Musorujsag
Élő Eredmények

Vettel belátja, kicsúszott a kezükből az irányítás

Vettel belátja, kicsúszott a kezükből az irányítás

FIA, RTL, RaceFans
Sebastian Vettel azt már elismeri, hogy nem az ő kezükben van a sorsuk a bajnokságban, ám hatalmas hátránya ellenére még mindig hisz a szerencsés fordulatban.

Nagyon úgy fest, hogy 2018 ugyanabba a fejezetbe fog bekerülni a Ferrari történelemkönyvében, amelybe 2017: egy szezon, amelyben több volt annál, mint amit végül kihoztak belőle. Idén talán versenyképesebb volt a csomagjuk, talán minden eddiginél közelebb tudtak kerülni az uralkodó Mercedeshez, a bajnokság hajrájára viszont ugyanúgy szétesni látszanak, mint egy éve ilyenkor. Hockenheimi hibája után sokat emlegették Sebastian Vettel bakijait és megingásait, ám Szingapúr és Oroszország rávilágított: nem a versenyző jelenti az elsődleges problémát, csapatként igazán nagy még a különbség a Mercedes és a Ferrari között. Előbbi precíz harmóniában, utóbbi kapkodón és hullámzóan működik, és ez versenyzőinek hangulatára, formájára, teljesítményére is rányomja bélyegét.

Vettelt ennek kapcsán Oroszországban meg is kérdezték arról, mennyiben érzi másnak a helyzetét a Red Bull-os bajnoki időkhöz képest, mennyivel kell többet vállalnia a Ferrarinál, és a versenyzésen kívül más dolgokkal is foglalkoznia. A német kitérő válaszát mindenki úgy értelmezi, ahogy akarja: „Minden év más, minden csapat más. Eddig három csapatnál voltam az F1-ben, de mindegyik más volt. Ezek más idők, más igények. De remek embereink vannak, a potenciál megvan, és bár sajnos most nem úgy ment, ahogy akartuk, nem az lett az eredmény, amit akartunk, de megyünk tovább, és meglátjuk, mi történik a következő versenyeken.”

Kétgyőzelemnyi, azaz 50 pont már Vettel lemaradása a bajnoki tabellán, ami azt jelenti, hogy a hátralévő hétvégéken futamonként 10 egységgel kéne többet szereznie ellenfelénél. Az ingatag Ferrarit látva hasonlóan lehetetlen küldetésnek tűnik, mint az, amit Vettel két hete tűzött ki maguk elé: megnyerni a hátralévő összes versenyt. A Ferrari győzelmi kényszerben érkezett az elmúlt három futamra, ám nemhogy nyernie nem sikerült, minden egyes alkalommal még nőtt is a hátránya.

Már versenyzőjük is belátja, innen nem lesz egyszerű felállni. „Nem voltam egy zseni matekból, de azt tudom, hogy mi történik, ha továbbra is pontokat veszítünk” – ismerte el a négyszeres világbajnok, aki ennek ellenére még nem hajlandó bedobni a törölközőt. „A lehetőség továbbra is adott, továbbra is hiszek az esélyünkben. Versenyről versenyre haladok. Ha egyszer nulláznak, az egész történet másképp fest. Ideális esetben kétszer is. Nem kívánok ilyesmit Lewisnak, de sosem tudhatjuk, hogy mi történik, ezért muszáj úrrá lennünk a helyzetünkön. Ezen a hétvégén talán nem teljesen volt így, de el kell érnünk, hogy mostantól így legyen, és meg kell nyernünk az utolsó versenyeket.”

Eggyel magasabb szinten mostanság Lewis Hamilton és a Mercedes (fotó: XPB) Eggyel magasabb szinten mostanság Lewis Hamilton és a Mercedes (fotó: XPB)

Vettel nem véletlenül emlegette Hamilton esetleges nullázását: ekkora hátrányban már nem csak rajta múlik a fordítás, az ellenfél segítségére is szüksége lenne hozzá. „Ez elég nagy falat, az biztos, de nem lehetetlen. Bármi megtörténhet. De a Mercedes jelenlegi formáját elnézve nehéz lesz. Mindent beleadunk. Már nem a saját kezünkben van a sorsunk, muszáj lesz történnie valaminek. Nekünk az lesz a feladatunk, hogy mindig ott legyünk, ha esély kínálkozik. Ha ez egy harmadik hely lesz, akkor harmadiknak kell lennünk, ha egy győzelem lesz, akkor nyernünk kell. Ha a következő versenyt megnyerjük, és sikerül növelnünk a nyomást, talán történik valami. Ezen kell dolgoznunk. Nem lesz könnyű, de szerintem még lehet esélyünk, ha minden jól megy.”

Helyzetüket a Szocsiban tapasztalt lemaradásuk még inkább kilátástalannak láttatja. Míg a korábbi helyszíneken legalább kétesélyes volt a harcuk, a szingapúri versengésük, vagy a szocsi időmérő edzésen összeszedett fél másodperces hátrányuk azt sugallja, hogy ellenfelük többet fejlődött. Vettel abban bízik, hogy a folytatás újra kiegyenlítettebb versengést hoz. „Az autót a versenyen jónak éreztem, jobb volt, mint szombaton, és tudtuk is nyomni a gázt, de nem voltunk elég gyorsak a többiek legyőzéséhez. Az előző két versenyen vesztettünk pár pontot, és ez nem segít, de megvan a tervünk, ezt követjük. Lesz pár új dolog az autón. A motorral már nem tudunk mit kezdeni, ott már elhasználtuk a hármat, így többet már nem vethetünk be. De remélhetőleg javulni fogunk a következő futamokra. Hátha a következő pályák jobban fekszenek majd.”

Borítókép: Sebastian Vettel törheti a fejét versenymérnökével, Riccardo Adamival (fotó: XPB)

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Räikkönen Bottasnak: Pár sör majd megoldja!
Ismerős Kimi Räikkönen számára a győzelmétől csapatutasítással megfosztott Valtteri Bottas helyzete, és egy tippje is volt honfitársának. Már csak azt nem érti, mitől gyorsult ennyit a Mercedes.
F1 Hírek