Összetörni az ellenfelet - a kétely éke a Forma-1-ben!

Azt mondják, a győzelem agyban dől el...

Van egy történet, amit a híres motivációs előadó, Brian Tracy osztott meg a nagyérdeművel sok-sok évvel ezelőtt. Valahogy így hangzott:

„Volt egyszer egy ember, aki lement a pokolba látogatóba. Az ördög körbevezette őt. Végigmutogatta neki a pokol összes szörnyűséges bugyrát és azt, hogy mivel juttatja a pokolba az embereket. Megmutatta neki a kábítószereket, a bűntetteket, a helytelen táplálkozást, az egészségtelen életmódot, az ártalmas szokásokat. Szóval mindazt, ami tönkreteszi az embereket, és már a földi életüket is pokollá változtatja.

Aztán azt mondta: Hadd mutassam meg neked a legnagyobb kincsemet, és büszkeségemet. Ez az összes közül a kedvencem.

És bevitte az embert egy elsötétített szobába, ami olyan volt, mint egy múzeumi terem. A szoba kellős közepén egyetlen üvegfalú vitrin állt, és a helyiség egyetlen fénysugara a vitrinben nyugvó tárgyra irányult.

Az ördög azt mondta: Íme, a legnagyobb kincsem! Több életet teszek ezzel tönkre, mint az összes többivel együttvéve.

– De hát ez úgy néz ki, mint egy egyszerű ék – csodálkozott a látogató.

– Igen – felelte az ördög – ez a kétely éke. Az önmagaddal kapcsolatos kételkedés éke.
Majd hozzátette: – Ha ennek csupán a hegye csúcsát be tudom ékelni az ember elméjének a leghátsó zugába, már nyert ügyem van! Mert onnan már egyre beljebb tudom verni, hogy rést üssek a közé, amit meg tud tenni, és amit gondol, hogy meg tud tenni. És ha el tudom érni, hogy kételkedjen magában, elérem, hogy egész életét pokollá változtassam!”

Motor Racing - Formula One World Championship - Italian Grand Prix - Race Day - Monza, Italy

A kétely éke a Forma-1-ben!

Az ördögi receptet egyetlen versenyző alkalmazza jól a Forma-1-ben, az pedig Lewis Hamilton. Ha bármikor is lenne előadás arról, hogyan kell már azelőtt összetörni az ellenfelet, hogy az az autójába ült, Lewis Hamilton lenne a műsor főelőadója.

Mit csinál olyan zseniálisan Hamilton? Hát egyetlen nyilatkozattal beüti a kétely ékének hegyének csúcsát, majd aztán minden egyes újabb megnyilvánulással üt még egyet rajta, aztán jön a futam és lecsap az önmarcangolóra.

A legutóbb is volt már róla szó, de ide is szükséges:

„Ezen a pályán nem lehet előzni” ÉRTSD: Ha előzni tud, nyilvánvalóan ő a legjobb, nincs ellenfele.

Az ellenfél bár pontosan tudja, hogy a hosszú egyenesekkel megáldott német pályán remekül lehet előzni, hiszen Hamilton előtt már sokan megtették, de azért ott hátul érzi, hogy amikor Hamilton felzárkózik majd, a nyilatkozatot olvasó nép megdöbben a teljesítmény láttán, és kutyaütőnek fog tűnni. Még akkor is, ha megnyeri a versenyt, a hős az lesz, aki a mezőny végéről jött, onnan, ahonnan elvileg nem is lehet, hiszen „előzni nehéz”. A kétely éke máris működik, a fal pedig közeledik... bummm.

Dit0gDLXkAAMh3u-001-1

„Ezek valamit trükköznek, úgy húzott el mellettem...” ÉRTSD: Ha megveri a „csalókat”, azonnal hőssé nyilvánítják.

Ez egy nagyszerű húzás! Az emberek ma már semmi mást nem csinálnak, mint görgetik felfelé a hírfolyamot...

---

Róka Árpád profilképet váltott
„Tyű, de öregszik! Én ennél sokkal jobban nézek ki! Ki sem tennék ilyen randa képet magamról...” LIKE!

VIDEÓ: a kutya átsétált a zebrán, amikor a lámpa zöldre váltott!
„Annyjuk, nézzed már meg, honnan tudja a kutya, hogy zöldre váltott a lámpa? Mekkora már, láttál már ilyet?” MEGOSZTÁS

Hamilton: Valami trükk van a Ferrarin!
„Aztamicsodáját neki! Tudtam én! Láttam, ahogy kivágott Fettel Hamilton mögül. Akkor mondtam, hogy csalnak! Itt a bizonyíték!” DÜHÍTŐ

Szakad az eső Szilvia Jós szomorú :(
„Kata, csináljál már egy képet az ablakból, nálunk is ömlik, kiteszem. Küldd át Messzendzseren! Tegyél rá valami drámai effektet, gépnél vagyok, itt nem tudom, hogy kell.”

---

...szóval, hogy görgetjük a hírfolyamot, és nagyjából ennyi marad meg: A FERRARI CSAL! Hogy aztán a cáfolatot feldobja-e a Facebook, vagy nem, az már egy másik kérdés. A lényeg, hogy egyrészt sok helyen betalál, és a Ferrarinál is kell egy kicsit azzal törődni, hogy ezeket a dolgokat tisztázzák. Legalább addig is el van terelve a figyelmük a munkáról.

Vitorlazas

Mit csinál Hamilton? Bedobta a féltéglát a vízbe, úgyhogy a hullámok felcsaptak, mehet szörfözni! De legalábbis fejben tisztán készülni a következő kihívásra.

Az ellenfél fejében pedig ismét egy kis zavar, hiszen, ha mindenki azt hiszi, hogy a mi autónk a legjobb, akár csalással, akár nem, akkor nekünk nyernünk kell! Nincs más út!!!

És máris jött egy újabb nyomás. Olyasmi, ami Fernando Alonso kezét is megremegtette a kormányon párszor 2007-ben.

A gondolat rosszabb, mint a vírus, mondják, és valószínűleg igazuk is van. Egzakt tudomány talán nem is létezik arra, hogy hogyan lehet kiirtani egy rossz, negatív irányba sodró gondolatot, pedig bizonyosan nagyon jól jönne mindenkinek egy pirula a negatív gondolatok kezelésére.

Motor Racing - Formula One World Championship - Italian Grand Prix - Qualifying Day - Monza, Italy

De nincs! És aki ért ahhoz, hogy a kétely ékét behelyezze az ellenfél agyába, és van is hozzá elég esze, hogy néhányat még odaüssön, annak egy végletekig kiélezett csatában félig már nyert ügye van.

Legutóbb Hamilton arról beszélt, mennyire büszke, hogy mindkét Ferrarit csatában gyűrte le, ezzel újabb esélyt nyitott arra, hogy Vettel önmagába vetett hitén üssön egy pici rést. Ehhez hozzájönnek a lapok cikkei, melyek táplálkoznak a pályán történtekből, és esetleg Hamilton szavaiból is, és megírják, hogy ennyi hibával nem lehet bajnok a Ferrari. Újabb ütés a kétely ékére!

HAM sirdogál

Aztán, ha mindez nem lenne elég, Monzában még a Tifosi is tett egy komoly szívességet Hamiltonnak. Elkezdték gúnyolni és pfujolni. Ez habitustól függően összetörheti a versenyzőt, vagy reaktív cselekedetre ösztönözheti. Hamilton az utóbbi táborba tartozik, le is nyilatkozta, hogy a Ferrari rajongóinak megnyilvánulása hozzátett a sikeréhségéhez. Tessék, öngól!

Hamilton pszichológiai szempontból egyelőre kizökkenthetetlennek tűnik. Nem is nagyon látni, mi lehet az ellenszer, amibe Vettelék belekapaszkodhatnának, hogy legalább kihozzák nullszaldósra a dolgot.

Motor Racing - Formula One World Championship - Italian Grand Prix - Race Day - Monza, Italy

Talán bepróbálkozhatnának az „innen már csak elveszteni tudja” trükkel, amivel eléggé bele lehet rondítani a magabiztosságba.

„30 pont előnye van, a gumijai is jól működtek, ha végül mégis sikerülne elkapnunk, az isteni csoda lenne. Ezt már valóban csak ő szúrhatja el, hiszen a csapaton belül is egyértelműen ő a kedvezményezett, míg mi tiszteletben tartjuk a versenyzőinket, és nálunk a jobb haza is viheti a győztesnek járó trófeát.”

Eléggé kicsi ék, de talán betalálhatna. Nagyon kicsi az esély, hiszen ezeknek a trükköknek ő kiemelt felhasználója, de ki tudja.

A pszichológiai hadviselés mindig is része volt a versenyzésnek, és ami most itt előttünk zajlik, az nagyjából a mesteri szint. Már csak valóban valamiféle választ kellene találniuk erre a Ferrarinál, mert Hamilton ellen csak a pályán jónak lenni kevés.

Motor Racing - Formula One World Championship - Italian Grand Prix - Race Day - Monza, Italy

Nico Rosbergnek egyszer már sikerült! A teljes éve ráment, minden benne található szimpla nappal! Aztán kiszállt. A Ferrari nem fog, Vettel is éhesebb annál, hogy feladja. Ha a pontverseny nem is, de az idegek harca most pattanásig feszül a Forma-1-ben.

Ismét csak azt lehet mondani, hogy bárhogyan is, de nagyszerű csatának vagyunk részesei. Vettel és a Ferrari vajon van olyan erős, hogy valahogy kizökken ebből a nehéz helyzetből? Esetleg tudnak erőt meríteni abból, hogy már a sajtó is „temeti” őket, és saját előnyükre tudják ezt fordítani, ahogy a Tifosi pfujolásával tette Hamilton? Plusz, esetleg a Mercedes sztárja tesz annyi „szívességet”, hogy megremeg a keze a nagy előny miatt?...

Kérdések. Válasz: a pályán!

Száva-Nagy Zsolt