Musorujsag
Élő Eredmények

Az asszony kérte – e két nő miatt nincsenek már rajtrácslányok?

Az asszony kérte – e két nő miatt nincsenek már rajtrácslányok?

Motorsport-Total, Blick
Pletykák szerint az egyik Liberty-vezér nejének is kulcsszerepe lehetett abban, hogy az F1 tulajdonosa 2018-tól száműzte a rajtrácsról a táblákat tartó lányokat. Versenylátogatása során túl kirívónak és zavarónak találta a ledéren öltözött hölgyeket, különösképpen egyiküket...

A mögöttünk hagyott télen a Liberty Media egyik nagy visszhangot keltő újítása volt, hogy bejelentették, az idei szezontól szakítanak a hagyományokkal, és többé nem alkalmaznak a rajtceremónián táblákat és zászlókat tartó modellhölgyeket. A lányok száműzése kapcsán sok szurkoló és pár versenyző is kifejezte nemtetszését, ám a Liberty egyik igazgatója, Sean Bratches azzal indokolt, hogy a társadalmi változások miatt e hagyomány már ódivatú szemléletmódot tükröz, támadható, és nem egyeztethető össze a sportág új arculatával.

A svájci Blick most egy új információt tudott meg a „lánytilalom” bevezetésének hátteréről. A lépést bejelentése óta élesen bíráló rutinos tudósítójuknak, Roger Benoit-nak Ausztráliában tudomására jutott, hogy a rajtrácslányok eltávolításához a Liberty egyik vezetője nejének is köze lehetett.

A pletyka szerint Sharon Maffeiről, a Liberty Media ügyvezető igazgatója, Greg Maffei feleségéről van szó, aki tavaly Austinban járt az F1-es futamon, és a rajtrácson szembesült azzal, milyen ledér öltözetű nők állnak az autók előtt. A Motorsport-Total a konkrét történéseknek is utánajárt. Forrásuktól úgy tudják, hogy Sharon Maffeinek a Daniel Ricciardo tábláját tartó hölgyet (ld. fenti képünkön) látva feltűnt, hogy miatta a Red Bull versenyzője már nem tudott a feladatára koncentrálni. (Mindez annak tudatában különös, hogy a versenyzők elmondásuk szerint a futamra készülve nemigen vesznek tudomást a lányokról – többen épp ezzel érveltek, amikor megvédték a Liberty döntését.)

Rajtrács lányok és tábla nélkül Melbourne-ben (Fotó: XPB) Rajtrács lányok és tábla nélkül Melbourne-ben (Fotó: XPB)

A szóbeszéd szerint az asszony szóvá tette férjénél az általa szexistának tartott F1-es szokást, és arra ösztökélte, hogy változtasson. Greg Maffei az F1-elnök Chase Carey közvetlen felettesének számít, a Liberty-csoporton belül csak a tulajdonos, John Malone áll nála magasabban a ranglétrán. Carey lépésük kapcsán korábban elmondta: ha rajta múlt volna, ő megtartotta volna a lányokat, ám döntésüket nem az ő ízlése, hanem a társadalmi nyomás befolyásolta. És a jelek szerint talán Maffeiéké.

Benoit megjegyezte, Maffei korábban 250 ezer dollárral támogatta annak a Donald Trumpnak a választási kampányát, aki miatt az elmúlt években már többször, a világ számos pontján tüntettek nőket sértő kijelentései miatt. Arról nincs hír, Sharon asszony akkor melyik oldal pártján állt.

Akár igaz a pletyka, akár nem, az Ausztrál Nagydíjon a rajtrácslányok helyett most először azok a gyerekek kaptak szerepet, akiket gokartosként kiválasztottak e feladatra. Az autók előtt ezúttal senki sem tartott táblát, a fiatalok többek között a rajtceremónián, a himnusz alatt voltak láthatók, ahol a futballmeccsekhez hasonlóan a versenyzők előtt F1-es egyenoverallban, mögöttik zászlókat tartva sorakoztak fel, életre szóló élménnyel gazdagodva.

Daniel Ricciardót egyébként a képek tanúsága szerint az ő jelenlétük sem hagyta hidegen. A versenye mindazonáltal így is elég jól sikerült, és ha látta, talán Maffei asszony is elégedettebb volt.

Daniel Ricciardo a lányokat váltó gyerekek társaságában (Fotó: XPB) Daniel Ricciardo a lányokat váltó gyerekek társaságában (Fotó: XPB)
A kiválasztott gyerekek (Fotó: XPB) A kiválasztott gyerekek (Fotó: XPB)
Fotó: XPB Fotó: XPB
Fotó: XPB Fotó: XPB

Borítókép: Ő volt 2017-ben Daniel Ricciardo táblatartó lánya. És a jelek szerint a tüske is Sharon Maffei szemében (Fotó: XPB)

További tartalmak