Musorujsag
Élő Eredmények

A Ferrari a mentőöv, a Mercedes a kidobott nehezék lesz számukra?

A Ferrari a mentőöv, a Mercedes a kidobott nehezék lesz számukra?

F1i.com, Sky Sports
Eltérő módokon nyújthat segítséget a Ferrari és a Mercedes Stoffel Vandoorne-nak, illetve Pascal Wehrleinnek. Két többre hivatott fiatal küzdelme az F1-ben maradásért.

Az egyikük számára a Ferrari lehet a mentőöv, amely segíthet a víz fölött maradni, a másikuk számára pedig a Mercedes a kidobott ballaszt, amely  nélkül már nem süllyed tovább a hajó? Stoffel Vandoorne-ban és Pascal Wehrleinben van egy közös vonás: a közelmúltban mindketten megtudták, hogy nem tart rájuk igényt jelenlegi munkaadójuk. Csakhogy míg előbbi helyzetét ez alaposan megnehezíti, utóbbiét talán megkönnyíti.

A McLaren jelenlegi versenyzője Szingapúrban elismerte, egyre kevesebb esélyt lát arra, hogy ülés találjon 2019-re az F1-ben. Elsődleges célja, hogy ott legyen a jövő évi rajtrácson, ám a helyek egyre csak fogynak. Összefüggésbe hozták a Williamsszel, ám ott legutóbb már George Russelt emlegették potenciális befutóként, szóba jött már a Sauber is, ahol viszont Antonio Giovinazzit teheti meg a Ferrari Kimi Räikkönen csapattársának, valamint a Toro Rosso, ahol Helmut Markóék egy 10-es listáról válogatnak, és ahol egy hely vélhetően már Danyiil Kvjaté lett.

Vandoorne azt is elmondta, hogy akár harmadik számú versenyzői szerepkört is vállalna, csak hogy az F1 közelében maradhasson, és erre már jobbnak tűnnek a kilátásai. A belga La Derniére Heure című lap úgy tudja, a 26 éves versenyző ilyen minőségben felkeltette a Ferrari érdeklődését. Az olaszok Kvjat jósolt távozása, valamint Giovinazzi állandó szereplése miatt híján lesznek a szimulátoros és/vagy tartalékversenyzőnek. Az elmúlt években előszeretettel csaptak le kegyvesztetté vált, de F1-es tapasztalattal rendelkező versenyzőkre. Így foglalkoztatták rövidebb ideig Jean-Éric Vergne-t, Esteban Gutiérrezt és idén Danyiil Kvjatot.

Stoffel Vandoorne (Fotó: XPB) Stoffel Vandoorne (Fotó: XPB)

Vandoorne akár az ő nyomdokaikba léphet most Maranellóban, ha nem talál magának jobb lehetőséget. „A piac sokat változott az elmúlt hetekben, de még semmi sem dőlt el. Az F1-en kívül is körülnézünk, és remélem, hogy nagyon hamar találunk valamit” – nyilatkozta Vandoorna, aki elmondása szerint akár az IndyCarban is szívesen kipróbálná magát. Erre talán még a McLarennel is lenne lehetősége.

Wehrlein eközben a Mercedesszel bont szerződést a szezon végén. Az F1-ből méltatlanul kikerült német idén a DTM-ben fut szürke szezont, ám miután a csillagosok év végén kivonulnak a sorozatból, az F1-ben pedig még Esteban Ocon és George Russel elhelyezése is problémát okoz számukra, úgy érezték, mindkettejük érdekét szolgálja a szakítás.

És lehet, hogy be is jön a számításuk. A legfrissebb pletykák szerint tudniillik a Toro Rosso szemében máris vonzóbb lehetőséggé vált Wehrlein, hogy lekerült homlokáról a Mercedes-billog. Úgy hírlik, Franz Tost csapatfőnök lobbizik érte a Red Bullon belül, F1-es tapasztalata is mellette szól. Ráadásul az Ocon helyzetéről tett megjegyzéseikből kiderült, Christian Horner és Helmut Marko csak egy Mercedes által támogatott versenyzőt nem alkalmazna szívesen, egy exmercedesest viszont minden további nélkül, ha kellően felkészültnek és tehetségesnek találják.

Pascal Wehrlein (Fotó: XPB) Pascal Wehrlein (Fotó: XPB)

Többek között a Sky Sports és a L’Équipe is elképzelhetőnek tartja Wehrlein visszatérését, míg az Auto Motor und Sport ezzel szemben a hétvégén azt írta, tudomásuk szerint egyelőre sem a Toro Rossónál, sem az üres üléssel még szintén rendelkező Haasnál nem téma a német. A helyzet persze folyamatosan változhat.

Wehrlein mindenesetre dolgozik a jövő tisztázásán. „Új kihívásokat, új lehetőségeket keresek, és jelenleg más csapatokkal tárgyalok egy jövő évi ülésről” – nyilatkozta.

Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak