Új női versenysorozat indul – az F1-nek képeznének versenyzőnőket

Hivatalosan bejelentették, hogy 2019 tavaszán elindul az első női formaautós sorozat, a W Series, mely mögött számos, a Forma–1-ből ismert személyiség áll.

A W Series leendő autója (fotó: W Series)

Amikor hónapokkal ezelőtt híre ment, hogy bizonyos csoportok egy női versenysorozatot akarnak indítani, a hír erősen megosztotta a közvéleményt. A sorozat most valósággá vált, és mint kiderült, nem a Forma–1 női változatáról van szó, és nem is egészen olyan formában valósul meg a program, mint előzetesen gondolhattuk.


A héten hivatalosan is bemutatták a W Series elnevezésű formaautós sorozatot, melyet kizárólag női versenyzők számára indítanak (innen a W, azaz Women) útnak 2019 tavaszától. A projekt létrejöttét számos ismert, a Forma–1-et is megjárt személy segítette, így az exversenyző David Coulthard, a Red Bull főtervezője, Adrian Newey, az F1-ben is megfordult mérnök, Dave Ryan, valamint a másfél évtizeden át a McLaren sajtóosztályát erősítő Matt Bishop.


A nagyjából az F3 szintjén lévő szériának 18-20 résztvevője lesz, akik egyforma, glóriával és hatsebességes váltóval fölszerelt Tatuus T-318-as Forma–3-as autókkal fognak összecsapni, melyeket az Autotecnica Motori lát el 1,8 literes, négyhengeres turbómotorral. A leendő mezőny tagjai előzetes válogatón keresztül kerülhetnek be. Tesztelni fogják őket a pályán és a szimulátorban, megvizsgálják, mennyire értik a mérnöki munkát, és erőnléti felmérésen is átesnek. Aki bejut, az onnantól valamennyi területen további segítséget kap a sorozattól a fejlődéshez, a fent említett nevek közreműködésével.


Pontos versenynaptár még nincs, ám a szervezők elmondása szerint az új bajnokság főként Európa híres pályáin fog megfordulni, amelyek évtizedek óta F1-es versenyeket is vendégül láttak, de emellett ellátogatnak majd Amerikába, Ázsiába és Ausztráliába is.


A nevezés ingyenes lesz, a résztvevők között pedig komoly összegeket osztanak szét. A teljes pénzdíj 1,5 millió amerikai dollár, melyből a győztes félmillió dollárt kap jutalmul, de az első tizennyolc helyezett mind részesül belőle.


„A W Series alapgénjét az a gondolat adja, hogy a nők a férfiakkal egyenlőként képesek teljesíteni a motorsportban. Ennek ellenére úgy érzi, hogy egy kizárólag női sorozat léte elkerülhetetlen a női szerepvállalás növelése érdekében. A W Series emiatt egy küldetésvezérelt sorozat, melynek célja, hogy ne csak jó versenyzéssel szolgáljon a nézők számára globális szinten, hanem hogy felruházza tapasztalattal és szakértelemmel a résztvevőit, akiknek a pályafutása így előrébb juthat, és hogy a W Seriesben való versenyzéssel élesíthessék képességeiket, mielőtt egy magasabb szintű, népszerűbb sorozatra váltanak” – fogalmazta meg céljaikat a széria.
A Williams, a McLaren és a Red Bull korábbi F1-es versenyzője, David Coulthard kiemelte, a W Series a sokszor meg nem adott esélyt kívánja biztosítani a női versenyzők számára. „Ahhoz, hogy sikeres versenyző légy, tehetségesnek, elhivatottnak, versenyképesnek, bátornak és fizikailag fittnek kell lenned, de nem szükséges birtokában lenned olyan erőnek, mint bizonyos más sportágakban. Nem kell, hogy férfi légy. Ezért is hiszi a W Series, hogy a nők és a férfiak képesek egy szinten küzdeni versenyzőként azonos feltételek mellett. Ehhez képest a női versenyzők jelenleg legfeljebb a GP3/Forma–3 szintjéig jutnak, és gyakran a pénzhiány miatt maradnak el a sikereik, mintsem a tehetség hiánya miatt. Ezért van szükség a teljesen női versenysorozatra, hogy olyan versenyképes és konstruktív lelőhely legyen, amelyben a versenyzők felruházhatják magukat a szükséges képességekkel a már létező, magasabb szintű kategóriákba való bejutáshoz, és egyenlő feltételekkel vívhassanak meg a férfiakkal” – fogalmazott a skót.


Az F1 legsikeresebb tervezőmérnöke, a Red Bull-os Adrian Newey jelezte, a fő céljuk, hogy a Forma–1 számára is kineveljenek sikeres női versenyzőket. „Több mint harminc éve dolgozom a nemzetközi autósportban, és testközelből láttam minden idők legjobbjainak némelyikét, beleértve egy sor Forma–1-es világbajnokot is. Emiatt tudom, hogy mi kell ahhoz, hogy valaki csúcsversenyző legyen. Megfelelő edzéssel a nők is kellően erősek ahhoz, hogy ezt a részt kipipálhassák. A lehetőség, nem pedig a képességek hiánya miatt van kevés nő a legmagasabb szinteken. Ezért is veszek részt örömmel a W Seriesben, hogy hozzájáruljak egy olyan alap megteremtéséhez, melyre a női versenyzők építhetnek, és amit ugródeszkaként használhatnak a pályafutásuk előrelendítéséhez. És igen, hogy végül sikeresen versenyezhessenek a Forma–1-ben.”
Adrian Newey és David Coulthard (fotó: XPB) Adrian Newey és David Coulthard (fotó: XPB)


A korábban többek közt a McLaren-csapatnál is dolgozó Dave Ryan rámutatott, az új széria nemcsak lehetőség, egyfajta képzés is, mely túlmutat a versenypályán végzendő munkán. „Nem csak azt tanulják itt meg, hogyan nyerhetnek, abban is segíteni fogjuk őket, hogyan vihetik előbbre a pályafutásukat a számukra hagyományosan elért szinten túl. Emellett szeretnénk, hogy a W Series katalizátorként indítson el egy pozitív változást minden nő számára a motorsportban. Szeretnénk arra bátorítani a lányokat és fiatal nőket, hogy tanuljanak tudományokat, technológiát, mérnökséget, matematikát az iskolákban, egyetemeken, hogy gyümölcsöző pályafutás várjon rájuk versenyszerelőként, technikusként, mérnökként, aerodinamikusként.”


Az új széria ugyan máris megosztja a motorsport világát, ám így is számos támogatója van a sportágon belül, Gerhard Bergertől, Pedro de la Rosán és Kevin Magnussenen át több női versenyző, így Tatiana Calderón, Jamie Chadwick, Alice Power és Courtney Crone is a kezdeményezés mellett szólalt föl.