Musorujsag
Élő Eredmények

Eltiltást érhet egy következő hiba Grosjeannak

Eltiltást érhet egy következő hiba Grosjeannak

Autosport, RaceFans
Az eltiltás közelébe került Romain Grosjean egy figyelmen kívül hagyott kék zászló miatt. Charlie Whiting versenyigazgató rég nem látott ilyen súlyos figyelmetlenséget.

„Égnek állt a hajam” – mondta Lewis Hamilton a Szingapúri Nagydíj 38. körében történt esetről. Éppen le akarta körözni Romain Grosjeant és Szergej Szirotkint, amikor a francia úgy döntött, félreállási kötelezettségére fittyet hányva inkább támadást indít a Williams ellen. Hamiltonnak majdnem a vezető pozíciójába került a csatájuk, hiszen ahogy visszavett, Max Verstappen mögé került, és belső íven még be is nézett mellé.

Grosjeant a kék zászló figyelmen kívül hagyása miatt 5 másodperccel büntette az FIA, amivel két pozíciót vsztett, és miután két büntetőpont is a neve mellé került, már vészesen közel áll egy az eltiltásos büntetéshez. Az elmúlt 12 hónapban 9 büntetőpontja gyűlt össze, vagyis háromra van a kényszerpihenőt jelentő 12-től. Ezek összegyűjtéséhez elég lenne egy komoly, vagy két kisebb kihágás.

Grosjeannak a Mexikói Nagydíjig hátralévő három hétvégén kell különösen vigyáznia, hiszen két pontja csak ezek után, október 29-én évül el, majd november 12-én még egy. A büntetőpont-rendszer bevezetése óta még egy versenyzőt sem tiltottak el a 12 pont begyűjtése miatt. Ezt a szisztémát egyébként részben éppen Grosjean miatt találták ki, aki máig az utolsó olyan F1-es versenyző, akinek szabálysértésekért kellett kihagynia egy versenyt. Abban az évben sok balesetbe belekeveredett, és a belgiumi tömegkarambol után Monzában nem állhatott rajthoz.

Mondhatnák, egy kék zászló figyelmen kívül hagyása azért mégis más, mint felöklelni valakit, ám Charlie Whiting versenyigazgató szerint a haasos e kihágástípuson belül a létező legsúlyosabb hibát vétette. „Romain teljesen megfeledkezett a kék zászlók aranyszabályáról, mely szerint ha éppen csatát vívsz, de kék zászlót kapsz, el kell felejtened a saját küzdelmed, és félre kell állnod. Sokszor sulykoltam már ezt beléjük, és szerintem teljesen megfeledkezett róla. El volt foglalva a Szirotkinnel vívott csatával, pedig a kék lámpák villogtak a rajtszámával, és Lewis sokkal-sokkal gyorsabb volt nála. Ez volt az egyik legrosszabb eset a kék zászló figyelmen kívül hagyásával, amit hosszú idő óta láttam” – véleményezett az FIA embere.

Romain Grosjean (fotó: XPB) Romain Grosjean (fotó: XPB)

Grosjean utólag bocsánatot kért a figyelmetlenségért. „Sajnálom, ha bárkit is akadályoztam, nem állt szándékomban. Hiszem, hogy mindent megtettem. Harcoltam Szergejjel, aki kicsit gokartos versenyzést mutatott be. Nem igazán tudtam lelassítani. Pierre (Gasly) a váltómban haladt, Szergej pedig az első szárnyamon volt. Ezért előztem meg őt, aztán amilyen gyorsan csak tudtam, elengedtem Lewist” – magyarázkodott.

Hamilton az eset kapcsán kiemelte, bár a kék zászlókat nemigen lehetett látni, ez aligha mentség az ellenfeleknek. „A vége kicsit érdekes lett a lekörözöttekkel. A kék zászlókat itt nagyon nehéz észrevenni, mert elég sötétkékek, és a legkisebb résekből mutatják őket. Amíg nem villannak fel a jelzőlámpák is, nem igazán veszed őket észre. De még amikor felvillantak, sem igazán reagáltak rá, ami megnehezítette a helyzetet. Maxnak egy igazi lehetősége volt a tízes kanyarban, ott nagyon kellett védekeznem, miközben akkor még a lekörözöttekkel is versenyeztem” – idézte fel a hajmeresztő jelenetet.

Borítókép: Romain Grosjean és Szergej Szirotkin csatája Lewis Hamilton és Max Verstappen előtt (fotó: Formula1/Twitter)

További tartalmak