×

A Ferrari új vezére még nem tudja, mit kezdjen Räikkönennel

Hiába a pletykák és találgatások, nem véletlen, hogy nem tett még bejelentést a Ferrari Kimi Räikkönen sorsáról: új ügyvezető igazgatójuk Monzában elárulta, még nem hoztak döntést versenyzőkérdésben..

Kimi Räikkönen (fotó: Ferrari) Kimi Räikkönen (fotó: Ferrari)

Nemrég még Charles Leclerc érkezését, mostanság már inkább Kimi Räikkönen szerződéshosszabbítását vette biztosra az olasz sajtó, ám a mindenki által várt monzai bejelentésre egyelőre nem került sor. A két versenyző csütörtökön azt nyilatkozta, fogalma sincs, mi lesz vele, és hogy ez csakis a munkaadójukon múlik.


Mint kiderült, a késlekedés nem véletlen: egyelőre a Scuderia sem tudja még, hogy melyikükkel tervezzen a folytatásban.


A tragikus hirtelenséggel elhunyt Sergio Marchionne ügyvezető igazgatói pozícióját átvevő Louis Camilleri pénteken Monzában először tartott sajtótájékoztatót F1-es hétvégén, és a sajtó képviselőinek elmondta, még gondolkodnak. „Nem hoztunk még döntést. Hogy mikor hozunk, arra nincs határidő. De önök lesznek a másodikak, akik értesülni fognak róla” – ígérte az újságíróknak.
Louis Camilleri (fotó: Ferrari) Louis Camilleri (fotó: Ferrari)


Miközben Marchionne korábban maga szerette meghozni a csapat életét meghatározó fontos döntéseket, Camilleri előrebocsátotta, ő nagyban fog támaszkodni az istálló csapatfőnökének, Maurizio Arrivabenének a véleményére. „Jól ismerem Kimit, jó barátom már régóta. A döntéshozatali folyamat viszont egy csapatdöntés lesz. Maurizio a csapatfőnök, végső soron neki kell határoznia, de fogunk egyeztetni erről, és ha készen vagyunk, döntünk.”


Megkérdezték tőle, vannak, voltak-e más jelöltek is a két fő esélyesen kívül. Elsősorban Fernando Alonso személye foglalkoztatta a médiát, aki a múlt héten azt állította, hogy a Red Bulltól és a Renault-tól is kapott ajánlatot. Camilleri egyértelművé tette: fel sem merült bennük a spanyol visszahívása. „Alonso visszavonul, vagy legalábbis távozik a következő évben. Tudomásom szerint nem volt kapcsolatunk vele. Csak négy hete vagyok itt, de nem hinném, hogy felvettük volna vele a kapcsolatot” – szögezte le.


A versenyzőhelyzetről eközben a Ferrari testvércsapata, a Leclerc-t foglalkoztató Sauber is nyilatkozott. Frédéric Vasseur csapatfőnök világossá tette, ők saját felállásukat csak azt követően szeretnék véglegesíteni, hogy a Ferrari meghozta a döntését. „Nem sürgetem a Ferrarit, szerintem a média jobban sürgeti őket, mint én… Nem tudom, tavaly mikor jelentették be Kimi maradását, szerintem jóval később volt. Nem kell egy hét alatt döntened, csak mert Daniel (Ricciardo) bejelentést tett. Mi az előző évekhez képest még eléggé jól állunk, hiszen általában sokkal később hoztunk döntést. Higgadtnak kell maradnunk, annak ellenére, hogy a piac megőrülni látszik. Nem tudom, mi történhetett a nyári szünetben, talán egy szúnyog lehetett…” – utalt a tapasztalható kavarodásra.


180829 Idotabla OlaszGP