Ecclestone: Hamilton jó és rossz is az F1-nek; Vettel révbe érhet

Lewis Hamilton egyszerre a legjobb és a legrosszabb személyiség a Forma–1 számára Bernie Ecclestone szerint, aki azt szeretné, ha Sebastian Vettel megmutatná a világnak, milyen ember valójában.

Sebastian Vettel és Lewis Hamilton (Fotó: Mercedes)

Egykor a sportág mindenható uraként volt szokás emlegetni, 2017-es leváltása óta viszont már csak kívülállóként követi a Forma–1 eseményeit Bernie Ecclestone. Ha véleményt nyilvánít, azt gyakran utódai, a Liberty Media bosszantása céljából teszi, ám ettől még a bajnokság történései is érdeklik, és a Corriere della Serának adott interjúban most el is mondta, mire számít 2019-ben.


A beszélgetés persze azzal indult, hogy a romló tévés nézettséget emlegette, ám hozzátette, ha szoros lesz a versengés idén, az sokat fog javítani a helyzeten. Ő arra számít, hogy a Ferrari és Sebastian Vettel idén megtöri a Mercedes és Lewis Hamilton uralmát. „Az elmúlt években előre tudni lehetett, hogy Lewis Hamilton fog nyerni. Így nehéz eladni a sportágat. Az F1 a Ferrari, a Ferrari pedig az F1. Ha a Ferrari világbajnok lesz, annál jobb nem is történhet az F1-gyel. Már tavaly nyerniük kellett volna, megvolt hozzá az autójuk, de Sergio Marchionne halála nagy csapás volt számukra. Vettelt is elveszettnek éreztem, nem volt elégedett azzal, ahogyan a csapatot irányították, és olyan hibákat vétett, amilyeneket más helyzetben sosem csinált volna.”


Mattia Binotto csapatfőnökké történt kinevezésével Ecclestone szerint most változhat a helyzet. „Maurizio Arrivabene sok mindenen próbált változtatni, de nem volt meg a kellő támogatása házon belül. Mattia Binotto más, ő már huszonöt éve ott dolgozik, ismeri a céget, az embereket, és gyors döntéseket hoz. Hiszem, hogy idén a Ferrari fog nyerni. Nagyon jónak érzem a hangulatot a csapatnál, és az autójuk is jó. Ennek ellenére Hamilton az egyik favorit.”


KOZVETITESEINK


Ecclestone F1-es vezérként is sokat dicsérte Hamiltont, aki a sportágon kívüli aktivitásaival, saját maga amerikai népszerűsítésével reklámot csinál a királykategóriának az iránta kevésbé elkötelezett közönség körében is. E véleményét továbbra is fenntartja az ötszörös bajnokról, jóllehet úgy érzi, tevékenysége egyszerre hasznos és káros az F1-re nézve. „Ő különleges. A legjobb és a legrosszabb is az F1 szempontjából. A legjobb, mert mindenkinél jobban tudja, hogyan kell népszerűsíteni ezt a sportágat. De a legrosszabb, mert elvonja a figyelmet az F1-ről, és magára irányítja azt. Semmi rossz nincs ebben, de a többi versenyzőnek fel kéne ébrednie, és meg kéne mutatnia a személyiségét.”


Többek között ezt várná Hamilton egyik fő riválisától, Sebastian Vetteltől is, akit szerinte zárkózottsága miatt nem ismernek eléggé. „Sebastiannal barátok vagyunk, szoktam is adni neki pár tanácsot. Újévkor együtt voltunk Svájcban. Nagyon intelligens, minden terület nagyon érdekli, de mihelyst vége a versenynek, ő megy haza a feleségéhez és a gyerekeikhez. Éppen az ellentéte Lewisnak. Tudják, mit tanácsoltam neki? Hogy nyíljon meg jobban, és mutassa meg, ő mennyire más. Sebben lehet bízni, ő egy eredeti személyiség, akiben vakon megbíznék. Egy üres csekket is oda mernék adni neki” – méltatta barátját.


*


Az M4 Sport csütörtökön 18 órakor megismétli az F1 melbourne-i évnyitó show-ját.