search

logo, social, vissza gomb

text logo

search

Élő Eredmények

A FIFA megtiltotta a dánoknak, hogy edzőmezükkel az emberi jogokra emlékeztessenek Katarban

mti
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség nem engedélyezte a dánoknak, hogy az emberi jogok tiszteletben tartására figyelmeztető mezekben edzenek a vasárnap kezdődő katari világbajnokságon.

A kérés elutasításáról a dán szövetség számolt be, a mezeken „Emberi jogokat mindenkinek!” („Human Rights for All”) felirat lett volna látható.

A dán szövetség október elején bejelentette, hogy válogatottja a lehető legkisebb létszámmal, családtagok nélkül utazik el a vb-re, így tiltakozva az emberi jogok megsértése miatt. A skandináv ország szövetségének kommunikációs igazgatója akkor jelezte, minimalizálni akarják a küldöttség tevékenységét Katarban.

Dániában az elmúlt években komoly tiltakozások voltak a katari vb ellen, a bő egy hónappal ezelőtt szövetségi állásfoglalást megelőzően a dán válogatott helyi sportszergyártója, a Hummel jelentette be, hogy a csapat mezein nem lesz majd látható a cég neve, illetve hogy tiltakozásul készített egy harmadik számú mezt is a világbajnokságra, amely teljesen fekete. Erre került volna a felirat.

A FIFA egy hete politikamentes labdarúgást szorgalmazott a vb-vel összefüggésben. Nyílt levelében, amelyet Gianni Infantino elnök és Fatma Szamura főtitkár írt alá, hangsúlyozta, hogy most mindenkinek a játékra kell koncentrálnia, és a futballnak kell a középpontba kerülnie. A vezetők külön felhívták az állásfoglalásban a világbajnokságon szereplő 32 válogatott nemzeti szövetségeit: ne vigyék és ne engedjék be a politikát a labdarúgásba, mert abban nincsen helye ideológiai vagy politikai jellegű csatározásnak.

Hasonlóan foglalt állást egy nappal később Jürgen Klopp, a Liverpool vezetőedzője, aki szerint egyszer s mindenkorra be kellene fejezni azt a gyakorlatot, hogy a játékosokat és szövetségi kapitányokat arra kérik, tiltakozzanak a katari világbajnokság, illetve a vendégmunkásokkal és emberi jogokkal kapcsolatos ottani problémák ellen. A német tréner emlékeztetett rá: senki nem tett semmit, amikor az ázsiai ország 12 éve megkapta a rendezés jogát. Klopp szerint a játékosoknak és szövetségi kapitányoknak most már leginkább az előttük álló feladatra kellene összpontosítaniuk.

Katar hosszú ideje a kritikák kereszttüzében áll a vendégmunkások sanyarú, sokszor embertelen munkakörülményei miatt.

A dánok a vb-n a tunéziaiakkal, a címvédő franciákkal és az ausztrálokkal szerepelnek együtt a D csoportban.

Borítókép: Kasper Hjulmand szövetségi kapitány vb-kerethirdetése (Fotó: EPA/Mads Claus Rasmussen)

További tartalmak

Kapcsolódó hírek