Musorujsag
Élő Eredmények

A Ferrari dönthet Räikkönen csapattársáról

Auto Hebdo, Autosport
A héten kiderült, hogy Kimi Räikkönen és Charles Leclerc 2019-ben csapatot cserélnek – de ki lesz a finn új kollégája?

Világbajnokkal erősít a következő szezonban a Sauber. Kimi Räikkönen érkezése az istállót vezető Frédéric Vasseur szerint nagy lépés Hinwil életében, mivel a vele járó nagyobb figyelem mellett a „Jégember” rutinját is magával hozza, ami segíthet az előző években sereghajtóvá vált, de idén az új tulajdonos és az Alfa Romeo érkezésével fejlődésnek induló csapatnak.

Az viszont egyelőre kérdéses, ki lesz Räikkönen új csapattársa. Az első hírek arról szóltak, Marcus Ericsson továbbra is kedvező helyzetben van, mivel szoros szálak fűzik a csapatot 2016 közepén felvásároló cégcsoporthoz. És a látszat azt mutatta, hogy a Scuderia Räikkönennel már „el is használta” az Alfa Romeo-megállapodással biztosított egy helyét, melynek sorsáról határozhat a Saubernél.

Csakhogy a Ferrari már Räikkönen elküldése előtt szerette volna, ha a svájciak egyik ülése ifjú pártfogoltjáé, Antonio Giovinazzié lenne. Az olasz szakíró, Franco Nugnes arról számolt be, hogy az Alfa Romeóval komoly F1-es terveket szövögető korábbi Ferrari-elnök, Sergio Marchionne Leclerc mellett Giovinazzi jövőjét is igyekezett biztosítani halála előtt: tárgyalt a Sauber tulajdonosaival az olaszról, és azzal igyekezett vonzóbbá tenni alkalmazását, hogy mellé Räikkönent kínálta még.

Tobias Grüner, az Auto Motor und Sport munkatársa már a Räikkönen-bejelentés idején megjegyezte: bár Ericssont valóban szoros szálak fűzik a Longbow-hoz, a 2007-es bajnok érkezése ideális és erős ürügy lenne e szálak elvágásához, Giovinazzi érkezését pedig úgy is el lehetne adni, hogy az olasz váltja Leclerc-t, Ericssontól pedig Räikkönen kedvéért szabadulnak meg…

Az Autosport szerint pontosan ez a forgatókönyv fog megvalósulni. Räikkönen csütörtökön elárulta, ő csak Monza után kezdett el tárgyalni a Sauberrel, miután megtudta, hogy nem lesz helye a Ferrarinál, és a csapatváltás az ő döntése volt, vagyis nem egyszer versenyzőcsere történt. Ez azt is jelenti, hogy a finnt a csapat arra a helyre szerződtette, amelyről egymaga dönthet, nem arra, amiről a Ferrari rendelkezik.

Antonio Giovinazzi (fotó: XPB) Antonio Giovinazzi (fotó: XPB)

Most tehát arra várnak, hogy a vörösök döntsenek, mik a terveik Giovinazzival. A brit szaklap szerint mindenképpen a Saubert választanák neki, mivel ha nem tennék, fennállna a veszélye az elvesztésének, és az olasz túl hasznos szimulátorversenyző ahhoz, hogy ezt megengedhessék. Főleg úgy, hogy másik szimulátorosuk, Danyiil Kvjat várhatóan a Toro Rossónál folytatja.

A francia Auto Hebdo saját forrásaira hivatkozva állítja, a 24 éves Giovinazzi helye már biztosra vehető Hinwilben. Ha itt még nem is tartunk, tény, Longbow már korábban jelezte, hiába a svéd vonal, nem Marcus Ericssonért vásárolták fel a Saubert, a csapatra hosszú távú befektetésként gondolnak, ennélfogva a versenyzőjük nem kirobbanthatatlan.

Ő mindenesetre csütörtökön azt nyilatkozta, boldog lenne, ha Räikkönen csapattársaként folytathatná. „Egy álmom válna valóra, ha Kimi lenne a csapattársam, mert már gyerekként is felnéztem rá. Klassz lenne. Néha beszélgetünk a versenyzői parádén, és mindketten szeretjük a jégkorongot. Rendes fickó” – nyilatkozta Ericsson.

Hozzátette, mindent megtesz, hogy az F1-es mezőnyben maradhasson. „Nincs még szerződésem a következő évre, és most már csak egy üres hely maradt. A következő versenyek emiatt fontosak lesznek számomra. Az utolsó helyekért folyó küzdelem még keményebbé vált. Ha le tudnám győzni Charles-t, vagy tartanám vele a lépést, az remek reklám lenne számomra.”

További tartalmak