×

Rajtol a 2019-es F1-es tesztidény – beosztások és program

Kialakult az első barcelonai téli teszt menetrendje. A múlt évi bajnokság első hat helyezettjét már a nyitó napon láthatjuk száguldani, a héten két tesztversenyző is szerepet kap, ám Fernando Alonso nem lesz közöttük.

Fotó: XPB

Hétfőn hivatalosan is véget ér a benzingőz nélkül töltött téli holt szezon a Forma–1-ben, Abu-Dzabi után újra felbőgnek a motorok. A téli tesztidény helyszíne ezúttal is a spanyolországi Barcelona, ahol kétszer négy napon át készül a mezőny az új bajnokságra.


Az első tesztnapot még autóbemutatók vezetik föl: a gépét már Fioranóban bejárató, de azon csak egy átmeneti festést használó Alfa Romeo 8 óra 20 perckor a garázsa előtt ejti meg a hivatalos leleplezését. Ekkor csodálhatjuk meg először a megújult csapat idei dizájnját. De a Red Bullét is, amely szintén egy átmeneti külsővel abszolválta első kilométereit.


Rajtuk kívül a Force India és a Haas is adós még a valódi autója bemutatásával – hogy erre sort kerítenek formális módon, arról nincs információ.


Az viszont már biztos, hogy hétfőn tíz helyett csak kilencet láthatunk pályán, mivel a Williams FW42-ese egyelőre nincs menetkész állapotban.


A heti tesztbeosztását a csapatok többsége már ismertette, és az a furcsa helyzet állt elő, hogy a múlt évi bajnokság hat legjobbja közül valamennyien volán mögé fognak ülni. Ebben az is segít, hogy két gárda, a Mercedes és a Renault felezi a napját, így a délelőtti műszakot kapó Valtteri Bottas és Nico Hülkenberg mellett délután Lewis Hamilton és Daniel Ricciardo is rója majd a köröket.


A többieknél rendre a tapasztaltabb versenyző nyitja az évet. A Ferrarinál az autót már vasárnap bejárató Sebastian Vettel, a Red Bullnál Max Verstappen, a Haasnál Romain Grosjean, a Racing Pointnál pedig Sergio Pérez kezd, miközben  láthatjuk visszatérni a Toro Rossóhoz Danyiil Kvjatot, valamint debütálni a McLarennél Carlos Sainzot, az Alfa Romeónál pedig Kimi Räikkönent.


A hét folyamán az idei négy újoncon túl további két fiatal versenyző kap szerepet. A 2019-es mezőnyön kívüli résztvevőt a Haas és a Williams fog bevetni, előbbivel Pietro Fittipaldi most esik át az F1-es tűzkeresztségen, míg utóbbinál a korábban más csapatok által is kipróbált Nicolas Latifi is kap két félnapot.


Az első teszthét beosztása:
Csapathétfő (február 18.)kedd (február 19.)szerda (február 20.)csütörtök (február 21.)
MercedesValtteri Bottas/Lewis Hamilton???
FerrariSebastian VettelCharles LeclercSebastian VettelCharles Leclerc
Red BullMax VerstappenPierre GaslyMax VerstappenPierre Gasly
RenaultNico Hülkenberg/Daniel RicciardoDaniel Ricciardo/Nico HülkenbergNico Hülkenberg/Daniel RicciardoDaniel Ricciardo/Nico Hülkenberg
HaasRomain GrosjeanKevin MagnussenRomain Grosjean/Pietro FittipaldiPietro Fittipaldi/Kevin Magnussen
McLarenCarlos SainzLando NorrisCarlos SainzLando Norris
Racing PointSergio PérezLance StrollSergio PérezLance Stroll
Alfa RomeoKimi RäikkönenAntonio GiovinazziKimi RäikkönenAntonio Giovinazzi
Toro RossoDanyiil KvjatAlexander AlbonDanyiil KvjatAlexander Albon
Williamsnem vesznek résztGeorge Russell/Nicholas LatifiNicholas Latifi/Robert KubicaRobert Kubica/George Russell

A tesztnapok magyar idő szerint 9 órakor kezdődnek és 8 órán át tartanak, 13 órától egyórás ebédszünettel. A gyakorlás eseményeit most először a Forma–1 hivatalos online csatornáján, az F1 TV-n is élőben lehet követni.


A teszthéten a résztvevők a Pirelli mind az öt idei évre tervezett gumiját kipróbálhatják, ám azokat már új jelöléssel különböztetik meg. Csak a 2019-es nagydíjhétvégéken használt három színt, a fehér, a sárga és a piros jelölést fogják használni, a legkeményebb és a legpuhább verziót csak felirattal fogják ellátni, csíkkal nem.


A Pirelli-gumik jelölése a teszteken:


C1 (a legkeményebb) – fehér felirat csík nélkül


C2 – fehér felirat és csík


C3 – sárga felirat és csík


C4 – piros felirat és csík


C5 (a legpuhább) – piros felirat csík nélkül
Így jelöli a Pirelli az öt különböző keverékét a barcelonai teszteken (Grafika: Pirelli) Így jelöli a Pirelli az öt különböző keverékét a barcelonai teszteken (Grafika: Pirelli)