Musorujsag
Élő Eredmények

Forradalmi szimulációval a több előzésért!

Forradalmi szimulációval a több előzésért!

Motorsport
A Forma–1 vezetői egy forradalmi, eddig egyik versenysorozatban sem használt technológiával igyekeznek még izgalmasabbá tenni a futamokat: létrehozzák az első előzésszimuláló rendszerét, amit a pályák tervezésekor használnak majd.

A hatalomátvétel óta a Liberty Media mindent bevet annak érdekében, hogy a 2021-es reformokkal valóban új lendületet adjon a királykategóriának. A háttérben rengeteg ötleten dolgoznak már, és számos új technológiát vetnek be, melyek közül az egyik az előzésszimuláló rendszer lesz, aminek a pályák tervezésekor látják majd hasznát.

A korábbi technikai igazgató (ma az F1 vezetőségében dolgozó) Pat Symonds elárulta, jól haladnak a technológiával, amit a 2020-ra tervezett Vietnámi Nagydíjnak otthont adó hanoi versenypálya nyomvonalának kialakításakor már használni fognak.

Fotó: XPB Fotó: XPB

Ezt a technológiát nemcsak az új aszfaltcsíkok megalkotásakor vetik majd be, hanem a régebbiek felülvizsgálatakor is használhatják, az adatokra támaszkodva ugyanis ötleteket kaphatnak arról, hogyan kellene változtatni azokon, hogy kedvezőbbek legyenek az előzések számára. Az egyik helyszín ahol bevethetik Abu-Dzabi lehet, a szezonzárónak otthont adó versenypályát ugyanis az utóbbi években többször kritizálták már, mondván nem támogatja a manőverezést.

„Létrehoztuk a világ első előzésszimuláló rendszerét” – újságolta büszkén Symonds. „Ez rendkívül bonyolult volt. Egy kör lefuttatása is órákat vesz igénybe. Nagyon-nagyon bonyolult szimuláció, de valós modelljei vannak az autókra és a gumikra vonatkozóan” – folytatta.

„Most új pályák tervezésére és a régiek módosítására is használhatjuk. A vietnámi esetében már használjuk, és ott szerintem meg fogjuk érteni, mennyit ad ez hozzá a versenyzéshez. Nagyszerű pálya lesz. Szerintem szoros versenyt láthatunk majd rajta” – tekintett előre magabiztosan a tapasztalt sportvezető.

Max Verstappen és Carlos Sainz (Fotó: XPB) Max Verstappen és Carlos Sainz (Fotó: XPB)
Borítókép: Daniel Ricciardo csatája Sebastian Vettellel (Fotó: XPB)

További tartalmak