Kifogyott a Red Bull: Verstappen Gasly hibáinak hatását nyögte

Új csapattársa két korábbi bukásának következménye volt, hogy Max Verstappen alig értékelhető tesztnappal zárta az előszezont.

Max Verstappen apjával, Josszal (Fotó: Red Bull)

Magabiztosan állította a Red Bull Pierre Gasly csütörtöki bukása után, hogy az RB15-ösben keletkezett károk ellenére nem forog veszélyben Max Verstappen utolsó tesztnapja, ám a holland végül sokra mégsem jutott pénteken. Reggel fél óra elteltével ugyan máris teljesített egy installációs kört, jelezve, hogy ismét egyben van a kék-sárga masina, ám utána már csak további 28 kört tett hozzá, és sok időt töltött a garázsban.


Délután pedig már elő sem bukkant onnan. A csapat azt közölte, váltóproblémájuk adódott, melyet már nem is tudtak megoldani, így idő előtt lezárták a téli felkészülésüket. Mint kiderült, a „probléma” annyit takart, hogy egyszerűen nincs működőképes váltójuk…


Max Verstappen szerint már az is nagy tett volt a részükről, hogy egyáltalán köröztek valamennyit. Autójára számos olyan aerodinamikai elem került föl, mely még a korábbi specifikációból maradt meg, mivel a fejlesztéseket Gasly a gumifalnak „ajándékozta”. „A csapat nagyon keményen dolgozott, hogy egyáltalán tudjak valamennyit vezetni ma. Nagyon kevés alkatrészünk van, és minden Angliából érkezett a múlt éjszaka. Szóval egy csoda volt, hogy egyáltalán ki tudtunk menni” – nyilatkozta az 1:17,709 másodperccel a 11. helyen végző Verstappen.


A hollandnak egyelőre nincs szerencséje az új csapattárssal: Gasly két hét alatt kétszer törte össze autójukat, és ennek következményeit most ő is nyögte. „Kevés példány volt a váltóból is. Kettő már tönkrement a két balesetben, szóval ennyi volt.”
Max Verstappen (Fotó: Red Bull) Max Verstappen (Fotó: Red Bull)


A Red Bull a teszt egészét tekintve mégsem beszélhet csalódásról, hiszen autójuk versenyképesnek mutatkozik, az új Honda-motor pedig erősebbnek és nagyon megbízhatónak. „Nem volt egy nagy nap, de a tempónk rendben van, és összességében sok kört tudtunk menni. Az élcsapatok hosszú etapjait elnézve elég szorosnak tűnik a helyzet. Ennek örülhetünk” – találta meg a pozitívumokat a holland, aki biztosra veszi, hogy idén jobbak a kilátásaik, mint tavaly a Renault-val. „A szezon hosszú lesz, sok minden történhet. Tavaly a bajnoki cím elérhetetlen volt számunkra a nyári szünet után. Melbourne-ben sok pontot kell szeretnünk, nem számít, milyen helyezések révén.”


„A tempónk egészen jó. Azt nem tudom biztosan, hogy elég lesz-e, mert nem igazán mentünk kevés üzemanyaggal. Ha a hosszú etapokat vesszük, egészen ígéretes a helyzet. Nagyon várom a versenyeket. Szerintem egészen jó a csomagunk, és a motorunk is igazán jól működik, aminek nagyon örülök.”