Vizsgálat indult Vettel ellen!

Vizsgálatot indított az FIA az Osztrák Nagydíj időmérő edzésén Carlos Sainzot feltartó Sebastian Vettel ellen.

Sebastian Vettel (fotó: XPB)

A harmadik rajtkockát szerezte meg Sebastian Vettel a Red Bull Ringen a két Mercedes mögött, ám egyelőre nem érezheti magát kényelmes helyzetben, az FIA ugyanis vizsgálatot indított ellene egy, a Q2-ben történt eset miatt. Vettel gyorsköre után Carlos Sainznak nem adott utat az első kanyarban, aki emiatt a bukótérbe kényszerült. Az FIA az időmérőt követően 16 óra 45 percre idézte be az érintetteket meghallgatásra.


„Készültem a körömre, a Q2-ben két kört mentem, ez az első kanyarban történt” – mesélte Carlos Sainz az esetről a Sky Sportsnak. „Ahogy érkeztem a kanyarhoz, láttam, hogy Sebastian nem akar lemenni a versenyívről. Azt gondoltam, rendben, várok, de aztán kiderült, hogy nem szóltak neki arról, hogy érkezem. Még így is keményen nyomtam, mert nem akartam föladni a körömet, de ki kellet mennem a pályáról, mert nem látott és nem engedett el.”


A spanyol nem kívánt büntetést ellenfelének, de megjegyezte, őt már büntették hasonlóért a múltban. „Nem hibáztatnám igazán Sebastiant, mert velem is fordult már elő hasonló. Nem figyelmeztettek, hogy érkezik valaki mögöttem, én pedig nem néztem a tükörbe. Én ezért büntetést kaptam akkor, de ez nem mindig a versenyző hibája. Szerencsére tovább tudtam menni a második körömmel a Q3-ba, így a történtek nem igazán befolyásolták az időmérőmet.”


A kérdésre, számít-e arra, hogy büntetik ellenfelét, elmondta: „Én kaptam érte büntetést korábban, meglátjuk, a bírák hogyan döntenek. De igazán nem zavar a dolog, hogy őszinte legyek. Ha megbüntetik, rendben, ha nem, az is. Nehéz helyzetben volt, nem szóltak neki arról, hogy érkezem.”
Carlos Sainz (fotó: XPB) Carlos Sainz (fotó: XPB)


Vettel a történtek után bocsánatot kért Sainztól, és elmondta, valóban nem vette észre a közeledését, és csapata sem figyelmeztette erre. „Nem igazán tartok a büntetéstől. Nem szándékosan rontottam el a körét” – fogalmazott a német. „Lefelé néztem a célegyenesben, nem láttam őt. Aztán másodszor is belenéztem, de akkor sem. Ez azért volt, mert akkor már egymás mellett voltunk. Azt gondoltam, hogy valahol körülöttem lehet az egyes kanyarban, de csak utóbb derült k,, hogy gyorskörrel akart próbálkozni. Én viszont nem láttam őt, nem is szóltak róla a rádión sem, ahogy szoktak. Bocsánatot kérek tőle, nem volt szándékos!”


„Örülök, hogy nem volt hatással az időmérőjére. A gond az, hogy a tükörben nem látunk igazán hátrafelé. Ez mindenki számára probléma, mert nagyjából mindenki ugyanoda helyezi el a tükreit. Ő közeledett, én nem nyomtam már, de nem láttam őt. Kicsit fölfelé is megyünk ott, így szó szerint nem látni semmit hátrafelé” – mentegetőzött a harmadik helyezett.