Musorujsag
Élő Eredmények

Még idén felvásárolja az Alfa Romeo a Saubert?

Még idén felvásárolja az Alfa Romeo a Saubert?

Auto Bild
Nem áll meg az Alfa Romeo azzal, hogy nevére vette az F1-es Sauber-istállót, a német sajtó találgatásai szerint hamarosan fel is vásárolhatja a svájci-svéd tulajdonú gárdát.

A hinwiliek a múlt héten jelentették be, hogy 2019-től Alfa Romeo Racing néven versenyeznek tovább a Forma–1-ben. Ezzel 26 év után eltűnt a sportágból a Sauber név, mely az FIA szerdán közzétett hivatalos nevezési listája szerint már csak a csapatot működtető cég, a Sauber AG nevében van jelen.

Bár az Alfa 34 év után újra képviselteti magát a rajtrácson, egyelőre nem lehet azt mondani, hogy saját csapata van, sem azt, hogy az eddigi Sauber gyári csapattá alakult. Ennek oka, hogy az ő nevüket viselő gárda továbbra is egy svájci-svéd befektetőcsoport kezében van: hivatalosan az őket 2016-ban felvásárló Longbow Finance tagjai által 2018 nyarán létrehozott független cég, az Islero Investments AG tulajdona a Sauber AG, miközben az olasz autógyártó továbbra is csak a partnerüknek, támogatójuknak számít.

A német Auto Bild értesülése szerint ugyanakkor csak idő kérdése, és sor kerül a tulajdonosváltásra is. Úgy tudják, az Alfa anyacége, a FIAT 6 millió eurót fizetett a mostani névváltozásért, ám John Elkann FIAT-elnök ezzel együtt opciós jogot is szerzett a csapat felvásárlására. Ezt idén nyárig kell életbe léptetnie, amennyiben valóban igazi Alfa-csapattá kívánja tenni Hinwilt.

Fotó: XPB Fotó: XPB

A Sauber újbóli eladásának lehetősége már az Alfa Romeo színre lépésekor felmerült, ám a jelenlegi tulajdonos cáfolta, hogy meg kíván szabadulni a csapattól. Pascal Picci, a cég vezetője a múlt nyári átalakulás alkalmával egyértelművé tette: „Nem, nem ez a célunk, nem eladó a csapat. Természetesen az ajtó mindig nyitva áll, ha egy nap esetleg valaki visszautasíthatatlan ajánlatot tenne, de mi most egy hosszú távú projektben gondolkodunk.”

Az Alfa Romeo kapcsán mindazonáltal azt is hozzátette: „Nyitottak vagyunk a párbeszédre – de nem ma. Jelenleg ők főszponzorok. Barátainkkal, a Ferrarival sok közös érdekünk van, melyek mindkét csapat számára előnyösek. De jelenleg független csapat vagyunk, és függetlenek is maradunk.”

Hogy ez már csak fél évig lesz így, vagy tovább, az hónapokon belül kiderül, ám az, hogy az Alfa a nevére vette a gárdát, komoly szándékokat sugall. Ezek pedig egyelőre összhangban vannak a korábbi Fiat-Chrysler- és Ferrari-vezér, Sergio Marchionne elképzeléseivel, akinek feltett szándéka volt, hogy komoly résztvevőként visszahozza az Alfát az F1-be, és növelje annak népszerűségét és értékét is a sportág által.

John Elkann és Sergio Marchionne (Fotó: XPB) John Elkann és Sergio Marchionne (Fotó: XPB)

Ha sor is kerül a teljes bekebelezésre, az továbbra is kérdéses lesz, az Alfa Romeo Racing mennyire számít majd független „gyári” csapatnak, hiszen technikai szempontból Ferrari-alapokra épül, erőforrásukat is a testvércég gyártja, amely emellett szakemberekkel is ellátja őket. Technikai igazgatójuk, Simone Resta is Maranellóból érkezett, miközben a vörösök fiatal versenyzőiket is náluk nevelgetik, és politikai szempontból is inkább tűnnek a Scuderia fiókcsapatának.

A pénz mindenesetre az Alfától (és a FIAT-tól) érkezik, melynek segítségével alkalmazottaik száma és költségvetésük is jelentősen emelkedett az utóbbi időben. E bővítési folyamat még mindig tart, a csapat célja pedig, hogy a középmezőny élgárdájává nője ki magát. Ennek elérése érdekében szerződtették a világbajnok Kimi Räikkönent is, aki rutinjával szerintük felgyorsíthatja e folyamatot.

Egyre jobban látszik, pontosan milyen távlati tervekkel győzhették meg a finnt arról, hogy érdemes csatlakozni hozzájuk.

Borítókép: Alfa Romeo Sauber (Fotó: Sauber)

További tartalmak