Nincs több ajándék Hamiltonnak: Bottas többé nem lesz kedves fickó

Elege lett a csapatjátékos jófiú szerepéből Valtteri Bottasnak. Alaposan átgondolta 2018-as idényét, és eltökélte, önzőbb és agresszívebb versenyzőként veszi fel a kesztyűt Lewis Hamilton ellen.

Valtteri Bottas (Fotó: Valtteri Bottas/Twitter)

„Nincs miről írni, így most ez is elég érdekessé vált” – mondta mosolyogva Barcelonában Valtteri Bottas az év eleje óta meglévő szakálláról. Talán csak kis változást jelent a megjelenésében, bizonyos szempontból mégis van egy szimbolikus üzenete az arcszőrzetnek: 2019-ben szeretne megújulni, tiszta lappal indulni.


„Ez egy új Valtteri” – erősítette meg Bottas az őt szintén szakálláról kérdező Auto Bildnek. „Idén másféle szemléletmódra lesz szükségem ahhoz, hogy elérjem a céljaimat. A télen nem borotválkoztam, mert úgy gondoltam, jó a szakáll, illik a külsőmhöz és ahhoz, amit sugallni akarok.”


Az üzenet egyértelmű: Bottas úgy érezte, talán túlságosan is kedves volt eddig. „Talán előfordult, ha utólag visszagondolok” – erősítette meg. „Mindig is csapatjátékos voltam, de rájöttem, hogy ebben a sportágban mindennek megvan a határa. Magadra is muszáj gondolnod, és lehetsz úgy is csapatjátékos. Én úgy tervezem, hogy az maradok, mert hosszú távon csak a csapaton belüli jó hangulat vezethet a legjobb eredményekhez. De csak egyetlen pályafutásom van, és ha mindig csak támogatok másokat, ahelyett hogy én támadnék, sosem fogom elérni a céljaimat.”
Valtteri Bottas (Fotó: XPB) Valtteri Bottas (Fotó: XPB)


„Az előző év végén csalódott voltam és bosszús. Főleg a második félév miatt, ami után meg is fogadtam magamnak, hogy ilyesminek többé nem szabad megtörténnie. Ha idén el akarom érni a céljaimat, fel kell készülnöm megtenni mindent, ami ehhez szükséges. Ha ehhez keményebbnek kell lennem, akkor úgy lesz.”


E szemléletváltásban nemcsak a múlt évi nyeretlensége és újabb súlyos Lewis Hamilton elleni veresége játszott szerepet, hanem az is, hogy a Mercedes év végére nyíltan vízhordóvá fokozta le. Szocsiban még a futamgyőzelmet is át kellett adnia Hamiltonnak. „Ha újra abba a helyzetbe kerülnék, másképp kezelném” – mondta Oroszországról Bottas, aki már főnökével, Toto Wolff-fal is közölte, hogy vége az ajándékozós időszaknak. „Abu-Dzabi után hosszasan elbeszélgettem erről Totóval, és jeleztem, miután feltöltöm az akkumulátoromat, erősebben fogok visszatérni.”Hamilton felkészült a nagyobb ellenállásra


Barcelonában Lewis Hamiltont is kérdezték arról, mit vár csapattársától a harmadik közös évükben. Szavaiból kiderült, számít rá, hogy Bottas bekeményít. „Nem jellemző rám, hogy vannak várakozásaim bármi kapcsán is, de gyanítom, hogy idén agresszívebb próbál lenni. Biztosan keményebben fogja nyomni, és a felkészülésekor is keményebb volt. Mindig hihetetlenül eltökélt, már amikor megérkezett, akkor is az volt. Nem ingott meg. Biztosra veszem, hogy tudja, mire van szüksége, és erre fog összpontosítani. Egyelőre csak annyit látok belőle, hogy dolgozik a garázsban, azt nem tudom megmondani, változtatott-e valamin idén. De a versenyeken úgyis ki fog derüli.” – fogalmazott.


Egyben kiemelte, mennyire fontos a Mercedes számára, hogy Bottas nem teremt feszültséget. Szerinte ezen a téren nem lesz változás. „Idő kell ahhoz, hogy beilleszkedj egy csapathoz, ez sosem könnyű. Valtteri is sokat tett hozzá a csapatunk sikeréhez, ő egy stabil pont. Sosem volt még hozzá hasonló csapattársam. Sokat beszélgetünk az autóról, és ilyesmit még egyik korábbi csapattársamnál sem tapasztaltam. Nagy hatással volt a csapatra, ő a legegyenesebb versenyző, akivel valaha dolgoztam, és talán a legszerényebb is. Neki köszönhetjük, hogy ilyen jó a hangulat a csapatnál, valamint hogy az elmúlt két évben mindkét bajnokságot megnyertük” – dicsérte finn kollégáját.
Valtteri Bottas, Toto Wolff és Lewis Hamilton az új Mercedes W10-essel (Fotó: Mercedes) Valtteri Bottas, Toto Wolff és Lewis Hamilton az új Mercedes W10-essel (Fotó: Mercedes)Játszmák nélkül győzné le Hamiltont


Kérdés, Hamilton oldaláról is marad-e a békés hangulat, ha Bottas elkezd fejtörést okozni számára. A finn lélektani hadviselésbe mindenesetre nem tervez bonyolódni.  „Megvan a magam módszere, én sosem voltam a pszichológiai játszmák embere. Van tervem arra, hogyan váljak sikeressé” – jelentette ki.


A hozzáállásának hirtelen megváltoztatása ismerős lehet. Hamilton oldalán már elődje, Nico Rosberg is volt kénytelen szembesülni, hogy a brit teljesen elnyomja őt, ha nem válik agresszívebbé és önzőbbé. Az eredmény a 2016-os legyőzése és a bajnoki cím elhódítása lett. Bottasnak is ez a célja, és úgy érzi, el is érheti. „Tudom, hogy képes vagyok rá. Egy-egy versenyen már bizonyítottam, de mindig voltak gyengébb futamaim is, amiket már nem engedhetek meg magamnak. Következetesebbnek kell lennem.”


Már dolgozik a gyengeségein, mégpedig két új emberrel az oldalán. Eddigi versenymérnöke, Tony Ross tavaly jelezte, hogy az F1-ről a Forma–E-re vált, így a finnek most új munkatársakkal kell összeszoknia. „Új versenymérnököm lesz, és új teljesítménymérnököm. Emiatt sok megbeszélésünk van, hogy kitapasztaljuk, hogyan tudnánk javítani bizonyos dolgokon, és hogyan lehetne új szintre emelni az egyéni teljesítményem.”