Egy ajándék a gyerekeknek, kettő Räikkönennek…

Egy fontos problémája már megoldódott Kimi Räikkönennek, hiszen gyerekei mostantól kevesebbet fognak vitázni, ám az álma arról, hogy többé nem kell interjúkat adnia, csak ideiglenesen valósult meg…

Kimi Räikkönen (Fotó: XPB)

Miután Kimi Räikkönen megnyerte az idei austini versenyt, elárulta, a díjátadón kapott, 1-es számmal ellátott Pirelli-sapkának örül a legjobban, mert gyermekei már régóta vágytak egy olyanra, ám ő nem venni, hanem elhódítani akarta azt. Akkor azt is említette, hogy a monzai pole pozíciójáért kapott kis Pirelli-gumi is a gyerkőcöknél landolt – a probléma már csak az volt, hogy pole-ból csak egyet szerzett, gyermeke viszont kettő van.


A Pirelli Abu-Dzabiban talált megoldást a kétségkívül aggasztó helyzetre: névre szólóan készített egy miniatürizált hiperlágy gumit Rianna és Robin Räikkönen számára. A 2007-es bajnok nem is lehetett volna elégedettebb. „Egy újabb játék a gyerekeknek. Mostantól kevesebb lesz a harc a gumik miatt, mert már kettő van, ami remek. Köszönöm!” – mondta mosolyogva.
Räikkönen Abu-Dzabiban amúgy is feltűnően laza és mosolygós volt. Hiába volt a mostani az utolsó ferraris versenye, érezhető volt rajta, hogy várja már a sauberes kihívást, emellett év végére kicsit ki is engedett, amit már a csütörtöki sajtótájékoztatós tréfái is jeleztek.


Vasárnap a versenyzői parádén is a mókáé volt a főszerep. Amikor a versenyzőket körbeszállító kamionon az F1 csatornájának riporternője hozzá fordult, és megjegyezte, szomorú, hogy a mostani az utolsó interjújuk pirosban, Räikkönen szemében felcsillant a reménysugár: „Ez akkor azt jelenti, hogy jövőre már nem is kell interjúkat adnom?”


Sajnálatára erre nem kapott ígéretet, azt mindenesetre jelezte, hogy a színváltás számára nem nagy ügy, a mellette álló Sebastian Vettellel való poénkodásból pedig az is kiderült, hogy a csapatváltás sem viseli meg túlságosan. „Légyszi foglalkozz vele, nehogy itt elkezdjen sírni nekem” – mondta a riporternek Vettelre mutatva, akit épp arról kérdezett, fog-e neki hiányozni a csapattársa.
Sebastian Vettel és Kimi Räikkönen (Fotó: XPB) Sebastian Vettel és Kimi Räikkönen (Fotó: XPB)


Hogy a következő két évben az új csapatánál ezt a lazább Räikkönent fogjuk-e látni, azt még nem tudjuk, ám arra már tett utalást, hogy a hangulat és a körülötte jellemző felhajtás szempontjából kicsit sem bánja, hogy a nagy Ferrari után a kicsi Saubernél „bújhat el” és foglalkozhat csak azzal, amit a legjobban szeret: a vezetéssel.


Ízelítőt ebből már kedden kapott, amikor először tesztelhette a svájciak idei autóját az abu-dzabi gumiteszten. A munka számára most még nem a köridők hajszolásáról szólt, ám napját vélhetően csak javította, hogy annak végén nem kellett a sajtó elé állnia, és a Sauber nem tartott külön sajtótájékoztatót sem. Ilyen az ideális F1-es állapot Räikkönen számára!


Túlzottan azért nem élhette bele magát a helyzetbe, a sajtócsönd ugyanis sokkal inkább annak szólt, hogy hivatalosan ő még most is Ferrari-alkalmazott, vagyis a nyilatkozatstop aligha a jövő évi PR-stratégia főpróbája volt. Räikkönen csak a Scuderia külön engedélyével vehetett most részt a teszten egy másik csapattal, és hogy még nem teljesen a Sauberé, azt a nap folyamán viselt hófehér, reklámok nélküli overallja, valamint fekete-fehér sisakja is jelezte.
Kimi Räikkönen (Fotó: XPB) Kimi Räikkönen (Fotó: XPB)


A finn előzetesen azt nyilatkozta, a korai ismerkedés miatt fontos számára a gumiteszt. „Akartam ezt a tesztet, hogy lássam, milyen az autó, hogy vannak-e komolyabb dolgok, amikre figyelni kell. És persze a jövő évi gumik megismerése miatt is” – fogalmazott. A kíváncsiság jegyében már az első percekben a pályán volt a fehér masinával, mellyel az első órában 10 kört teljesített. Délelőtt aztán gyorsított, de igazán nagy időket nem futott. Féltávnál csak 30 kör állt a neve mellett, és a 9. helyen tanyázott, a nap végére viszont 102 körig jutott, 1:39,878 másodperces idejével pedig 11.-ként zárta napot.


Hogy nem nyilatkozott a tesztjéről, azt csak azért bánhattuk igazán, mert így nem derült ki, mi okozta az utolsó órában történt leállását. A Sauber némi füst és tűz kíséretében adta meg magát, és miután kiszállt, Räikkönen jobbnak látta, ha maga veszi a kezébe a tűzoltó készüléket.


Remélhetőleg azt azért nem viszi haza játszani Robinéknak…