Vandoorne: Észre sem vették a legjobb versenyeimet

A McLarentől és a Forma–1 mezőnyéből távozni kényszerülő Stoffel Vandoorne nehezményezi, hogy senki sem figyelt fel legerősebb királykategóriás versenyeire, és továbbra is úgy érzi, többet nem tudott volna kihozni helyzetéből a csapat nehézségei miatt.

Stoffel Vandoorne (Fotó: XPB)

A belga egy roppant sikeres juniorpályafutás után csatlakozott a McLarenhez, ahol főnökei a jövő sztárját látták benne, második szezonja végén aztán mégis be nem váltott ígéretként kellett távoznia. Helyzete valóban nem volt egyszerű, hiszen 2017-ben és 2018-ban is gyenge autóval kellett volna bizonyítania, eredményeit ráadásul a kétszeres világbajnok Fernando Alonsóéhoz mérték.


Miután távozni kényszerült, többször rámutatott erre, most pedig kissé bosszúsan azt is megjegyezte, hiába voltak erősebb futamai is az elmúlt két évben, ezeket senki sem vette észre, így esély sem volt arra, hogy megítélése javuljon a királykategóriában.
Stoffel Vandoorne (Fotó: XPB) Stoffel Vandoorne (Fotó: XPB)


Sosem egyszerű az ember dolga, ha nem megfelelő autó van alatta” – nyilatkozta. „Úgy érzem, volt néhány erős versenyem ebben a szezonban, ezeket viszont senki sem vette észre. Ha hirtelen jó autóban találod magad, akkor a dobogós helyezésekért és a győzelmekért harcolhatsz. Ez pedig elképesztő mértékben meg tudja változtatni az emberek nézőpontját. Bizonyos értelemben ez elég nagy kár. De ez mindig így volt. Ebbe a helyzetbe kerültem, és nem tehettem semmit” – folytatta.


„Valószínűleg ez volt a két legrosszabb év a McLaren történelmében. Ebből a szempontból tehát a helyzet egyáltalán nem volt ideális, de ez ellen sajnos semmit sem tehettem. Nem azért voltam ott, hogy hisztériázzak és panaszkodjak a helyzet miatt. Csak előre tekintettem, nem látva, milyen lehetőségek jöhetnek” – magyarázta.


Noha nem voltak kiugró eredményei, és a McLaren végül elengedte a kezét, Vandoorne büszke arra, amit az előző két évben elért. „Mindig vannak csúcspontok. Idén valószínűleg Bahrein volt az egyik, ahol az első kanyar után még utolsók voltunk, de sikerült felzárkóznunk a pontzónába. Mexikó is nagyon jó volt, és Brazília is. Néha ezt sajnos nem jutalmazzák pontokkal A csúcs az év eleje volt. Kezdetben még eléggé felkészületlenek voltunk. Később minden jónak ígérkezett, de sajnos nem úgy alakultak a dolgok, ahogyan szerettem volna. De elégedett azzal, amit elértem” – zárta gondolatát.
Stoffel Vandoorne (Fotó: XPB) Stoffel Vandoorne (Fotó: XPB)