (mérlege 6 győzelem, 3 döntetlen, 6 vereség).

– Németország volt az egyetlen, amely százszázalékos teljesítménnyel jutott ki a vb-re, és a Nationalelfnek volt a legjobb a gólkülönbsége a selejtezőkben, +39.

– A vb-re kivezető úton a spanyolok és az angolok kapták a legkevesebb gólt (10 meccsen 3-at), ami nagyban hozzájárult ahhoz hogy veretlen jussanak ki az oroszországi Mundialra. Rajtuk kívül ez csak a belgáknak és a németeknek sikerült.

– A Joachim Löw már 6. nagy tornájára készül a német válogatott szövetségi kapitányaként, és eddig mindig legalább az elődöntőig juttatta csapatát (a 2008-as Eb-n, ezüst-, a 2010-es vb-n bronzérmes, a 2012-es Eb-n elődöntős, a 2014-es tornán világbajnok, a 2016-os Eb-n pedig elődöntős volt a Nationalelffel).