Verstappen: Jó érzés volt nekimenni Oconnak!

Egyfajta bosszúként tekintett Max Verstappen az Esteban Oconnal történt abu-dzabi ütközésükre, és nem titkolta, jól esett neki odébb tenni az interlagosi győzelmét elvevő franciát…

Max Verstappen újra odébblökte Esteban Ocont... (Fotó: Formula1/Twitter)

Amikor mindkettejüket beültették az Abu-dzabi Nagydíj csütörtöki sajtótájékoztatójára, Max Verstappent és Esteban Ocont is megkérdezték arról, közös F3-as múltjuk miatt másképpen viszonyulnak-e egymáshoz, ha találkoznak a pályán. Verstappen csak annyit mondott: „Nem versenyzem másképpen ellene, mint mondjuk Sebastian (Vettel) vagy Kimi (Räikkönen) ellen.”


Ellenséges rivalizálásuk két héttel korábban viszont egy újabb meghatározó fejezettel bővült, és ennek mégis lett hatása arra, ahogyan a szezonzárón egymással küzdöttek.


Ocon a Brazil Nagydíjon lekörözöttként próbálta visszaelőzni az akkor még vezető hollandot, ám ütközés és megpördülés lett a vége. No meg lökdösődés az FIA mérlegén azok után, hogy Verstappent a baleset a biztos futamgyőzelemtől fosztotta meg.


Már csak ezért is pikáns volt látni a múlt hétvégi abu-dzabi versenyen, hogy a rajt után visszaeső Verstappen újra összetalálkozik Oconnal és vívni kezd vele – immáron konkrét pozícióért. Előbb megelőzte a Force Indát, aztán az lehagyta őt az egyenesben. Bemutatott egy újabb előzést, de ismét nem tudott a francia előtt maradni. Ekkor következett a harmadik, a legkeményebb ütközet. Verstappen az egyenes végén bebújt Ocon mellé a belső ívre, majd hiába nem volt sok helye, a következő jobbos kanyarban külső ívre kerülve is igyekezett Ocon mellett maradni. Olyan agresszív volt, hogy a két autó kereke össze is koccant, a rózsaszín masinát pedig sikerült is odébb löknie kicsit (már megint…), így végig tudta csinálni az előzést.
Max Verstappen és Esteban Ocon (Fotó: XPB) Max Verstappen és Esteban Ocon (Fotó: XPB)


Verstappen a csütörtökkel ellentétben a futam után meg sem próbálta tagadni, hogy ezúttal másképpen viszonyult Oconhoz. „Láttam ahogyan elfordul. Arra gondoltam: ha most becsukja előttem az ajtót, akkor egyszerűen kilököm őt a pályáról” – idézte fel a koccanásuk előtti pillanatokat a Servus TV-nek.


Azt sem tagadta, hogy az interlagosi lökdösődés után most sem feltétlenül kerülte a kontaktust. „Összeütköztünk. Talán ez volt a bosszú Brazíliáért. De nekem tetszett, jó érzés volt!” – jegyezte meg.


A Red Bull tanácsadója, Helmut Marko – mint mindig – most is Verstappen mellé állt, és maga is odaszúrt egyet a 2019-re ülés nélkül maradó Oconnak. „Láthattuk, hogy Oconnak más versenyzők ellen is gondjai vannak. Talán jövőre majd beül tévés kommentátornak, és akkor megnézheti ezt egy másik szemszögből is…” – jegyezte meg gúnyosan az Auto Motor und Sportnak, utalva arra, hogy egy pályalevágós előzésért Ocon 5 másodperces büntetést kapott később.„Nem akarok idiótának tűnni”


Verstappen az abu-dzabi lökdösődést megúszta büntetlenül (később Valtteri Bottasnak is nekiment, de az sem ért büntetést), az interlagosi futam utáni atrocitást viszont az FIA két nap közmunkával díjazta. Az egyelőre nem derült ki, pontosan mi lesz majd a feladata, ám a világhálón már többször ábrázolták őt utcaseprőként és szemétszedőként, míg a brit Sky Sports csatorna szakértői fölvetették, hogy talán teát is főzhetne Jean Todt FIA-elnöknek...
Max Verstappen (Fotó: XPB) Max Verstappen (Fotó: XPB)


A 21 éves versenyzőnek e lehetőségek nem annyira tetszenek. Már jelezte is: azt azért nem hagyja, hogy bolondot csináljanak belőle. „Nem kívánok hülyének látszani. Már eleve úgy vélem, hogy elég szigorúan bántak velem, szóval valami vállalhatót fogunk keresni, amitől nem tűnök majd idiótának”


Mint mondta, a Red Bull fog egyeztetni a lehetőségekről az FIA-val, és nyitott arra, hogy a korábban hasonló büntetéssel sújtott Sebastian Vettel után ő is a fiatal versenyzőkért tegyen valamit. „Azzal semmi gondom nem lenne, ha mondjuk gyerekeket vagy gokartosokat kéne támogatnom. Egy napra szívesen megyek el oda. De füvet nyírni vagy szemetet szedni biztosan nem fogok. Valami olyannak kell lennie, aminek értelme is van.”