A Red Bullnál van, aki mosolyog Ricciardo szenvedésén?

A Red Bullnál voltak, akik viccelődtek azon, hogy Daniel Ricciardo dühében megrongálta az austini szobáját kiesése után. Főnökei ironikusnak tartják, hogy azok miatt szenved, akikkel jövőre kell dolgoznia…

Daniel Ricciardo (Fotó: XPB)

A legutóbbi tíz versenyéből 5-öt kénytelen volt föladni Daniel Ricciardo. Ebből négyszer műszaki hiba okozta a vesztét, míg további két alkalommal motorcsere vagy motorhiba miatt volt kénytelen a mezőny végéről rajtolni. Szuzukában az időmérős kiesését idézte elő egy gázpedállal kapcsolatos probléma, Austinban pedig ugyanolyan elektronikai meghibásodás kapcsolta le az autóját, mint bahreini kiesésekor. Az esetekben közös, hogy mindkettőért a Renault volt a felelős.


Ricciardo reálisan nézve dobogóesélyes volt az Amerikai Nagydíjon, jó esetben akár még a győzelemért is megküzdhetett volna, hiszen kiesése előtt a 2.-ként célba érő Max Verstappen előtt haladt (igaz, más taktikán voltak). Mindezek után nem meglepő, hogy Monaco óta tartó dobogó nélküli sorozata és folyamatos műszaki hibái miatt annyira frusztrált volt, hogy a motorhome-ba visszatérve ököllel szó szerint egy lyukat ütött a szobája falába.


Tekintve, hogy jövőre a most gyötrelmes helyzetéért felelős Renault gyári versenyzője lesz, helyzete duplán is nyugtalaníthatja. Csapattársa, Max Verstappen a holland Ziggo Sportnak pedig elárulta, a Red Bullnál van, aki ezt "viccesnek" találja. „Daniel lyukat ütött a kettőnk szobája között lévő falba. A csapaton belül szerintem voltak, akik titokban viccet csináltak ebből. De a csapat szempontjából összességében ez nagyon rossz. Pontosan tudom, hogy milyen érzés, hiszen magam is megtapasztaltam elégszer a múlt évben. Elég rossz” – fogalmazott a 2017-ben hasonló pechszériát maga mögött tudó holland.
Daniel Ricciardo (Fotó: XPB) Daniel Ricciardo (Fotó: XPB)


Ricciardo helyzete a Red Bull számára egyfajta megerősítése annak, hogy jól döntöttek, amikor a Renault helyett a Hondával való folytatást választották – szemben versenyzőjükkel, aki két évre írt alá a Renault-val. Helmut Marko tanácsadó meg is jegyezte: „Szegény Daniel! További két évig kell ezekkel a problémákkal élnie. Mi a Honda-motorral a világbajnoki címért fogunk küzdeni, a projekt nagyon jól áll, és ezt őszintén mondom” – fogalmazott, azt is elárulva, hogy az új Honda-erőforrás már az időmérős és a versenybeállítással is jobb a Renault-énál.


A Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner is a Renault irányába mutogatott, és miközben hangján érezhető a Renault-val való szakításuk miatti elégedettség, azt is egyértelművé tette, hogy Ricciardót nagyon sajnálja. Ő az ausztrál helyzetét ironikusnak nevezte. „Nem hibáztathatjuk Danielt a frusztráltsága miatt. Az az ironikus, hogy mindig az ő autójával van gond. Tavaly fordítva volt, akkor Maxéval volt, de én nem várnék ilyen problémákat azok után, hogy jövőre ő lesz a Renault első számú versenyzője…”


Horner előrebocsátotta, Ricciardónál a központi elektronika hibásodott meg, és miután van még egy példányuk, amit korábban már használtak, Mexikóban várhatóan elkerüli őt az újabb büntetés. Most csak abban bízik, hogy még a mostani szezonban véget ér az ausztrál rossz szériája. Mielőtt kezdődhet egy újabb Enstone-ban... „A csapatunk azt akarja, hogy szépen zárjuk az évet vele, és esélyt kapjon a velünk eltöltött időszak megünneplésére. Nagy balszerencse, hogy ilyesmi történik vele. Nyilvánvaló, hogy frusztrált a problémák miatt, és tisztában van azzal, hogy ennek semmi köze a mi csapatunkhoz. Nem tud nem arra gondolni, miért vele történik ez folyton.”