Musorujsag
Élő Eredmények

Nem Verstappen miatt maradt le a Red Bull-helyről Sainz

Nem Verstappen miatt maradt le a Red Bull-helyről Sainz

GMM, Autosport
Carlos Sainz határozottan cáfolja, hogy a Max Verstappennel való viszonya állta útját a Red Bull-os szerződésének, és meggyőződése, jó helyre került 2019-re. Korábbi mclarenes vetélytársa erre azonban nem venne mérget…

Azt gondolhatnánk, furcsa érzés lesz Carlos Sainz számára Pierre Gaslyt a Red Bullnál látni 2019-ben. Ő 2015-ös F1-es debütálása óta várt arra az ülésre, és az idei szezonra is csak azért igazolt a Renault-hoz, mert nem látott esélyt a megszerzésére, de elege volt a Toro Rosso juniorcsapatából. Eredetileg a Red Bull is éppen erre az eshetőségre készült azzal, hogy csak kölcsönbe adta őt a franciáknak: biztosítékot akart, hogy Daniel Ricciardo távozása esetén is lesz kit visszahívni.

Ehhez képest mégsem Sainzé lett a Red Bull felszabadult 2019-es ülése, hanem a nála jóval rutintalanabb Gaslyé, miközben a spanyol alól meg éppen Ricciardónak adták el a jelenlegi helyét Enstone-ban.

A szóbeszéd szerint ebben az is közrejátszhatott, hogy Sainz és Max Verstappen viszonya az utolsó közös Toro Rossós- csonka évükben cseppet sem volt felhőtlen, és a Red Bull attól tartott, hogy vetélkedésük esetlegesen megmérgezi a légkört Milton Keynesben. Vadabb elképzelések szerint egyenesen Verstappenék vétózták meg az alkalmazását, ám ezt mind a Red Bull, mind Sainz határozottan tagadta.

„Nem is tudom, hogy honnan jön ez, hiszen a versenyzők közül a paddockban Maxszal az egyik legjobb a kapcsolatom” – nyilatkozta Sainz a holland Formule 1 című lapnak. „Ő sosem tenne ilyet” – tette hozzá a vélt vétózásról. „Hálás lehetek a Red Bullnak azért, hogy lehetőséget adott nekem a Forma–1-be kerülésre, valamint hogy különböző csapatoknál versenyezzek. De az a tény, hogy most nem lettem a Red Bull versenyzője, még nem jelenti azt, hogy soha nem is fog megtörténni.”

Max Verstappen és Carlos Sainz (Fotó: xpbimages.com) Max Verstappen és Carlos Sainz (Fotó: xpbimages.com)

Hogy lesz-e számára hely a kékeknél, az a távolabbi jövő zenéje, hiszen Sainz nemrég több évre szóló szerződést írt alá a McLarennel, ahol Fernando Alonso utódja lesz 2019-ben. Bár a Red Bullt és a McLarent jelenleg óriási szakadék választja el egymástól a teljesítmény tekintetében, Sainz így is biztosra veszi, hogy jól választott. „Szerintem ez számomra a megfelelő hely a megfelelő időben. A csapatot újjáépítik, minden téren azon vannak, hogy visszatérjenek az élre. Két évre szól a szerződésem, de az a célunk, hogy ennél tovább tartson az együttműködés, és nagy sikereket érjünk el együtt” – bocsátotta előre.

 

Akár éveket is várnia kell Wokingban?

Könnyű dolga éppúgy nem lesz, mint Ricciardónak a Renault-nál, a mostani munkájuk eredménye pedig még éppoly bizonytalan, mint a franciáké. A McLarent éppen az éveken át tartó sikertelensége miatt elhagyó Jenson Button már csak ezért is érzi veszélyes lépésnek Sainz Wokingba szerződését. „Ez szép, de valóban előrelépést jelent?” – tette fel a kérdést. „A gyári Renault-csapatnál versenyzett, ahol idén eddig jól is teljesített. Most pedig a McLarenhez megy, és fogalmam sincs, hogy a megfelelő időszakban teszi-e. A Renault-nál Daniel érkezése miatt nyilván nem volt már maradása, innen nézve talán ez volt a helyes döntés.”

2009 bajnoka szerint Sainznak nagy türelemre lesz szüksége a McLarennél, mivel lehet, hogy a remélt sikerekhez hosszabb út vezet, mint azt gondolná. Már az a puszta tény, hogy Fernando Alonso nem látta értelmét maradni, is azt sugallja, aligha lesz ebből gyors felemelkedés.

Jenson Button (Fotó: XPB) Jenson Button (Fotó: XPB)

Button szerint is így lesz. „Nem gondolnám, hogy az autójuk jövőre jelentősen gyorsabb lesz. Ezt nehéz lenne elérni, mivel annyira le vannak maradva. Nagy csapatról beszélünk, amely már számos bajnoki címet nyert, szóval meg fogják találni a visszautat, de szerintem ez el fog tartani egy ideig. Carlosnak tisztában kell lennie azzal, hogy pár éven át keményen kell dolgozniuk, és el kell érnie, hogy számítson a véleménye, mert csak így juthatnak előrébb.”

A brit úgy véli, emellett Alonso szerepét átvenni sem lesz kis feladat. „Fernando tudja, mit csinál, és minden hétvégén a legtöbbet hozza ki az autóból. Őt követni nem lesz egyszerű. De aligha választották volna Sainzot, ha nem gondolnák úgy róla, hogy képes rá.”

Borítókép: Carlos Sainz (Fotó: XPB)

További tartalmak