×

Japánba küldi védenceit a Red Bull

A Red Bull Daniel Ticktumot és a juniorprogramjába frissen fölvette Lucas Auert is a japán Super Formulában versenyezteti a következő szezonban, Pierre Gasly ott elért fejlődése ugyanis meggyőzte őket arról, hogy a széria remek előszoba az F1 számára.

Daniel Ticktum (fotó: FIA F3 Europe)

Noha a Forma–2-be is belekóstolt, az már korábban eldőlt, hogy ott biztosan nem fog teljes szezont futni a Red Bull védence, Daniel Ticktum, akinek továbbra sincs elég szuperlicencpontja az F1-es debütáláshoz, így 2019-ben is máshol kell szerepelnie. Korábban fölmerült már, a bikások Japánba küldenék, hogy a Super Formulában folytassa fejlődését.


Nemrég hivatalosan is bejelentették, hogy Ticktum jövőre a japán sorozatban folytatja, ahol a bikások korábban is képviseltették már magukat, a Honda-kapcsolat (2019-ben már a japánok erőforrásait használják az F1-ben) révén pedig még aktívabban jelen kívánnak lenni.


Egy közös projekt keretén belül a fiatal brit mellett az a Lucas Auer is a Super Formulában folytatja, aki most került be a bikások juniorprogramjába. Az osztrák versenyző (aki egyébként a korábbi Forma–1-es menő, Gerhard Berger unokaöccse) az előző években a DTM-ben versenyzett, a Mercedes távozását követően azonban új munka után kellett néznie.
Lucas Auer (Fotó: XPB) Lucas Auer (Fotó: XPB)


A Hondával való együttműködésen túl maga a sorozat is vonzó a Red Bull számára, ahogyan azt a téma kapcsán a tanácsadó, Helmut Marko is kifejtette. „Lenyűgözött minket az, ahogyan Pierre Gasly fejlődött ebben a bajnokságban” – mondta a Speedweeknek. „Másokat is el fogunk vinni ebbe a szériába a folytatásban. Nagyszerű felkészülési terep ez a fiatalok számára. A mezőny meggyőző, az autók erősek, és nehéz a lehető legjobbat kihozni a gumikból is” – tette hozzá.


Ticktum számára egyébként nem lesz teljesen ismeretlen a Super Formula, két futamon ugyanis már idén is részt vett felkészülési programja keretén belül. A brit már ezen a két megértettetésen jövőbeli csapata, a Mugen Honda-motoros autóját vezette, tehát a közeg mellett a munkatársak sem lesznek teljesen ismeretlenek. Érdekes, hogy a Red Bull másik juniorja, Auer nem a Mugen, hanem a szintén Honda-motorokat használó B-Max/Motopark-istálló versenyzője lesz.


Ami a japánokkal való közelebbi együttműködést illeti, a Red Bull már korábban jelezte, kész segíteni a Honda védenceit, hivatalosan viszont egyiküket sem vették fel juniorprogramjukba. 2019-ben viszont már egy japán versenyző is lesz Cunoda Juki személyében, aki idén bajnoki címet szerzett hazája Forma–4-es szériájában.
Helmut Marko (fotó: XPB) Helmut Marko (fotó: XPB)