Itt kezdődik 2019: elrajtolt az évzáró F1-es teszt!

Kedden és szerdán utolsó útjukat teljesítik a 2018-as Forma–1-es autók, a hattyúdal viszont már a jövő évi felkészülésről szól. Kimi Räikkönen teljesítette első köreit a Sauberrel, de számos társa s most debütál új csapatánál.

Kimi Räikkönen (Fotó: XPB)

Az évzáró abu-dzabi kétnapos kollektív teszt hivatalosan egy gumiteszt, melyen a mezőnynek először van lehetősége alaposabban is felmérni a Pirelli által 2019-re gyártott abroncsokat. Azokat ismerős színkombinációval, de már kacifántos nevek helyett számozással különböztetik meg egymástól. Ennek megfelelően a legkeményebb 1-es verzió kék oldalfalú, a 2-es fehér, a 3-as sárga, a 4-es lila, az ötös pedig rózsaszín. Az öt típus mellett lesz még egy hatodik is, mely egyelőre jelöletlen – a Pirelli összesen hat különböző variációt fejlesztett, melyek közül egyet azonban ejteni tervez az idénykezdésig.


Miután gumitesztről van szó, a csapatoknak nincs lehetőségük 2019-es aerodinamikai megoldásokat tesztelni. A szabályváltozásokkal kiszélesedő első szárnyak használata például kimondottan tilos lesz. A Mercedesnek ugyanakkor egy okos trükkel sikerült egy kiskaput találnia. Lewis Hamilton már az abu-dzabi hétvégén speciális, a hátsó kerekek elé helyezett nyomásérzékelő szenzorokkal versenyzett azért, hogy azokat a teszten is használhassa (az autókat a hétvégi konfigurációval kell futtatni). A címvédő csapat ennek segítségével pontosabban fel fogja tudni mérni az új hátsó kerekek aerodinamikai hatásait, és ezzel némi lépéselőnyre tehet szert riválisaival szemben.
George Russell (Fotó: XPB) George Russell (Fotó: XPB)


A kétnapos teszt azonban nem csak a gumik miatt szól már 2019-ről, hiszen a csapatok jó része már a jövő évi versenyzőivel dolgozik együtt, ami különösen a csapatváltók esetében fontos.


A keddi nap egyik főszereplője Kimi Räikkönen, aki 2001-es F1-es debütálása óta először körözhet egy Sauber-autóval. A finn a reggeli órákban már teljesítette is első köreit a C37-es konstrukcióval. Miután hivatalosan még a Ferrari alkalmazottja, és csak az ő külön engedélyükkel válthatott csapatot már most, a finn hófehér overallt és fekete sisakot használ. A Sauber orrán viszont már ott virít a jól ismert 7-es rajtszáma.


Szintén jövő évi versenyzőjét foglalkoztatja már kedden a McLaren, ahol Lando Norrisé a terep, míg a Williams a nap folyamán mindjárt mindkét 2019-es versenyzőjének lehetőséget biztosít. A délelőtt a friss Forma–2-es bajnoké, George Russellé, aki a tervek szerint délután adja át a volánt a 8 év után visszatérő Robert Kubicának.


Ugyancsak újdonság volt kedd reggel, hogy Lance Stroll már a Force India szerelésében bukkant fel a boxutcában. A rózsaszínekkel egyelőre ugyan Sergio Pérez dolgozik, a kanadai délután várhatóan kipróbálhatja az autóját. Ennek kapcsán érdekesség, hogy a silverstone-iak hivatalos bejelentést továbbra sem tettek Stroll szerződtetéséről…
Lance Stroll (Fotó: XPB) Lance Stroll (Fotó: XPB)


Több csapat a tapasztalt versenyzőjével kezdte a tesztet, a Mercedesnél Valtteri Bottasé, a Ferrarinál Sebastian Vettelé, a Red Bullnál Max Verstappené, a Reanult-nál Nico Hülkenbergé a kedd. Mások fiataloknak adnak lehetőséget: a Haas mindkét napra kimenőt adott állandó versenyzőinek: kedden Pietro Fittipaldi, szerdán Lois Delétraz vezethet életében először F1-es autót.


A Toro Rosso eközben Sean Gelaellel dolgozik. A csapat bár hétfőn megerősítette, hogy Alexander Albon lesz Danyiil Kvjat jövő évi csapattársa, miután Gelaelnek a gárdával kötött szerződése előre garantálta a mostani tesztnapot, Albonnak februárig várnia kell az első tesztjére.


A tesztnapok magyar idő szerint reggel 6-tól délután 15 óráig tartanak (helyi idő szerint 9-től 18-ig). A nyitónapon két óra elteltével Sergio Pérez jegyzi a legjobb köridőt (1:37,976), őt Sebastian Vettel (1:38,429) és Max Verstappen (1:38,538) követi. Räikkönen neve egyelőre a tabella alján található. Már egy piros zászlós megszakításra is sor került: percekkel a második óra letelte előtt Fittipaldi alatt állt meg a Haas a pályán, a csapat által egyelőre be nem azonosított műszaki hibával.


Szerdán újabb csapatváltó debütálók jönnek: a Red Bullnál Pierre Gasly tesztel, a McLarennél bemutatkozik a Renault által elengedett Carlos Sainz, a Saubernél autóba pattan Antonio Giovinazzi, Danyiil Kvjat pedig egy év kihagyás után ismét Toro Rossót vezethet.


Az abu-dzabi teszt tervezett beosztása:
Csapatkeddszerda
MercedesValtteri BottasValtteri Bottas
FerrariSebastian VettelCharles Leclerc
Red BullMax VerstappenPierre Gasly
RenaultNico HülkenbergArtyom Markelov
HaasPietro FittipaldiLouis Delétraz
McLarenLando NorrisCarlos Sainz
Force IndiaSergio Pérez/Lance StrollSergio Pérez/Lance Stroll
SauberKimi RäikkönenAntonio Giovinazzi
Toro RossoSean GelaelDanyiil Kvjat
WilliamsGeorge Russell/Robert KubicaRobert Kubica/George Russell