Musorujsag
Élő Eredmények

Button: Ha jó autót kap, Alonso visszatér az F1-be!

Button: Ha jó autót kap, Alonso visszatér az F1-be!

Motorsport, AS
A korábbi csapattárs, Jenson Button biztosra veszi, Fernando Alonso visszatér a királykategóriába, ha a McLaren újra versenyképessé válik. Egy másik régi kolléga, Giancarlo Fisichella ezzel szemben már nem hiszi, hogy a spanyol 2018 után valamikor újra az F1-ben fog versenyezni.

Hosszas gondolkodás után a McLaren és Alonso kedden bejelentést tett a spanyol jövőjéről. Hivatalos közleményükben elmondták, a kétszeres világbajnok jövőre már nem lesz ott a királykategória mezőnyében, és bár ő maga mindenkinek köszönetet mondott és el is búcsúzott, egy ponton elhintette, ha a McLaren javul, szívesen visszatér a csapathoz.

Azóta sokan találgatnak arról, mennyire lehet komoly a visszatérés lehetősége. A korábbi mclarenes márkatárs, Jenson Button hiszi, nagy valószínűséggel megtörténhet a dolog. „Mindig az adott személyen múlik, hogy eldöntse, mikor távozik az F1-ből” – kezdte a brit klasszis.

„Ő ugyanazt tette, amit én. Kiszállt ugyan, de nyitva hagyta az ajtót a visszatérés előtt. És szerintem ez a helyes döntés. Ha a McLaren gyors lesz, és futamokat is nyer, akkor biztosan visszatér. Minden versenyző egy győztes autóban szeretne ülni az F1-ben. Visszavonulsz, mert már unod a sok utazást, eleged van a stresszből, és ha nem jönnek az eredmények, nincs értelme, hogy ott legyél a mezőnyben. De ha az autó gyors lesz, 2020-ban vissza akar térni” – hangsúlyozta.

Alonso elmondta, azért távozik az F1-ből mert a versenyzés már unalmassá vált számára, más kategóriákban viszont még talál kihívásokat és izgalmakat. A jelenleg szintén sportautózó Button szerint ez a kijelentés kissé visszásnak hat, miközben a spanyol a WEC LMP1-es kategóriájában pont a „legyőzhetetlen” Toyotával versenyez és szerzi a győzelmeket.

A győztesek öröme Le Mans-ban (Fotó: (Fotó: XPB) A győztesek öröme Le Mans-ban (Fotó: (Fotó: XPB)

„Nem ez volt a legszerencsésebb megjegyzés, mert most itt van a WEC-ben, és egyedül a csapattársai jelentenek számára kihívás. Tudják, mire gondolok… nem hiszem, hogy tényleg ezt kellene mondani, de egyébként megértem őt. Ha a győzelmekért harcolsz, akkor sokkal jobban élvezed a versenyzést, és egy olyan kétszeres világbajnok, mint Fernando, könnyen beleunhat abba, hogy a középmezőnyben kell csatáznia” – fogalmazott Button.

A brit egyébként emeli kalapját Alonso pályafutása előtt. „Kivételes versenyző. Két bajnoki címet nyert, és többször közel került ahhoz, hogy újabbakat szerezzen. Nem sok ember képes erre. Ő volt a legkeményebb csapattársam. Élveztem a kihívást, amit a vele való küzdelem jelentett. Apám mindig tisztelte őt, és apám jó emberismerő volt. Jól kijöttek egymással” – zárta gondolatát.

A bejelentést követően egy másik régi csapattárs, Giancarlo Fisichella is elmondta véleményét a spanyol lépéséről. Ő Buttonnal ellentétben nem fogadna arra, hogy régi kollégája egy nap még visszatér. „Szomorú, hogy elhagyja az F1-et” – kezdte az olasz, aki a Renault-nál dolgozott együtt az ott két bajnoki címet szerző Alonsóval. „Nagyszerű versenyző, akinek egy kicsit talán hiányozni fog a Forma–1, de lehet, itt volt az ideje ennek a lépésnek. Nem volt győzelemre esélyes autója, ezért jó döntés, hogy továbbáll. Valószínűleg az IndyCarban versenyez majd. Én remélem, megnyeri a bajnoki címet és az Indy500-at is. Szerintem az F1-be nem tér vissza. Az sosem egyszerű, persze, nem láthatunk a jövőbe…” – fejezte be sejtelmesen.

Giancarlo Fisichella és Fernando Alonso (Fotó: xpbimages.com) Giancarlo Fisichella és Fernando Alonso (Fotó: xpbimages.com)
Borítókép: Jenson Button és Fernando Alonso (Fotó: xpbimages.com)

További tartalmak