×

Már futott Monzában az idei Ferrari

A Ferrari 2018-as autója nem a hétvégén fogja megtenni első köreit a monzai pályán, a csapat ugyanis egy „forgatási nap” erejéig júliusban már futtatta azt a klasszikus helyszínen. A volán mögött akkor, az autót először kipróbáló Charles Leclerc ült.

Tudva, mennyire nehezen tudnak napjainkban „elrejtőzni” a csapatok a média árgus szemei elől, a Ferrarit mindenképpen dicséret illeti, amiért júliusban titokban tudta tartani a monzai forgatási nap hírét, amiről csak most értesült a Forma–1-es sajtó.


Ezekre az úgynevezett „promóciós napokra” igen komoly szabályok vonatkoznak, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) ugyanis szeretné megakadályozni, hogy az ezeken részt vevő csapatok előnyhöz jussanak. Az F1-es istálló egy évben például csak két alkalommal vehetnek részt „forgatási napon”, melynek lebonyolításáról 72 órával korábban érdesíteniük kell az FIA-t.
Fotó: XPB Fotó: XPBBeszámolójukban mindent közölniük kell az indítani kívánt autóról, versenyzőről, a teszt „jellegéről”, pontos dátumáról, időtartamáról és céljáról. Magán a „tesztnapon” csak a Pirelli bemutatóabroncsait használhatják, egy autót futtathatnak, és csak 100 kilométert tehetnek meg.


Ami a Ferrarit illeti, ők az első forgatási napot az első barcelonai teszt előtt használták fel, a másodikat pedig a már említett júliusi alkalommal, amikor autójukat a Saubernél edződő Charles Leclerc vezette. Őt egyébként sokáig Kimi Räikkönen utódjának tartottak, az utóbbi hetekben viszont változott a helyzet, és egyre biztosabb, a finn megtarthatja ülését.


Bár a szabályok nagyon szigorúak, a csapatok valamennyit azért profitálhatnak ezekből a tesztekből, hiszen a motorról és az autóról is a birtokukba kerül némi információ. Ez pedig fontos lehet, főleg azokban az időkben, amikor olyan keveset tesztelhetnek, mint napjainkban. A szezont megelőző gyakorlások kivételével ugyanis évközben csak négy nap áll a rendelkezésükre (ebből kettőn fiatal pilótát kell alkalmazniuk), valamint a Pirelli tesztjeit, azokon viszont az olaszok diktálnak.
Charles Leclerc (Fotó: XPB) Charles Leclerc (Fotó: XPB)